Kirkene i Norge opplever nedgang i besøk - det gjelder ikke for Øyvin Rudolf & co

Publisert:30. mars 2023Oppdatert:30. mars 2023, 14:02
KAN GLISE BREDT: I motsetning til de fleste kirker i Norge, opplever St. Jakobs kirke og prest Øyvin Rudolf Sønnesyn Berg økende i antall besøkende. FOTO: Jonas Nilsen

Siden 2016 har Norges kirker opplevd en markant nedgang i besøkende. St. Jakobs Kirke i Bergen er på helt andre siden av skalaen.

Påska er like rundt hjørnet. Med påskeegg, Kvikk Lunsj, fjellturer og Solo, er mange nordmenn klare for å slappe av i høytiden. Noen av oss vil også besøke en og annen gudstjeneste. Siden 2016 har færre og færre nordmenn gjort det, ifølge SSB.

De siste årene har det vært et betydelig fall i antall besøkende under gudstjenester i Norge. Tall fra SSB viser at fra 2016-2019 falt besøkstallene i norske kirker med over en halv million, fra 3,5 millioner til i underkant av 2,9 millioner.

I 2021 var det i snitt 46 besøkende på hver gudstjeneste i Norge.

Denne trenden gjelder dermed ikke i St. Jakobs Kirke i Bergen sentrum. Prest Øyvin Rudolf Sønnesyn Berg er glad for det.

– Heldigvis for oss er besøkstallene skikkelig bra, og det går egentlig bare oppover. På en helt vanlig gudstjeneste kan det være opp mot 150 personer her, sier han til Bymag.

Sønnesyn Berg er helt klar på grunnen til hvorfor tallene deres er gode:

– I motsetning til de fleste kirkene i landet, appellerer vi til unge folk. Vi starter gudstjenesten kl 19:00, og arrangerer kirkekafé etterpå. Kirkekafeén er nok hovedgrunnen til at folk kommer. Mange har en tendens til å sitte og prate til kl. 23 på kvelden. Det er bare hyggelig.

Dessverre har ikke alle kirker samme trenden som St. Jakobs.

Lider etter pandemien

Før pandemiens utbrudd i mars 2020 gikk besøkstallene i Bjørgvin Bispedømme.

Da hjalp det ikke at de strengeste restriksjonene etter fredstid i Norge trådte i kraft, noe både kirkene og andre sosiale samlingsplasser led av. De tidligere nevnte tallene fra SSB viser blant annet at kirkens besøkstall over hele landet sank fra 5,2 millioner til 2,3 millioner besøkende. En nedgang på nesten 150%. 


GOOD TIMES: St. Jakobs Kirke opplever gode besøkstall under deres gudstjenester. FOTO: Jonas Nilsen

I tillegg falt antall besøkende i påska med 90%, fra 180 000 til 18 000, på landsbasis. St. Jakobs kirke løste problemet på en kreativ måte:

– Vi hadde mange utegudstjenester. En gang sto vi ute i 15 minusgrader. Da angret jeg litt på at jeg ble prest, ler Sønnesyn Berg

Ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå viser, heldigvis for kirken, at tallene er gode etter gjenåpningen av samfunnet. I 2022 besøkte 4,4 millioner gudstjenester i kirken nasjonalt. En betydelig oppgang, men langt fra det antallet som fantes før pandemiens utbrudd.

I St. Jakobs Kirke blir det ikke mange besøkende påskeuka.

Holder stengt i påska

Selv om påska er en sentral høytid i kristendommen, kommer ikke Øyvin Rudolf til å avholde én eneste gudstjeneste i påska. Han har andre planer:

– Vi skal faktisk på tur til Frankrike sammen med kirken. Det er en stor samling som samler mange tusen folk, og vi blir rundt 25 reisende herfra. Det gleder jeg meg til. Det blir fint med 20 grader og sol.