Kan få to Bergenslag i herrenes Rema 1000-liga - første gang dette årtusenet

Publisert:28. mars 2023Oppdatert:28. mars 2023, 13:57
GLEDE: Viking TIF har hatt mye å juble for denne sesongen. Foto: John Vint.

Viking TIF og Bergen Håndball kjemper om opprykk til Rema 1000-ligaen. Håndball-Bergen håper to mulige opprykk kan vekke interessen for håndball i byen.

Denne sesongen har ikke Bergen hatt noen lag i Rema 1000-ligaen for herrer. Dersom Bergen Håndball klatrer forbi Sandefjord, ligger to Bergenslag an til spill på det høyeste nivået i Norge.

Sist det skjedde var i 1999, da Norrøna og Fyllingen spilte i øverste divisjon.

Håper på håndballfeber i Bergen


POSITIV: Trine Skarstein Dalland tror et opprykk kan ha positiv innvirkning på håndballinteressen i Bergen. Foto: Svein Andre Svendsen.

Trine Skarstein Dalland, daglig leder i håndball region vest, mener det er på høy tid at Norges nest største by er representert med to lag på det øverste nivået. Dalland håper det kan vekke håndballinteressen i Bergen.

— Vi hadde håndballandslaget på besøk for noen uker siden, og merket hvor stas det var for unge gutter og jenter som fikk vitne håndballstjernene på kloss hold. Dersom vi får et eller to lag i Rema 1000-ligaen får vi jevnlig besøk av blant annet Kolstad og Elverum, som også kan være inspirerende for egne spillere i regionen, sier Dalland.

Videre tilføyer Dalland at hun håper medieinteressen for håndball kan øke med ett eller to lag på øverste nivå.

— Jeg håper det kan gi et lite byks på mediasiden. BA bryr seg fortsatt til en viss grad, men håndball ble dekket mer i media før. Vi håper større mediedekning skal kunne involvere hele regionen, fortsetter Dalland.

— Spillerne våre er postmenn, vaktmestre og studenter


MÅLVAKT: Christian Morillo Lyngbø satser på opprykk for Viking TIF. Foto: John Vint.

Serieleder og målvakt for Viking TIF, Christian Morillo Lyngbø, kombinerer opprykkskamp med studier. Han er ikke i tvil om at et potensielt opprykk kan ha flere ringvirkninger enn økt interesse.

— Det er enorme forskjeller i profesjonalitet mellom Rema 1000-ligaen og 1. divisjon. De bedre lagene i Rema 1000-ligaen består hovedsakelig av fulltids-profesjonelle. Spillergruppen vår består i all hovedsak studenter, postmenn og vaktmestre. Det samme gjelder de andre topplagene i 1. divisjon, forklarer Lyngbø.

Selv om målvakten ikke tar opprykket for gitt helt enda, legger han ikke skjul på at et opprykk ville hjulpet økonomisk.

— Lønningene i Rema 1000-ligaen og 1. divisjon er jo ikke sammenlignbare. Rema 1000-klubbene krever at spillerne møter opp i hallen til faste tider for å simulere arbeidslivet og de krever mer av spillerne generelt. Så det er jo naturlig, sier Lyngbø.

Hardt arbeid over lengre tid

Hovedtrener for Bergen Håndball, Vidar Gjesdal, tror ikke det er tilfeldig at det er to Bergenslag som kjemper om opprykk fra 1. divisjon i år.

— Etter noen år der vi har slitt litt med rekruttering er det veldig mange flere unge spillere i Bergen nå. Det jobbes bra i flere klubber. Jeg har stor tro på at det er plass til to lag fra Bergen i Rema 1000-ligaen i årene fremover, utdyper Gjesdal.

Dersom det skal bli to lag fra Bergen i Rema 1000-ligaen neste sesong, kan Vidar Gjesdal og Bergen Håndball trenge poeng i onsdagens lokaloppgjør mot serieleder Viking TIF.