Ildsjel i hiphop-miljøet: - Vi skal ta over Bergen

Publisert:17. mars 2023Oppdatert:20. mars 2023, 17:55
ILDSJEL: Liv Holmelid (liggende fremst) brenner for hiphop-miljøet. Her er hun sammen med dansegruppen sin Guidance Crew. Foto: Baby Eyez.

Liv Holmelid (21) har alltid elsket å danse, men mangelen på lavterskel-tilbud i Bergen har gjort det vanskelig å finne et sted hvor hun føler seg hjemme. De siste to årene har hun brukt all ledig tid på å legge til rette for ungdommer som føler på det samme som hun gjorde.


GRÜNDER: Liv har startet sin egen frivillige organisasjon. Foto: Ragnhild Kristine Løkken

– Det er mangel på kulturaktiviteter som er lavterskel i Bergen, spesielt innenfor hiphop og streetdance. Det følte jeg mye på selv, så da måtte jeg gjøre noe med det, sier Holmelid.

21-åringen stiftet sin egen frivillige organisasjon sommeren 2021. Målet var å skape et sted hvor alle som faller utenfor de vanlige aktivitetene, kan komme og føle seg hjemme. Forrige uke ble hun belønnet av Bergen kommune for hennes bidrag til det ungdomskulturelle livet i byen. 

Pandemien på godt og vondt

Da pandemien brøt ut var Liv godt i gang på danseakademiet Flow i Oslo. Ettersom Norge stengte ned, følte hun seg nødt til å reise hjem til Bergen igjen frem til det roet seg.

– Vi skulle sette noen personlige mål på skolen og skrive de på en lapp, og da skrev jeg «jeg vil gjøre en forskjell, men jeg vet ikke helt hvordan», sier Holmelid.


MERCH: En av de ivrige dansekurs-deltakerne liker klesplaggene til Bergen Streetdance Org. Foto: Ragnhild Kristine Løkken

Planen da hun kom hjem var å jobbe og samle inn penger til å reise tilbake til hovedstaden. I stedet ble tanken på et ikke-eksisterende hiphop-miljø i hjembyen for stor til å ignorere. Liv lekte med ideen om å starte noe eget. Etter mye papirarbeid, mange telefoner og uendelig med planlegging, startet hun den frivillige organisasjon Bergen Streetdance Org. 

Et sted for alle

Nå kan alle hiphop-interesserte samle seg hver uke, enten i Bergen kommune sine lokaler, eller andre steder, for å verdsette denne kulturen sammen. Gjennom organisasjonen til Liv gjør hun det mulig for ungdom å drive på med musikk, dans, dj-ing og mer, flere ganger i uka. 

På tirsdager er det faste dansekurs, med hun selv som lærer. Da ByMag kom innom var 14-åringene Ella, William og Tora travelt opptatt med å lære denne ukas koreografi.


IVRIGE: Ella (f.v), Tora og William møter opp på dansekurs hver tirsdag. Foto: Ragnhild Kristine Løkken

– Det beste med å være her må jo være det å komme inn på hiphopmiljøet i Bergen, siden alle er velkomne, sier William Stellberg.

Det er ingen tvil om at 21-åringen har gjort store inntrykk på ungdommene som deltar på aktivitetene hun har satt i gang.

– Jeg har lyst til å gjøre det samme som Liv, og hjelpe andre til å få dansemiljøet litt større, eller i hvertfall hiphopmiljøet litt større, sier Ella Louise Djupedal.

Heder og ære


FORNØYD: Liv er overlykkelig over å ha vunnet ungdomsprisen. Her avbildet med byråd for kultur, frivillighet og inkludering, Eduardo Andersen. Foto: privat.

I Bergen kommune blir ungdomsprisen delt ut hvert år av byrådet for kultur, frivillighet og inkludering. Prisen blir gitt ut til organisasjoner, grupper eller enkeltpersoner under 26 år som har utmerket seg innenfor arbeid rettet mot barn og ungdom

– Vi ønsker å gi heder, ære og ekstra oppmerksomhet til personer som har utmerket seg, til ildsjeler. Vi tenker jo at det kan fungere motiverende for flere parter, sier byråd Eduardo Andersen.

I år gikk denne prisen til Liv, ettersom hun har jobbet iherdig med å skape nye aktivitetstilbud for barn og unge. 

– Hvis du har møtt Liv Holmelid så husker du hun i lang, lang tid. Vi lever i et samfunn der de fleste tenker på seg selv, men hun tenker mest på alle andre. Hun er en ekte altruist, sier Andersen

Veien videre

Tross å ha brukt utallige timer med frivillig arbeid på å sette i gang ulike arrangement, har Liv og danserne hennes et felles mål:

– Hiphopmiljøet og streetdance-miljøet skal bli større. Vi skal ta over Bergen, sier Holmelid smilende.