– Det beste er jo selvfølgelig å gjenbruke klær. Men slik vi ser det vil man alltid produsere klær. Da er det bedre å kunne inspirere til å produsere på en grønn måte, sier Josué.
Idéen bak det hele var å sette fokus på bevaring av artsmangfold, samtidig som det unge paret kan være med å påvirke klesindustrien.
Utrydningstruede arter i fokus
Merket består av gensere med logoen «KIMA» på fremsiden, og et design av en utrydningstruet art på baksiden.
– Før vi lanserte hadde vi over 50 forhåndsbestillinger, og når vi har stått på stands har vi fått flere komplimenter for prosjektet, forteller 20-åringen.
Kongolo har brent lenge for bærekraftighet. Det var ikke før han flyttet til Bergen for å studere havbruk, at han virkelig åpnet øynene for utrydningstruede arter, systematikk og artsmangfold.
– Alt i naturen henger jo sammen. Så det at bare én art forsvinner vil påvirke de kommende artene og arter som allerede lever.
Luft, vann og jord
Josué og farmasistudenten Emelia har basert merket på de tre elementene luft, vann og jord. Designet til hver genser i kolleksjonen retter seg mot en av disse elementene, og alle artene er truet på grunn av menneskeskapte problemer.
– Monarksommerfuglen er truet på grunn av avskoging av regnskogen, keiserfisken påvirkes av ødelagte korallrev og bjørneroten er utsatt fordi det foregår avskoging også i Norge, forklarer Kongolo.
Videre legger Kongolo vekt på at de økologiske klesmerkene som allerede finnes der ute, ofte befinner seg i en prisklasse litt over hva de fleste studenter kan ta seg råd til.
– Hvis du skal kjøpe en økologisk genser fra for eksempel Fjällräven, koster den fort opp mot tusenlappen, og gjerne mer. Derfor tenkte vi å gjøre en økologisk genser mer «affordable», legger Josué til.
Engasjement dyrker endringer
Generalsekretæren i WWF, Karoline Andaur, legger ikke skjul på at det ville vært umulig for organisasjonen å gjøre det de gjør om det ikke var for gaver og donasjoner fra private givere og næringslivet.
– Vi ser at engasjementet for det ene hjemmet vi alle deler og forståelsen for hvor viktig det er å ta vare på det, øker for folk i alle aldre, sier Andaur.
har tidligere estimert at én million arter av planter og dyr står i fare for å bli utryddet.
– Ved å skape engasjement og bevissthet rundt vår tids største utfordringer, bidrar vi til systemendringer som er nødvendige for at vi skal løse den akutte klimakrisen vi er i, og leve innenfor naturens tålegrenser, konstaterer generalsekretæren.
Andaur syns det er positivt å se at unge mennesker engasjerer seg i kampen mot klimaendringene og naturtapet. De er takknemlige for at studentene ønsker å bidra til WWFs arbeid gjennom entreprenørskap.
Enda mer originalt
Selv om målet i første omgang er å selge ut kleskolleksjonen, har gründerparet rukket å tenke litt på klesmerkets fremtid. Tveitå kan røpe at de ønsker å komme ut med noe enda mer originalt neste gang.
– For å tease litt, er vi inne på tanken med redesign av gensere. Folk kan sende inn klær, vi kan sy de om og feste på et motiv inspirert av noe lokalt i Bergen, røper Kongolo.
Enn så lenge, konsentrerer de seg om den nåværende kolleksjonen. Når lageret går tomt, skal det samlede overskuddet gladelig overføres til WWF.