Gullfavoritt trener mindre enn konkurrentene

Publisert:15. mars 2023Oppdatert:15. mars 2023, 15:32
Fornøyd: Daniel Marinov er vandt med å ta medaljer. Foto: privat

Til helgen er det Landsdel årsklassemønstring (LÅMØ) i ADO arena. Daniel Marinov (16) fra Bergen er favoritt i alle øvelsene han stiller i, selv om han trener mindre enn konkurrentene.

-  Jeg tror en av grunnene til at jeg presterer så bra, er fordi jeg trener riktige mengder og med kvalitet, sier Marinov.

Fra fredag til søndag denne helgen skal de beste unge svømmerne fra vestlandet konkurrere. Gullfavoritten Marinov er ivrig på å komme i gang med konkurranse etter en lengre periode med trening. Selv om dette stevnet er for å kvalifisere seg til Årsklassemønstring (ÅM), ønsker han å få personlig rekord.

- Det er et av de mindre stevnene jeg skal være med på, men det er alltid et mål om å sette personlig rekord. Det er også gøy å møte venner fra andre klubber rundt om i landet. 

Daniel konkurrer i de fem faste øvelsene, som er 100m fly, 200m rygg, 200m bryst, 400m fri og 200m medley. Treneren Erik Dorch forteller at han er god nok til å hevde seg i alle disse øvelsene.

- Han har en god utholdenhetsbase, som gjør at bunnivået hans er høyt. Da blir man vanskelig å slå.


Godt miljø: Trener Erik Dorch ytterst til høyre: Foto: Bergen vest svømmeklubb

 

Lite trening sammenlignet med andre

En vanlig treningshverdag for Marinov er å stå opp klokken fem for å rekke trening før skole. Etter skolen reiser han ofte tilbake i bassenget for en enda en økt. Han trener cirka 14 timer svømming i uken, mens konkurrentene trener opp mot 18 timer.

- Jeg og treneren min har kommet frem til at det er bedre med mindre trening og legger heller vekt på kvalitet og teknikk. Jeg trives med de treningsmengdene jeg har nå.

Treneren jobber fulltid i Bergen Vest Svømmeklubb, og forteller at mye av suksessen kommer av en gradvis tilnærming.

- Vi vil gjøre de rette tingene på rett tidspunkt, og tar hensyn til at motorikken er annerledes når man er yngre. Vi legger vekt på å bygge en bred utholdenhetsbase, så kan de spesialisere seg mer når de blir eldre.

 

Plass på landslaget

I fjor klarte Daniel å sikre seg en plass på juniorlandslaget. De bidrar med ekstra ekstra spisskompetanse i form av ekstra resursspersoner blant annet fra OLT  til de beste svømmerne. Leder for juniorlandslaget Beda Marianne Leirvaag blir ikke skremt når hun hører hvor mye Marinov trener. 

- 14 timer er ikke for mye i alle fall, men det er viktig å finne riktig progresjon for hver enkelt utøver. Vi har veldig god dialog med treneren og har troen på at treningen de gjør. Treningen vil justeres til det nivået Daniel kan klare for å unngå mer skader. Vi på landslaget er samtidig tydelig på at det kreves veldig høye treningsmengder med høy kvalitet for å kunne hevde seg internasjonalt.


Har troen: Beda Marianne Leirvaag. Foto: Kim Pedersen

Egenskaper som skiller seg ut

 Treneren forteller at Marinov har noen spesielle egenskaper som skiller seg ut.

- Han trenger ikke store konkurranser for å bli motivert og prestere, han konkurrerer mot seg selv, og er ikke redd for å gi gass på trening. Det er ingen som trenger å pushe han.

På landslagssamlingene har Leirvåg sett at Marinov har egenskaper som kan ta han til toppen. 

- Daniel er en veldig lovende utøver, som med god progresjon og helse kan nå veldig langt. Han er en veldig positiv type og nysgjerrig på å få kunnskap om trening. 

Dersom alt går etter planen vil Marinov ta seg videre til ÅM. Av utøvere som er født i 2007 er han best i to av fem øvelser. Marinov vil også prøve å kvalifisere seg til EYOF (European youth olympic festival) og Junior EM. Dersom han kvalifiserer for begge, må han velge hvilket mesterskap han vil delta i.