Gjert (23) håper å imponere på hjemmebane

Publisert:14. mars 2023Oppdatert:14. mars 2023, 15:00
POTENSIAL: Gjert er sterkest på sprint og hekk. For å bli en enda bedre og mer komplett mangekjemper, jobber han spesielt med å forbedre seg i hopp - og kastøvelsene. Foto: Erle Musum Lyng

Neste år skal Norges beste mangekjempere kåres på Fana stadion. Nivået har aldri vært høyere, noe Gjert Høie Sjursen (23) håper å utnytte til sin fordel.

– Det er helt vilt!

Det sier Sjursen om nivået på norsk mangekamp for tiden. Under neste års norgesmesterskap i mangekamp kan det fort bli internasjonalt nivå på resultatene.

– Dersom de beste utøverne stiller og er i form, kan vi få tre nordmenn over 8000 poeng i et NM, sier Sjursen.

Til sammenligning vant franske Kevin Mayer tikamp-gull under fjorårets VM i friidrett med 8816 poeng.Samme utøver har verdensrekorden på 9126 poeng fra 2018. Den norske rekorden er på 8307 poeng, og ble satt i 2022 av Markus Rooth (21).

Må opp et nivå

Under europamesterskapet innendørs, som nylig gikk av stabelen i Istanbul, ble nettopp Mayer truet av en annen norsk mangekjemper. Sander Aae Skotheim (20) tok en imponerende sølvmedalje bak den langt eldre franskmannen.

Skotheim og Rooth er blant flere unge og fremadstormende talenter i norsk mangekamp. Det legger press på Gneists egen mangekamp-ener, som selv har en personlig bestenotering i tikamp på 7299 poeng fra nordisk mesterskap i mangekamp i fjor.

– Motivasjonen blir høyere, fordi listen heves. Hvis listen hadde ligget på 7500 poeng er det ikke sikkert jeg hadde strevd etter å gå så mye høyere enn det. Men nå som nivået er langt høyere, kan jeg liksom ikke være på det nivået, sier Sjursen.

Jakter EM-deltakelse

Det håper han skal slå positivt ut i jakten på å nå det han beskriver som “et hårete mål”.

– Jeg har et mål om å prøve å kvalifisere meg til EM utendørs neste år. Det kan være mulig å komme med på ranking. Dersom jeg gjør det bra under NM, kan jeg få bra med rankingpoeng der, forklarer Sjursen.


HJEMMEBANE: Gneist-utøveren har lagt ned utallige treningstimer på Fana stadion. Målet er å ta nye steg som mangekjemper på friidrettsbanen. Foto: Erle Musum Lyng

Å vinne NM på hjemmebane blir imidlertid ingen lett oppgave. Ifølge Sjursen bør han nærme seg 7700 poeng for å ha realistiske vinnersjanser, og dermed mulighet til å klare en EM-plass på ranking. 

Uansett utfall ser 23-åringen frem til NM på hjemmebane.

– Det er gøy å arrangere selv og ha det på Fana stadion. Det blir nok ikke mesterskapet med flest deltagere, men det kan som sagt bli bra nivå dersom de beste stiller, sier han.

Tror på positive ringvirkninger

NRKs friidrettsekspert, Vebjørn Rodal, tror mesterskapet på Fana stadion kan ha positive ringvirkninger, dersom de beste utøverne velger å ta turen til byen mellom de syv fjell neste år.

– Det er viktig å ha de etablerte toppene. De kommer gjerne fra et breddemiljø. Når vi har enere som hevder seg internasjonalt, øker også prestisjen rundt mangekamp, sier Rodal.

Tradisjonelt sett er interessen for mangekamp lavere enn interessen rundt enkeltøvelser på bane.

Viktig arrangement for bredde og topp

Gneist håper arrangementet bidrar til større interesse.

– Mangekamp har blitt litt større de siste årene, men vi ønsker å inspirere unge til å begynne med friidrett og mangekamp. Det håper vi å bidra til ved å arrangere et slikt mesterskap i Bergen, sier Hege Kjærgård.


LEDER: Hege Kjærgård, leder i IL Gneist friidrett. Foto: IL Gneist

Kjærgård er leder for friidrettsgruppen i IL Gneist, som altså står som vertskap for arrangementet. 

– Vi liker å arrangere mesterskap og stevner. Det skaper aktivitet i klubben og gir god erfaring vi kan ta med oss videre. Samtidig er det viktig i et økonomisk perspektiv, slik at vi skal kunne være et breddetilbud for barn og unge så vel som for utøvere som ønsker å satse, understreker Kjærgård.