Fryktet nedgang - fikk 18 000 flere kunder

Publisert:28. mars 2023Oppdatert:28. mars 2023, 13:57
POSITIVT OVERRASKET: Tangerud er overrasket over at senteret sin omsetning øker som følge av den nye veien. Foto: Privat

Senterleder for Amfi Os, Wilhelm Fredrik Tangerud, fryktet den nye tunnelen mellom Os og Rådal skulle medføre at de mistet alle kundene sine til Lagunen Storsenter. Nå opplever senteret motsatt effekt.

31. oktober 2022 åpnet den nye E39 veien mellom Os og Bergen. Veien har redusert reisetiden med 17 minutter, noe sentrene har merket seg.

–  Så langt har det gått strålende altså, kan en fornøyd senterleder for Amfi Os, Wilhelm Fredrik Tangerud melde til ByMag.

Senterlederen var først bekymret for at E39 skulle ødelegge for handelen på Os. Tangerud ser på den nye veien som en åpning av markedet. 

– Vi har fått flere kunder fra Arna, Indre Arna og Rådal. Det er generelt flere som velger å komme til oss nå fordi det er lettere. Vi har 6% økning på antall besøkende siden i fjor til i år, forteller senterlederen. 

Per uke 11 forteller Tangerud de har hatt 315 000 besøkende. I fjor hadde de 297 000. Dette gjør at senteret nyter godt av 18 000 flere besøkende så langt i år.  

–   Det sier litt, vi har startet veldig bra siden antall besøkende har økt. 

Siden tunnelen åpnet 31. oktober har de hatt 2% økning i omsetning som utgjør nesten 5 millioner kroner. 

 

De lokale er fornøyd med utviklingen

Kari Breivik Johnsen er glad over å høre at senteret hun pleier å handle på øker i omsetning. 


FORNØYD: Johnsen er glad for at handelen øker på Os og ikke bare i Rådal. Foto: Helene Dreyer

– Jeg synes det er veldig positivt at handelen øker her! Jeg håper også fremover i tid at flere kommer her for andre ting også, at vi får et bedre lokalsamfunn, forklarer hun.

Anne Springer er bosatt på Søfteland, og er ofte innom Amfi Os. Hun er overrasket over at Amfi har fått til en så bra økning de siste månedene. 

– Oi, det er jo kjempebra! bryter hun ut. 

Springer er glad for at handelen går på begge veier og ikke bare til det store kjøpesenteret. 

– Det er viktig at det ikke bare går en vei, mener hun. 

 

Lagunen sin omsetning øker hver uke

Tunnelen har medført trafikk andre veien også. Senterleder for Lagunen Storsenter, Tone Havneraas forteller til Bymag at omsetningen deres også har økt.  

– Vi gikk inn i 2023 med stor usikkerhet og dystre spådommer med tanke på prisøkninger, krig i Europa, energikrise og høye strømpriser. På tross av dette har vi hatt flere besøkende og større omsetning hver eneste uke så langt i år, målt mot samme periode i 2022.

For Lagunens del så har åpningen av E39 vært utelukkende positivt. Flere av aktørene som dagligvarene og Lagunen Kino har merket en god økning av folk fra Os. 

Havneraas deler ferske tall med ByMag for årets snart tre første måneder. Tallene viser en økning på hele 11% i antall besøkende i forhold til samme måneder i fjor. Det betyr over 1,7 millioner besøkende nå kontra 1,5 millioner i fjor. 

Omsetningen deres har økt med 6 % siden i fjor til nå. Spesielt innen dagligvaresegmentet, siden de er den aktøren som merker endringene tydeligst. Spesielt i rushtiden og på enkelte ettermiddager. 

–  Lagunen har alltid vært forbundet med kø i rushtiden, men nå etter åpningen flyter trafikken fint, mener Havneraas.