Frykter dårlige svømmeferdigheter kan koste liv  

Publisert:17. mars 2023Oppdatert:17. mars 2023, 15:58
ILDSJEL: Øystein Erland er et kjent fjes i svømmemiljøet. FOTO: Privat

I Bergen er barns svømmekunnskap over landssnittet. Nå etterlyser distriktene bedre tilbud for å kunne gi god opplæring. 

– Vi er avhengig av svømmehaller for å lære å svømme, forteller Øystein Erland.

Norge har verdens åttende lengste kystlinje, i tillegg til mangfoldige innsjøer og elver. Ildsjel og svømmeskoleansvarlig Øystein Erland mener at man er avhengig av nok svømmehaller for å kunne lære å svømme. 

For i Norge dør nesten like mange i drukningsulykker som i trafikkulykker viser tall fra SSB og Redningsselskapet. I 2021 døde 80 personer i trafikkulykker på norske veier. 75 druknet samme år. Tall fra 2020 forteller om 93 døde i trafikken og 87 druknede.

Erland er kjent med at det er vanskeligere i distrikter og bygder med god nok svømmeundervisning. Med kapasitetmangel, kompetanse blant lærere og nok lærere, blir det vanskelig for elever å få god nok undervisning, forteller Erland.

Mangel på mengdetrening 


KREATIV: Rektor Anne Cecilie Kapstad forteller at elevene bruker Jølstravatnet som et ekstra svømmebasseng. FOTO: Privat

Rektor Anne Cecilie Kapstad ved Vassenden skule, synes det er tragisk at så mange dør i drukningsulykker hvert år, og har et håp om en nullvisjon i antall ulykker.

Vassenden skule har ikke svømmebasseng, og må reise i 20 minutter til nærmeste. Hun savner mer mengdetrening og flere kompetente lærere i undervisningen.        

– Det er ikke bare å være i bassenget, man skal jo også kunne lære ferdighetene. 

Hun sier skolen aldri har hatt svømmebasseng siden den startet opp på 60-tallet, men at de har begynt med livredningsopplæring i Jølstravatnet som et alternativ. 

– Dette kan være minst like effektivt når vi ikke har direkte tilgang på et basseng på skolen. 

Bergen bedre enn gjennomsnittet

Hanne Guri Arnesen er seniorrådgiver for idrettsetaten Bergen kommune og daglig leder for skolesvømmingsprosjektet Svøm Bergen. Hun mener statistikken kan forbedres ved at man jobber med kvaliteten på svømmeopplæring knyttet til barn. 

Svøm Bergen er et samarbeid mellom Bergen kommune og Norges svømmeforbund, hvor instruktører fra svømmeklubber samarbeider med skolene om undervisningen. 

– Vi er opp mot 20 prosentpoeng bedre enn gjennomsnittet i landet, sier Arnesen.


STOLT: Hanne Guri Arnesen er fornøyd med Bergen Svøm sine resultater. FOTO: Privat

Arnesen kan fortelle at Bergen har bedre måloppnåelse enn tilgjengelig data fra resten av landet. Måloppnåelsen er basert på statistikk fra hver enkelt skole om hvordan nivået er for hver enkelt elev.

Med tilpasset undervisning får alle elevene den undervisningen de trenger, uansett hvilket nivå de er på, forteller Arnesen. Hun forteller videre hvor viktig denne saken er for å sikre et tryggere samfunn. 

– Ett dødsfall er et for mye.