Flest folk blir i byen i påsken

Publisert:28. mars 2023Oppdatert:29. mars 2023, 08:56
BLIR I BYN: Fjellet bra, men hjemme best. FOTO: Privat

Påskeferien nærmer seg med stormskritt, og de fleste nordmenn blir i byen. Elias Mordal (24) er en av dem.

Hvert år reiser mange nordmenn med nysmurte ski og oppladede el-biler opp mot hytta på fjellet. 2023 er ingen unntak. I følge en undersøkelse gjort av Bymag, tenker drøyt 35% av nordmenn seg på hytta for å markere påsketida. 

Elias Mordal (24) er fra Molde og studerer ved Universitet i Bergen. Han tilhører majoriteten, og feirer bypåske i år. Bymags undersøkelse viser at 55% av de 129 som svarte gjør som Elias. Han mener grunnen er enkel til at han blir værende i tjukkere luft:

– Travel arbeidshverdag i Bergen gjør at jeg vil koble litt ut hjemme i byen. 


TAR DET ROLIG: Det blir bypåske for Elias Mordal i år. FOTO: Jonas Nilsen

Likevel er ikke Mordal helt fremmed for en dagstur til kaldere strøk:

 Det kan fort hende jeg og kjæresten tar oss en tur til hytta hennes på Oppdal. Men i utgangspunktet er planen å tilbringe mye tid med familien i påskeferien. Det gleder jeg meg veldig til.

Tilnærmet normalt

Det er dermed ikke kun de privilegerte med egeneide hytter som nyter påska på fjellet. Bergen og Hordaland Turlag arrangerer organiserte turer og driver i tillegg utleie av sengeplasser på deres turisthytter i påska. Skal man tro deres informasjonsleder - og redaktør, Andre Marton Pedersen, er påsketrafikken på hyttene deres endelig tilbake til normalen.

– Nå har vi så klart hatt noen vanskelige og annerledes år under koronapandemien, men i år virker det som folk er tilbake. Sammenlignet med 2019 ligger reservasjonstallene på så og si samme nivå. Det er vi fornøyd med. 

Marton Pedersen legger til at alle er velkomne på deres hytter. Og ikke fortvil; det er alltid plass til flere overnattende turgåere, om man mot formodning skulle oppleve at det er fullbooket på internett. 

– Systemet vårt fungerer slik at kun halvparten av sengeplassene våre blir lagt ut for booking på internett. På den måten sikrer vi at det er nok sengeplasser for turgåere og tilreisende også. Om det skulle være smekkfullt på en hytte, har vi heldigvis madrasser parat så alle får et sted å sove. 


KLAR FOR HØYTID: Andre Marton i Bergen og Hordaland turlag. FOTO: Privat

Turer for alle

Bergen og Hordaland Turlag arrangerer også turer for turglade folk i alle alle aldre, både for nybegynner og viderekommende. Marton Pedersen sier til Bymag at disse turene har blitt spesielt populære:


– Vi har fått mange påmeldinger på fellesturene våre til nå. Det er fint å se. Turene er for alle som har lyst, uansett nivå, sier han.

Elias Mordal blir nok ikke å se på fellesturene til Turlaget. Likevel har Marton Pedersen en viktig beskjed til alle som har tenkt seg ut på tur i påska:

– Gjør gode forberedelser, og sjekk været på forhånd. Det er aldri noe skam å snu.

Og ikke minst:

 Husk fjellvettreglene!