"Fine dining"-restauranter i Bergen opplever trist trend

Publisert:17. mars 2023Oppdatert:17. mars 2023, 17:59
TUNGE TIDER: Angus Hugøy og Marg & Bein har sjeldnere besøk enn før pandemien. Foto: Kristian Berg Tveter.

Denne uke var det tre år siden nedstengingen i Norge. “Fine dining” - restaurantene i Bergen frykter konkurs.

I Fosswinckelsgaten kommer Bymag i prat med restauranteieren for en av de få gourmetrestaurantene i Bergen. På en alminnelig tirsdag formiddag er lokalet strippet for gjester. Det har vært gjennomgangsmelodien for Marg & Bein det siste året. 

– Restauranten er helt tom nesten. Det er utrolig synd, sier Hugøy. 

Hugøy trodde at gjenåpningen i 2022 ville gjøre at besøkstallene økte igjen, men det viste seg å ikke være tilfellet.

– Foodora har ødelagt for oss

Restauranteieren mener det kan være flere grunner til nedgangen, men særlig en årsak peker seg ut. Matleveringstjenester som Foodora og Wolt sin enorme fremvekst under pandemien har skapt problemer for restauranter som ikke tilbyr denne tjenesten.

– Foodora og Wolt eksploderte under korona. Vi er ikke en plass som tilbyr foodora, for det er vanskelig å pakke åtte fine dining retter i en boks og få det til å holde seg like fint , sier Hugøy.

Selv om «fine dining» - restaurantene kan tilby matretter av høyere kvalitet, mener Hugøy de ikke er konkurransedyktige mot pizza-, sushi og burgerrestauranter fordi de tilbyr mat som er bedre egnet for hjemleveringstjenester. 

Videre legger han til at han opplever at folk ikke er like villig til å ta seg turen til byen for å spise

– Under korona har folk sine spisevaner endret seg. Jeg har familie og venner i Os, og de forteller at de ikke har vært på restaurant siden korona brøt ut, legger Hugøy til.

Går mot konkurs

I 2019 hadde Hugøy og Marg & Bein sitt beste år på lang tid. Overskuddet fra det gode året gjorde at de overlevde koronaperioden. Til tross for gode anmeldelser, merkes en voldsom nedgang hos den eksklusive restauranten i Bergen sentrum.

– Det gikk veldig dårlig under korona. 2019 var et kjempeår for oss. Vi gikk i kjempeoverskudd og det berget oss under korona. Hvis ikke hadde vi gått konkurs, forklarer Hugøy.

Marg & Beins tunge tider har tvunget Hugøy til å selge store deler av restauranten sin for å overleve.

– Jeg har solgt 60 prosent av restauranten fordi det har gått så dårlig. Så nå eier jeg bare 40 prosent. Hvis det ikke går bedre i april må vi muligens stenge ned.

Med en relativt svak norsk krone, håper Hugøy at Norge kan være et mer attraktivt feriemål til sommeren.

– Vi sitter bare og venter på turistene egentlig.


FORNØYD: Mesterkokk Bent Stiansen har et av sine beste år med restauranten sin Statholdergaarden. Foto: Privat.

– Har vårt beste år noensinne

Bent Stiansen, tidligere verdensmester for kokker, er kjøkkensjef for michelin-restauranten Statholdergaarden. Restauranten holder til i Oslo sentrum, og deler ikke samme erfaring som restaurantene i Bergen.

– Hos Statholdergaarden har vi hatt det beste året noensinne i 2022, både profittmessig og besøksmessig. Og det har fortsatt i det første kvartalet av 2023, sier Stiansen.

Statholdergaarden tilbyr ikke, i likhet med Marg & Bein, hjemleveringstjenester. Allikevel klarte Stiansens restaurant å selge ut 95 % av alle tilgjengelige bord i 2022.

– Jeg synes Foodora og Wolt er en skikkelig uting. En parasitt, fastslår Stiansen.

– Jeg bruker gjerne 1000 kroner på middag

Den selverklærte gourmanden, Thorstein Skårnes, besøkte Marg & Bein i fjor vår og mener han fortsatt kan beskrive opplevelsen fra start.

– Det var en fantastisk opplevelse, sier Skårnes.

Skårnes synes det er urovekkende at det går så dårlig for de eksklusive restaurantene i Bergen.

– Det er utrolig synd. Hvis vi slutter å benytte oss av dette tilbudet, mister vi et viktig miljø og en pådriver for restaurantbransjen, fortsetter Skårnes.

Den matglade bergenseren innrømmer at han heller bruker 1000 kroner på en middag enn en jakke.

– Å bruke 1000 kroner på en jakke merker jeg er surt. Men 1000 kroner på et måltid derimot, det betaler jeg gjerne. Det er en opplevelse.


MATGLAD: Thorstein Skårnes er ikke fremmed for å bruke penger på et godt måltid. Foto: Privat.