Fastemåneden Ramadan er i gang: – Jeg er redd for å bli et mål

Publisert:29. mars 2023Oppdatert:29. mars 2023, 15:39
SAVNER KUNNSKAP: Anisa Adan Hassan ønsker at flere skal kunne mer om muslimske tradisjoner.

Forrige uke startet Ramadan, fastemåneden i Islam. For Anisa Adan Hassan (19) fører den til både glede og frykt.

- Ramadan er 30 lange dager, forklarer Anisa.

Fra onsdag 22. mars til torsdag 20. april skal Anisa og omtrent 170.000 andre norske muslimer faste fra soloppgang til solnedgang. Selv om det noen ganger kan være slitsomt å gå uten mat og drikke, er Anisa rask på å påpeke de positive sidene.

- Ramadan viser hva du tror på, og hvem du er. Fellesskapet blant muslimer er veldig sterkt under måneden.

 

Ujevn startstrek

Anisa er en av mange muslimer som daglig møter fordommer fra andre nordmenn. Hun er oppvokst i Norge, med foreldre fra Somalia. Bergenseren påpeker at det er flere nivåer av fordommer, som skaper ulike utfordringer.

- Jeg går med hijab, er afrikansk og jente. Det gjør noe med utgangspunktet mitt.

Hun har selv opplevd at noen forsøkte å dra av henne hijaben på skolen, og at en mann på bybanen ropte «Fuck Islam». Til tross for flere slike opplevelser beskriver hun seg selv som heldig.

- Jeg har aldri blitt angrepet på gaten. Til vanlig føler jeg meg trygg.

 

Frykter hat

For Anisa forsvinner denne trygghetsfølelsen noen ganger, spesielt under Ramadan. For selv om hun føler seg trygg alene på gaten, er det annerledes når hun er sammen med mange andre muslimer.

Selv om det å samles i moskeen er det fineste under Ramadan, merker Anisa at tankene noen ganger vandrer når de er så mange muslimer samlet på ett sted.

- Noen ganger når jeg er i moskeen ser jeg for meg at noen skal komme inn å begynne å skyte. Jeg er redd for at vi skal bli et mål.

Det er fire år siden skytingen i moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum. En nylig analyse gjort på oppdrag fra Nordic Safe Cities viser at nærmest en tredjedel av all hatprat på nett er rettet mot muslimer. Fordommer og hat sirkulerer fortsatt i det norske samfunnet.

- Det skremmer meg. Ingen burde gå rundt å være redd, sier Anisa. 

 

Kvinner mest utsatt

Sajjad Younas, styreleder i Bergen moske, merker også fordommene i samfunnet. Han påpeker at det ofte er kvinnene med hijab som møter motstand. 

- Det er med en gang tydeligere at de er muslimer, sier Younas.

Younas mener det det er viktig å huske på at motstanden muslimer møter kommer fra et mindretall av den norske befolkningen. 

- Det viktigste er respekt. Vi må alle jobbe for å respektere hverandre og hverandres tro.

 

Uvitenhet skaper vanskeligheter

Anisa mener uvitenhet er den viktigste grunnen til hatefulle handlinger. Hun håper skolene ser ansvaret de har i religionsopplæringen, og at alle religionene blir likt prioritert i skolegangen. Dette kan være et steg i riktig retning for å minske fremmedfrykten i samfunnet.

- Fordommer kommer fra uvitenhet, ingen blir født med dem. Det betyr også at vi alle har mulighet og ansvar for å endre dem.