Elendige forhold: – Jeg måtte flytte

Publisert:15. mars 2023Oppdatert:16. mars 2023, 10:41
USYNLIG: Andrine Hatling Øverland mener skiskyttermiljøet i Bergen nærmest ikke eksisterer. Foto: Privat

Dommedagen for bergensk skiskyting nærmer seg. Andrine er trolig siste håp.

Forrige uke skrev ByMag om at langrennssporten er et lite miljø i Bergen - skiskyting er enda mindre. 

– Skiskyttermiljøet i Bergen er nesten usynlig, forteller skiskytter Andrine Hatling Øverland. 

Hun er en av to nasjonalt aktive skiskyttere fra Bergen. Øverland har de siste to månedene tatt hele syv topp ti plasseringer og hun kniver for å komme seg inn i sammenlagtcupen for de beste utøverne neste sesong. For å klare dette kunne hun ikke satset i Bergen. 

Som 15-åring flyttet Øverland til Geilo for å satse på skiskyting. 

– Jeg måtte nok ha flyttet til Geilo for å bli idrettsutøver, sier hun. 

Øverland kunne ha valgt å flytte til Voss for å satse. Selv om dette er nærmere hjem, var det ikke et alternativ. 

– Støtteapparatet og trenerne på Voss begynner å bli utdatert. Opplegget er ikke godt nok, forteller Øverland. 

For å kunne gå godt på ski og treffe blinker er man avhengig av at det er tilrettelagt, men det er ikke bare snøen som mangler for skiskyttermiljøet i Bergen. 

– Det har vært snakk om å lage et rulleskianlegg på Stend. Det har aldri slått gjennom. Det hadde utgjort mye med et slikt anlegg. Da kan man trene trygt uten å gå på gangfelt og bilvei, sier Øverland. 

Som skiskytter må man kontinuerlig trene med våpenet på standplass. I løpet av én uke trener Øverland og andre skiskyttere i snitt ni timer med våpenet. I Bergen finner man kun ett sted man kan skyte på blinker, det er på Frotveit. Der er det ikke strøm, i tillegg er utstyret gammelt og slitt. 

– Det er ikke ordentlige skiskytterblinker. Det er gammeldagse blinker for skyttere. Man får heller ikke gått på rulleski der, sier Øverland. 


ENIGHET: Både Andrine og lagleder i Fana Skiskyting er enige om at forholdene i Bergen er for dårlige til å nå toppen i skiskyting.

At skiskyttere ikke kan gå på rulleski der det er blinker, betyr at man ikke får den treningen på kombinasjon skyting og skigåing. Øverland mener at det er den beste treningen for skiskyttere. 

Entusiasmen ligger der

Silja Marie Gravelsæter er lagleder og trener i Fana Skiskyting. Hun skjønner godt at man velger å flytte. 

– De fleste som velger å satse ser at det er vanskelig å gjøre det bra i Bergen, sier hun. 

Fana IL består av ti skiskyttere i alderen 9 til 19 år i Bergen. Nå må utøverne løpe for å få til den viktige kombinasjonstreningen. Gravelsæter er enig med Andrine H. Øverland om at Bergen må ha en rulleskibane. 

– Man blir ingen knakende god skiskytter om du må løpe på bane istedenfor å trene på snø eller gå på rulleski. Utøverne er ikke vant til å stå på rulleski, konstaterer Gravelsæter

Videre forteller hun at det tidligere har vært planer om å lage en rulleskibane på Stend, men det har enda ikke blitt gjort. 

– Hvis man hadde hatt en rulleskibane tilknyttet en skytebane, som det er fullt mulig å få til på Stend. Man kunne fått forhold som gjør at løperne hadde vært ekstremt mye bedre rusta til å bli gode. Da er man ikke avhengig av den ene eller andre gangen med snø, sier hun. 

Laglederen mener det finnes en entusiasme for sporten i Bergen, og hun er tydelig på hva som må gjøres for å heve skiskyttermiljøet. 

 – Vi må ha bedre forhold!