- Det er spesielle forhold i fjellet i år

Publisert:29. mars 2023Oppdatert:29. mars 2023, 14:16
KLAR FOR PÅSKE: Ingvild Ekkje og vennene er klar for en aktiv påske i fjellet. Foto: Ina F. Gundersen

Meteorologen melder varmegrader på dagtid den kommende påskeuken på Vestlandet. Røde Kors gjør seg klar for flere oppdrag og ber folk være forsiktig.

Ingvild Ekkje og vennene hennes reiser til Finse for å stå på ski i påsken. De er godt forberedt og har pakket med seg blant annet soveposer og Fjellrevenduk. Tidligere har de gått samme turen og hatt en ekkel opplevelse da været plutselig snudde.

– Da var det stiv kuling og vi kunne ikke se de ulike stikkene, det var en guffen opplevelse, sier Ekkje.  

I år satser de på at det blir mye bedre.  

– Vi har med en politimann i gruppen som har eget samband, samt kart og kompass. Så sånn sett er vi godt forberedt.

Gode utsikter

Geir Ottar Fagerlid er vakthavende meteorolog på Meteorologisk institutt. Han melder om et relativt godt påskevær til tross for en litt overskyet start på uken på Vestlandet. Likevel anbefaler han at skiturister må være nøye med å sjekke NVE og varsel.no for skred og rasfare. 

– Det er når solen står på, spesielt om ettermiddagen, at snøen er spesielt farlig med tanke på skred og ras. 

Spesiell snø 

Seksjonsleder Hjelpekorps i Hordaland Røde Kors, Erlend Håheim, sier Røde Kors er klar for en påske med noe ekstra arbeid. Han sier at det er spesielle snøforhold i fjellet i år da lagene i snøen ikke er like sikre som vanlig. Dette kommer av at det har kommet mange ulike lag med snø, sier Håheim. 

– Påsken har som regel en del ekstraarbeid, mest småskader, sier han.


KLAR: Erlend Håheim anbefaler at alle sjekker varsel.no og NVE. Foto: Ina F. Gundersen

Til tross for at det er flere folk i fjellet i påsken sier Håheim at de ser en nedgang i antall oppdrag for Røde Kors, spesielt i bergensområdet. Det kan være flere årsaker til dette, men en av dem er at politiet klarer å løse saker raskere alene før Røde Kors blir kalt ut, sier Håheim.

– Vi kan se tendenser til en nedgang i antall skader de siste årene. Så det er positivt, selv om vi ikke vet hvordan påsken i år blir. 

Hjelp i Byfjellene 

Øyvind Arntzen er beredskapsleder for Norsk Folkehjelp Bergen .


PASSER : Øyvind Arntzen og hans kollegaer i Norsk Lokallag Bergen vil være synlig i bergensområdet denne påsken. Foto: Astrid Riis- Johansen/ Emma Been Meland

Han sier at også Norsk Folkehjelp Bergen står klar for å bistå dersom bergensere og tilreisende skulle ha behov for hjelp, spesielt i Byfjellene.  

Norsk folkehjelp har flere frivillige, droner og hjelpemannskap klart. Han oppfordrer alle som skal ut i fjellet om å ta en ekstra sjekk på værmeldingen og fjellvettreglene før de tar på seg turskoene.

– Ikke stol på mobilen, den kan gå tom for strøm. Og ta med ekstra mat og ekstra skift. Været kan plutselig snu, anbefaler Arntzen. 

Oppfordring til andre

Ingvild Ekkje og vennegjengen samler sammen skiene og gjør seg klar for å komme seg på toget.

Hva er deres oppfordring til andre som skal i fjellet?

– Følg med på værmeldingen. Og kos dere, smiler Ekkje.