Kit Happens er et prosjekt som har ledet til fire pop up-eventer. Her er det blitt solgt haugevis av vintage fotballdrakter.
Jonas Giæver, Even Nesset, Felipe Orellana og Krister Haraldsen er hjernene bak prosjektet. Giæver og Nesset forklarer at retrodraktmarkedet i Norge fikk en voldsom boom under pandemien.
-Da vi ikke hadde så mye mulighet til å se fremover, så vi heller bakover, reflekterer Giæver.
Han mener det er et nostalgisk element knyttet til den stadig voksende trenden. Entusiasten forteller at det er mange som er blitt voksne nå, eller som burde blitt voksne, som har lyst på drakter de husker fra 90- og tidlig 2000-tallet.
Han er født i 1992 og anser seg selv som midt i målgruppen for draktene som nå er blitt mote.
- Det er mange som ser på det her som trendy. Det er en form for fashionstatemen, sier Giæver.
Samleren forteller at han ofte blir stoppet på gaten når han kler seg opp i draktene fra samlingen sin. Folk kaster gjerne et ekstra blikk for å se hvilket navn som står bakpå drakten, kanskje det er favorittspilleren fra gylne tider?
Har solgt hinsides mange drakter
Nesset sier han også får oppmerksomhet for draktene, men forklarer at han ikke bruker de så alt for ofte.
- De draktene mine er jo veldig dyre, de er så dyre at jeg ikke vil bruke dem, så de blir bare hengende. De er helt spesielle.
Han forklarer at plaggene kan koste titusenvis av kroner. Dette er mye dyrere enn draktene man ser folk gå med til vanlig. De er helt nede i noen hundrelapper, ifølge Nesset.
- Jeg føler det er veldig på tur opp da. Jeg ser jo flere og flere som går med det til vanlig. Og det er også blitt en festivalgreie. Så jeg ser mye av det faktisk.
Nesset har solgt det han beskriver som hinsides mange drakter de siste årene. Ofte blir de solgt direkte fra Instagramkontoen hans.
Både Nesset og Giæver beskriver kontoen, FootEven, som den største av sitt slag i Norge. Her deler han bilder av sin egen samling og informasjon om events. På spørsmål om hvorvidt det er et lukrativt marked han har tappet inn i, svarer Nesset:
- Jeg kan sikkert ta 300-500 kroner mer per drakt hvis jeg ønsker det. Men får jeg litt mer enn det jeg har betalt for de så er jeg fornøyd.
Hadde ikke trodd det skulle bli mote
Ute blant vanlig, dødelige, samlere finnes det et knippe mennesker som aldri har måtte betale en krone for draktene sine. Mons Ivar Mjelde er én av dem.
Med 11 år på aller høyeste nivå og tre landskamper har han nå sekker fulle av trendy drakter. Lillestrøm, Norge, Brann, Sogndal og Bryne. Vi må dog til kontinentet om vi skal finne den kuleste drakten Mjelde mener han har spilt i.
-Den fiolette hjemmedrakten fra Austria Wien er nok favoritten, den var temmelig spesiell, mimrer Mjelde.
Mjelde forteller at den mest eksklusive drakten i samlingen hans er en Liverpooldrakt han fikk byttet til seg av storscoreren Johnny Barnes i 1997.
Han har sine teorier om hvorfor vintage drakter er i vinden for tiden, selv om han påpeker at han ikke hadde trodd dette skulle bli mote.
-Det finnes masse fine drakter som mange har et forhold til fra litt tilbake i tid. Man søker tilbake til det som er jordnært, sier Mjelde.
Mjelde forteller også at fotballdrakter kanskje er viktigere for fansen enn mange tror. Han peker på at mange lag har gått bort fra karakteristiske design, som for mange fans kan ha vært med på å definere klubbene de heier på.
-Den fiolette drakten er jo litt av sjelen til Austria. Draktene er noe man assosierer seg med. Hvis man tuller for mye med det, så går det nok utover et eller annet, sier Mjelde.