Brann-supportere reagerer sterkt på nytt trommeforslag

Publisert:24. mars 2023Oppdatert:27. mars 2023, 08:29
Kontroversielt: Dette instrumentet har skapt en stor diskusjon blant Brann-supportere. Foto: Steffen Johan Johnstad/Illustrasjonsfoto

Det nye og kontroversielle forslaget om å innføre trommer på Brann Stadion setter sinnene i kok.

Torsdag kveld var det tribunemøte i Bataljonen, som er Branns største supporter-organisasjon. Flere ting stod på agendaen, men det var særlig ett tema som flere fremmøtte kom for å diskutere: trommer på Stadion.

Forslaget om å innføre trommer kommer fra gruppen SKB Youth, som er en del av Bergens Glade Gutter, Brann-supporternes ultra-gruppe. 

Da møteagendaen ble lagt ut på Bataljonens Facebook-side kom reaksjonene umiddelbart. En bruker skriver «Trommer? Seriøst?». 

En annen skriver «Bor på feil side av fjellet, så får ikke gått på møtet, men jeg håper jeg ALDRI får oppleve trommer på Brannkamp».

Flere andre norske lags supportere har trommer på kamp, deriblant Lillestrøm og Bodø/Glimt. Hvorfor er Brann-supportere veldig imot trommer?

– Tradisjon

Christoffer Schjelderup (45) er komiker og Brann-supporter. Han var ikke fornøyd da han hørte om forslaget.


SKEPTISK: Christoffer Schjelderup mener trommer er supporter-doping. Foto: Vegard Fimland/Stas Artist

 

– Det er tradisjon. Det er ikke sånn vi gjør det i Bergen, sier han.

Det er jo flere lag i Norge som har trommer?

– Ja, og de ser jeg ned på. Jeg tenker at de har bukket under for presset. Jeg liker den tradisjonen til Bataljonen. De har alltid vært flink å lage sanger, av og til som hele Stadion synger med på. 

Schjelderup forteller at etter nachspiel-skandalen i 2021 har det gått bedre for Brann på banen og  supporterne er samlet og lager mer liv på tribunen. Man har blitt forelsket i Brann på nytt, forteller Schjelderup.  

– Jeg føler nachspielet var bunnen, men etter det har det bare gått oppover og oppover. Og det har vi klart uten trommer, sier han.

Schjelderup klarer samtidig å skjønne hvorfor enkelte vil ha trommer. 

– Jeg synes ikke det er noe dårlig forslag, jeg er bare imot. Jeg skjønner hvorfor folk vil ha trommer, det lager lyd og stemning. Men det ligger ikke i Brann-kulturen å ha trommer. Det kommer av følelser, tradisjoner og gammel gubbing på høyt nivå, sier han

Flere argumenter for og imot

Schjelderup var ikke til stede på tribunemøtet denne regntunge kvelden. Men det var om lag 30 fremmøtte, hvor både for-og-mot-siden var representert. 

Det lyktes ikke ByMag å få intervju med noen av dem som er for trommer, men ByMags journalist var på plass under møtet og fulgte diskusjonen. 

Hovedargumentene som ble presentert for trommer er bedre rytme og at man unngår å få to-stemte sanger, altså at man synger ulikt to forskjellige steder på tribunen. Med dette mente pådriverne at det ville føre til bedre stemning og en mer samlet supporter-tribune.

Til stede var også flere representanter fra mot siden. Argumentene mot er tradisjon, at Brann skal være annerledes, at folk vil synge lavere, og at færre vil bryte ut i spontan synging med nye sanger.

Den største frykten som ble diskutert var at man ville splitte supporterne i en tid hvor man er mer samlet enn på lang tid. 

En deltaker på møtet tok ordet og sa at det var supert med forslag fra de unge, men at trommer ville føre til at de litt eldre kanskje ville flytte seg om instrumentet ble innført. Han understreket at i hvert fall han ville flytte seg.  

Styreleder fornøyd med diskusjonen

Bataljonens styreleder Erlend Vågane sier møtet ble vellykket. Han sier at møtet gikk som han hadde håpet på forhånd. Det var en frykt om høy temperatur og usakligheter, men det unngikk man i stor grad. 


FORNØYD: Det var en fornøyd Erlend Vågane, styreleder i Bataljonen, etter møtet torsdag kveld. Foto: Steffen Johan Johnstad

– Trommer er et veldig sårt tema. Men både de som er for og mot holdt seg veldig saklige. Det var det vi var ute etter. Vi så når møteagendaen var ute i sosiale medier at det ble som skyttergravskrig. 

Han forteller videre at han synes det er fint at man får høre argumentene fra begge sider og at det kan skape større forståelse for forskjellige syn. 

Han bekrefter at det største argumentet mot trommer er at det vil skape stor splid mellom supporterne og at det per nå bare er oppe til diskusjon og at et vedtak er et stykke unna. 

Vågane sier årsaken til debatten er at det er viktig at alle har en stemme, spesielt de unge.  

– Det er de mest aktive unge som ønsker trommer og de skaper mye liv på tribunen. Det er de som gjør mest og de må vi ta på alvor.