Best i Norge: - Havnet nederst på benken

Publisert:24. mars 2023Oppdatert:24. mars 2023, 15:59
NORSK STJERNE: Stjerna til Ulriken Eagles, Stine Austgulen, har gjort det bra både nasjonalt og internasjonalt. Foto: Nicholas Noreng Johansen.

Stine Austgulen er en av stjernespillerne på Norges beste basketballag, Ulriken Eagles. Der har bergensjenta spilt store deler av livet. Da hun prøvde seg i USA, ble nivåforskjellene tydeligere enn noen gang.

–  De er raskere og har en bedre fysikk der. Nivået er mye høyere, sier Austgulen.

Bergenseren har spilt basket hele livet, og alltid hatt en stor interesse for sporten. Etter mange besøk på ulike college i USA, landet hun på Colorado State. Der ble hun i seks år, og fikk muligheten til å spille med mange utøvere på et annet nivå enn hjemme.

–  Alt er mye mer profesjonelt i USA. Vi får mye utstyr, egne leger og fysioterapauter, egne treningshaller, flyr privatfly, og så videre. Interessen og nivået der var jo generelt bare høyere, fortsetter hun. 

I Norge var Austgulen den beste på laget. Det var en av mange ting som var annerledes.

–  Selv om du er best i Norge, så kan du havne nederst på benken i USA. Jeg fikk ikke så mye spilletid de første årene. Men jeg ble uansett stoppet på gaten av folk som visste at jeg spilte basket,  sier Austgulen. 

– Ikke-eksisterende interesse

Etter flere år i USA, var det en stor omveltning å komme hjem. Selv om hun spiller på Norges beste lag, som har briljert i flere sesonger etter hverandre, og vunnet opptil 55 kamper på rad, har ikke publikumsinteressen vært det store.  

–  Interessen for basket har vært ikke-eksisterende, men nå er den på vei oppover, sier stjerneskuddet.

Det er flere som peker på at det lave nivået i den norske ligaen er en av grunnene til at interessen er lav.  

–  Vi har jo vunnet kamper med 50-60 poeng. Det har vært en utfordring i forhold til interessen blant publikum når det ikke mange spennende kamper, sier Arild Buen, formann i Ulriken Eagles.

Viser vei for de nye

Til tross for lite publikumsinteresse, er det mange flinke kvinnelige utøvere i basket, og Austgulen har et klart svar på hvorfor.

–  De fleste i Norge som spiller basket gjør det ikke for fansen, men heller fordi de synes det er gøy, sier hun.

En av de unge i Ulriken-stallen som ønsker å satse på sporten, er Aurora Sørbye. Hun er bare 17-år, og har allerede kapret en plass på elitelaget. Ettersom mulighetene for satsing i Norge er dårlige, har hun en klar plan på hva hun vil gjøre etter vgs.

– Jeg vil prøve å få meg en plass på college i USA, og så kanskje prøve meg videre etter det. Hvis det går da, sier en ydmyk Sørbye.

Litt håp

Ifølge Arild Buen har det lave nivået hatt mye med rekrutteringen og den generelle interessen for sporten å gjøre. Dette er noe både klubbene og det Norske Basketballforbundet har prøvd å ta tak i, og det har gitt resultater.

–  Nå har vi hatt jevn økning siste fem åra. Det kommer stadig nye klubber, og flere tilbud innenfor sporten. Med dette følger en økt medlemsmasse, forteller Axel Landaker, generalsekretær i Norges Basketballforbund.

Selv om statistikken viser lysere tider for basket, er det fortsatt en lang vei å gå på jentesiden.

–  Det er dessverre bare en fjerdedel av medlemmene som er jenter, og dette er for lavt. Men vi gir oss ikke før disse tallene øker, sier Landaker.