Bergenseren er mer nervøs for å stå opp tidlig enn EM

Publisert:1. mars 2023Oppdatert:2. mars 2023, 14:44
GULLYS: Gyllent lys for gullgutt? FOTO: Magnus Laundal

Pål Haugen Lillefosse reiser til Tyrkia for å hente hjem medalje i stavsprang. At den svenske verdensmesteren Armand Duplantis ikke stiller gjør medaljene åpnere enn på mange år. B-mennesket Lillefosse mener alt kan skje, til tross for at han må stå opp 04:00 på lørdag. 

Bjørn Åge Herdlevær er trener for Lillefosse og er klar i talen når det kommer til hjemreise med edelt metall i bagasjen. 

– Medaljene er vidåpne. Alle kan ta det gullet. 


TRENER: Også treneren er klar på at gull er et reelt utfall i mesterskapet. FOTO: Magnus Laundal

Også Vebjørn Rodal er optimistisk før helgens mesterskap. Han er olympisk mester på 800 meter, og ekspertkommentator for NRK. Rodal tror det blir jevnt i toppen, og tror de med pallplass fort kan hoppe samme høyde, men at det kommer an på hvor mange forsøk som blir brukt. 

– Stav er en marginal øvelse, så det er vanskelig å si hvem som tar det. Om man har godfølelsen kan det nå veldig langt, forklarer han. 

Når det er såpass jevnt mener treneren at om Lillefosse unngår å rive ned listen, er gull innenfor rekkevidde for bergenseren fra Fana IL. Også utøveren selv har troa på mesterskapet, selv om han er noe mer nøktern. 

– Jeg har først og fremst fokus på kvalifiseringen, den blir nok tøffest. Der er det mange gode som skal skrelles bort, sier han. 

Rekordhøyt nivå

Nivået er har aldri vært høyere. I EM i stavsprang 2022 tok Lillefosse bronse med et hopp på 5,75 meter. I år mener han at man må hoppe over 5,80 meter bare for å kvalifisere seg til finale. 

– Det er vidåpent, men jeg er veldig klar, forteller bergenseren og smiler. 


FOKUS: Pål Hauge Lillefosse er fokusert og klar for EM. FOTO: Magnus Laundal

Rodal tror også det meste skal klaffe for å nå til finale, og mener i likhet med Lillefosse at om man gjør 5,80 meter uten riv, kan det bli veldig bra. 

Han gleder seg til norsk duell i Tyrkia. Sondre Guttormsen har nemlig hoppet godt i år, og satte norsk rekord på 5,90 meter i februar. Han kommer rett fra USA og lander med jetlag. Det er Rodal spent på hvordan slår ut. 

B-mennesket Lillefosse

I tillegg til hard konkurranse i kvalifiseringen er Lillefosse klar for kampen mot seg selv. B-mennesket er nemlig ikke like glad for tidlig start. 

– Jeg skal sove på flyet, skal ikke høre på noe, humrer Lillefosse. 

Vebjørn Rodal er tydelig på at toppidrettsutøvere skal ha kontroll på slike ting.

– Tidsskjemaet har de hatt lenge, så det bør være problemfritt å komme seg opp med overskudd, sier han. 


KLARE FOR KAMP: Pål Hauge Lillefosse og trener Bjørn Åge Herdlevær er klare for mesterskap. FOTO: Magnus Laundal

Herdlevær mener at utøveren sin er klar, og at han presterer godt under press. I tidligere mesterskap har han hatt evnen til å skru seg litt ekstra på i mesterskap. Det ser treneren på som en sterk side. 

– Vi har ikke drevet så mye mentaltrening, han klarer seg så godt allerede. Erfaringen viser at han presterer bedre under press, sier treneren.

Foreløpig denne sesongen har det gått slag i slag for utøveren, med fire eller seks dager pause mellom hver konkurranse. Før dette mesterskapet har de hatt to uker med terping og trening for å lage en formtopp. De har visualisert hva som skal finjusteres til mesterskapet. 

– Det er ikke langt fra gull til fiasko. Men vi skal bikke ut monsterhoppet, mener Herdlevær. 


AVREISE: Tyrkia neste. FOTO: Magnus Laundal