Bergenser vant europacup i triatlon: – Ekstremt sterk prestasjon

Publisert:29. mars 2023Oppdatert:29. mars 2023, 10:47
SEIER: Vetle gliser etter å ha fullført triatlon på raskest tid. FOTO: Clarisse Henriques / Portuguese Triathlon Federation

Da du nøt sola i Bergensværet på lørdag klinket Vetle Bergsvik Thorn til med mesterløp og vant europacup i triatlon i Portugal, samme sted han vant som junior i 2018. Spesialist i idrettsmedisin og medisinsk ansvarlig i Cyriax spesialistklinikk, Yngve Kiserud forklarer at å hevde seg i triatlon krever god kapasitet både fysisk og mentalt. 

– Det er ganske heavy å drive med triatlon. For løpere kan det holde med 15 treningstimer i uka. For en triatlet er det vanskelig å komme under 25-30 timer i uka, over flere år. 

Vetle Bergsvik Thorn syns selv at løpet føltes ganske lett. 

– Syklingen gikk bra, der var det bare å spare krefter og forberede meg til løping. I starten føltes løpingen ganske lett. Jeg vet jeg er rask på slutten, så det var bare å være kald og vente, forteller Thorn. 


ROLIG: Det er viktig med rolig svømming også. FOTO: Magnus Laundal

 

– Vel så stort som å bli verdensmester på ski
Idrettslegen Kiserud mener prestasjonen til Thorn er ekstremt imponerende. Han sier det var et veldig sterkt felt med harde konkurrenter. Blant annet passerte han Johnny Brownlee, som har tre OL-medaljer, og seks gullmedaljer i VM

– I en såpass stor og internasjonal idrettsgren som triatlon er dette vel stort som å bli verdensmester på ski, sier han. 


IDRETTSLEGE: Yngve Kiserud sier prestasjonen til Vetle Thorn er utrolig imponerende. FOTO: Yngve Kiserud

For vanlig, dødelige mennesker høres triatlon ut som galskap. Motivasjonen til Thorn er derimot lett å kjenne seg igjen i. 

– Motivasjonen min er å gjøre det bra, å vinne. Jeg er et konkurransemenneske, så om jeg har mulighet til å vinne går det bra. 

Når han derimot ikke har store vinnersjanser forteller han at å motivere seg selv er vanskeligere. 

– Om det går trått og vinnersjansene er små er det vanskelig å finne motivasjon. Da er siste halvdel av løpinga tung, konstaterer han. 

Kiserud mener triatleter har en sterk evne til å snu negativitet til noe positivt. 

– Om man er sliten er det mange som blir demotivert. Mange triatleter tenker heller at alle er like slitne, og at det er da de har sjansen. Det er der forskjellene oppstår. 

Hard påkjenning på kroppen
Kiserud er klar på at triatlon er mer ekstremt enn andre idretter. 

– Å drive med triatlon handler om å presse grensene til kroppen. Triatlon skiller seg ut, man får tømt alle kroppens lagre, det er så langvarig at energi- og næringsinntak blir en viktig. Man bruker alle kroppsdeler, forklarer han. 


VEIEN VIDERE: Vetle svømmer fra fotografen for å få inn dyrebare treningstimer. FOTO: Magnus Laundal

Å svømme 1500 meter, sykle 40 kilometer og avslutte med 10 kilometer løping sier seg selv at er en styrkeprøve. 

– Disse utøverne har tusenvis av timer bak seg. Det krever stor tålmodighet å hevde seg i triatlon. 

Triatlon
Triatlon oppsto på Hawaii i 1974, da en gjeng amerikanske marinesoldater ville finne ut hvem som var best trent. Etter lang diskusjon foreslo offiseren John Collins at den beste måten å avgjøre det på var ved å kombinere svømmekonkurransen Waikiki Rough (3,8km), deretter sykkelløpet Around Oahu (180km) før det hele avsluttes med Honolulu Marathon (42,2km). Denne distansen er i dag langdistanse, og har eget varmemerke som Ironman. 

Den olympiske distansen er på samme som Thorn fullførte.