Bergens eldste kino reddet av haugesunder

Publisert:15. mars 2023Oppdatert:15. mars 2023, 10:07
STYRET: Etter en tøff høst er styret igjen oppe på hesten. FOTO: Magnus Laundal

Hjertet i Bergens filmmiljø sluttet å dunke i høst, da projektoren streiket. Med giverglede og to glade haugesundere kan klubben nok en gang tilby et annerledes kinoprogram.

– Høsten var tøff for oss. Om vi ikke hadde fått projektor fra Bergen Kino ville vi gått fra kinokvalitet til klasseromskvalitet på visningene våre, forteller Vinay Chambore. 

Han er teknisk ansvarlig i BFK og hadde mye å gjøre i høst. 


ENGASJERT: Vinay Chambore er teknisk ansvarlig i filmklubben. FOTO: Magnus Laundal

Da filmprojektoren til BFK ikke skrudde seg på etter sommerpausen lyste alle varsellamper. Ingen projektor betyr ingen film. Visningsansvarlig Anna Fredsvik forteller at tilliten til filmklubben var lav, og at stamgjestene som bruker onsdags- og søndagsvisningene som holdepunkt i hverdagen var skuffet over avlysninger. 

– Vi fikk noen e-poster fra stamgjester som var skuffet over kort varsel på avlysningene, forteller hun. 

Frivillighet og giverglede
At BFK kom seg noenlunde helskinnet gjennom høstsemesteret var ingen selvfølge. Da projektoren streiket etter sommeren trådte Rune Lie og Thor Vidar Hjelmervik til. De to hyggelige haugesunderne lånte midlertidig ut en projektor som vanligvis ville kostet flere tusen i uka helt gratis og sørget nærmest egenhendig for at filmene fikk et lerret å vise seg fram på.


FILMPLAKAT: Når man drifter filmklubb er det viktig med god reklame. FOTO: Magnus Laundal

Filmklubben trengte likevel en ordentlig, fast ordning, og fikk god hjelp fra Bergen Kino. De hadde en kassert projektor som ikke lenger skulle brukes. I steden for å selge delene hver for seg og dra inn et par ekstra kroner, valgte de å gi den bort til Bergens eldste filmklubb. 

– Uten den ville vi hatt store problemer, og mest sannsynlig tapt mye penger på betalte rettigheter til filmer som ikke kunne blitt vist, forteller styret i BFK

Beriker byen
Eduardo Hans Andersen er byråd for kultur i Bergen og mener BFK er en viktig aktør i Bergens kulturliv. 

– Jeg husker fortsatt da jeg så The Last Waltz, en legendarisk musikkfilm. Slike minner er lettere å skaffe ved små kinoer som Bergen Filmklubb, forteller Andersen. 


BYRÅD: Eduardo Hansen mener filmklubben er viktig. FOTO: Andrew M. S. Buller, Bergen kommune. 

Han er opptatt av at Bergen trenger et annerledes filmtilbud. Byråden forklarer at kinotilbudet blir mer og mer kommersielt. At de viser filmer med stor og bred appell. Andersen påpeker at det ikke er noe galt i det, men at det kan føre til at de små perlene kan drukne og ikke finne veien til seeren. 

– Filmklubben er med å berike kulturlivet i Bergen. En filmklubb med smale sjangre og et variert program er bra for byen, konstaterer han.

Filmklubben legger mye i et variert program, og jobber hele året for annerledes filmer. 

– Vi har en femårsregel, som sier at om filmen er vist på kommersiell kino siste fem årene skal den ikke vises hos oss. Visse unntak finnes, som da vi fikk Parasite i svart-hvitt med director’s cut, forklarer Fredsvik. 

De legger vekt på at BFK viser filmer som i flere tilfeller ikke er vist i Norge før. 

– Vi viser filmer vi vil se, som vi i tillegg mener trenger og fortjener en plattform i Norge, forteller en engasjert Chambore. 


NISJE: Filmer som dette ser du ikke på Bergen Kino. FOTO: Magnus Laundal