Herrelaget og damelaget på Åsane Arena er delt opp i to ulike klubber. Nå har de begynt en fusjoneringsprosess.
Å ta vare på damelaget har stått i fokus.
– Vi har vært skeptiske tidligere år. Bekymringen var at jentesiden skulle være en tapende part. På oppmerksomhet, prioritering, gode treningstider, økonomi, opplegg rundt lagene, og kvalifiserte trenere, sier Jostein Nesse.
Nesse er styreleder i Åsane Damer. Han er sentral i sammenslåingen. De har søkt råd hos Mette Hammersland. Hun hadde en sentral rolle i en sammenslåing mellom kvinnelaget Sandviken IL og SK Brann.
– Vår jobb var å være så sterke som mulig når vi møtte i forhandlingene. Dette blir viktig for Åsane også, forteller Mette Hammersland.
Hammersland har vært frivillig i Sandviken og kvinnefotballen i flere tiår. Hun fikk jobb i Brann etter 40 år som engasjert. Hun hadde en sentral rolle i sammenslåingen.
Hammersland er klar på at dette var noe de ville da tilbudet kom.
– Jeg var aldri i tvil. Jeg hadde blitt utfordret på dette i mange år, men jeg ville at vi skulle være sterke. Det skulle bety noe for Brann, ikke at vi kom inn og var en belastning.
Både hun og Nesse jobber for å heve nivået til norsk kvinnefotball.
Vil det heve kvinnefotballen?
– Ja! sier Nesse og Hammersland
Begge er enige om at dette er viktig for kvinnefotballen.
Mina Finstad Berg er fotballekspert i TV2 og deler deres syn.
– Man får større tilgang på ressurser, et større apparat rundt klubben, tilgang på fasiliteter, medier, sponsorverdier, supportere. Alt er bygd rundt herrefotballen og håpet er at damesiden kan få drahjelp av det.
Hammersland oppsummer det slik:
– Vi vil få et enormt løft av kvinnefotball og kanskje nærme oss herrene. Vi blir ikke Chelsea første dagen, men det er penger som gjelder for å legge til rette.
For Åsane ønsker de å heve nivået internt i klubben.
– Det vil ikke bare styrke oss kommersielt, men også det sportslige. Det å være en enhet, dele på ressurser, kompetanse og klubbdrift. Vi blir en del av et større toppidrettsmiljø, forteller Nesse.
Kan havne bakpå
Selv om flere lag opplever opptur ved sammenslåingene, har ikke alle lagene mulighet til det. I Toppserien i dag så er det omtrent halvparten av lagene som har fusjonert og halvparten som står som egne lag.
– Det er kjipest for de tradisjonelle kvinneklubbene. Vi har foregangslag som Kolbotn, som ikke har naturlig samarbeidsklubber. De vil havne bakpå. De klubbene som har vært utrolig viktige kan forsvinne, sier Finstad Berg.
Likevel så er det klar tale fra Hammersland:
– Jeg har ikke sett meg tilbake et sekund: dette er det som må gjøres for å gi jentene de mulighetene de fortjener.