16-åring solgte ut konsert på årets Festspillene

Publisert:29. mars 2023Oppdatert:29. mars 2023, 15:18
UNGTALENT: Alma Serafin Kraggerud. Foto: Bartosz Sosnowski

Alma Kraggerud (16) skal i år ha konsert på Festspillene i Bergen. Direktøren bekrefter at dette var en av de første konsertene til å bli utsolgt i år, og at det er ikke er vanlig at en 16 åring spiller solokonserter på Festspillene.

Selv er Alma Serafin Kraggerud svært fornøyd med at så mange har vist interesse for konserten. 

- Det er utrolig gøy at så mange har lyst til å komme på den konserten! Det er skikkelig hyggelig, og det er skikkelig gøy å øve mot en slik konsert.

Siden begge foreldrene til Kraggerud spiller fiolin, Henning Kraggerud og Julia Serafin, var det naturlig for henne å plukke opp instrumentet. Hun er tydelig på at dette er noe hun er svært fornøyd med at hun gjorde. 

- Jeg synes fiolin er et så, hva skal jeg si, brilliant instrument. Det er så sprudlende. Jeg er veldig glad for at jeg spiller fiolin!

Måtte velge vekk videregående skole


SATSING: Alma forteller at hun har satset ordentlig de siste tre årene. Foto: Nikolaj Lund

Kraggerud er 16 år og skulle begynt på videregående skole forrige høst. Dette har hun valgt vekk for å bruke hver dag på musikkinstituttet Barratt Due. Hun forteller at det ikke var lett å velge vekk vgs, men at hun ikke angrer.

- Det er selvfølgelig ting man går glipp av, men det er ikke noe som plager meg veldig for jeg er så ekstremt tilfreds med det jeg driver med. Jeg føler virkelig at dette er riktig å gjøre, og jeg tror jeg får et veldig godt utbytte av det i fremtiden også. 

Kraggerud peker på viljestyrke, og god støtte rundt henne for å forklare hennes suksess med instrumentet. Med foreldre som spiller fiolin selv, har støtte rundt karriereveien ikke vært noe problem. 

- Da jeg var liten og var med en venninne hjem for første gang, kom jeg sjokkert hjem fordi jeg trodde alle foreldre i hele verden spilte fiolin! 

Satsing på unge

Festspilldirektør Petter Hagen forteller at det ikke er så vanlig at 16 åringer spiller på Festspillene i Bergen, men at det ikke er så uvanlig som man kanskje skulle tro grunnet deres satsing på unge talenter. 


DIREKTØR: Lars Petter Hagen. Foto: Thor Brødreskrift

- Det er mange flinke unge musikere, og Festspillene er opptatt av å gi artister muligheter tidlig i sin karriere. Vi har også flere tradisjonelle programposter der unge stemmer får plass på scenen, deriblant samarbeidet med NRKs Virtuos-konkurranse for unge, klassiske instrumentalister, som Alma Serafin Kraggerud vant i høst.

Det er omtrent to måneder til Kraggeruds konsert, og per 27 mars er hennes konsert en av 13 av 111 arrangementer som er blitt utsolgt. Hagen forteller at 16 åringer ikke pleier ha solokonserter på Festspillene, men at publikummet ofte engasjerer seg for ungt talent. 

- Det er ikke så mange 16-åringer som har egne konserter på Festspillene, så vanlig er det ikke. (…)Det er hyggelig at publikum setter pris på de unge dyktige musikerne vi har her til lands.

Selv er han, og resten av Festspillene i Bergen, svært fornøyd med engasjementet rundt Kraggeruds konsert. 

- Det er kjempestas. Alma Serafin Kraggerud er råflink!