- Det er mye kokain, alt handler om kokain

Publisert:28. februar 2023Oppdatert:27. mars 2023, 08:29
OVERRASKET: Julie Jaros Schanche syns den økende kokainkulturen er ekkel. Foto: Even Berntsen

De dårlige opplevelsene hoper seg opp for studenter som benytter seg av Bergens uteliv. Politiet forteller om en økning av ulovlige rusmidler i Vestlandets hovedstad.

Med et rikt uteliv i Bergens gater er det nok av utesteder å boltre seg i for studentene i Bergen. Det gode utelivstilbudet legger alt til rette for festfulle netter, men det er spesielt en ting som har bemerket seg hos studentene Bymag har snakket med.

Overrasket

- Det er mye kokain, alt handler om kokain, forteller Julie Jaros Schanche (23).


COLA: Kokain i pulverform. FOTO: Illustrasjonsbilde

Julie som til vanlig studerer HR, organisasjonspsykologi og ledelse ved BI, forteller om flere ubehagelige opplevelser ved å dra ut i Vestlandets hovedstad, hvor alkohol og tobakk ikke lengre er den eneste rusen som konsumeres. 

Hun er overrasket over hvor mange som driver med det og beskriver lange køer til toalettene, hvor det å gå på do ikke er den eneste hensikt.

- Jeg synes det er skikkelig ekkelt.

Ikke alene om denne oppfatningen

Studiekompisene Gabriel Omarsson (23), Johannes Sandvik (20) og Jonas Sandvik (21), som studerer økonomi og administrasjon ved BI, har også lagt merke til ruskulturen. Folk snakker mer om det og det er mer tilbud forteller de tre studentene. 


LETT Å SE: BI-studentene legger merke til kulturen. Foto: Even Berntsen

 

 

- Du ser det tydelig, du ser det på de, svarer Johannes og Gabriel. Gjester kommer svett inn i baren, selv om det er 20 minusgrader. Studentene har fått tilbud om kokain fra fremmede, men har takket nei hver gang. 
 

 

 

 

Kjent med problemet

Mengden beslaglagt narkotika er større en noensinne, sier stasjonssjef Lars Morten Lothe ved Bergen sentrum politistasjon.


ØKNING: Politiets stasjonssjef merker endringer av bruken av rusmidler i Bergen. FOTO: Ida Robinson

Selv om beslagene på gateplan har gått ned, har politiet gjort flere beslag i 2022 og at mengden beslaglagt narkotika er større en noensinne. 

Fokuset er nå mer rettet mot distributørene enn mot brukerne. 

Hver 14. dag får politiet meldinger fra utelivsbransjen. Meldingene forteller om en økning i bruken av ulovlige rusmidler, i tillegg til økt bruk åpenlyst.

 

Flere blir kastet ut

Vektere forteller om en økning i utkastelser fra utesteder på grunnet ulovlige rusmidler. Avdelingsleder i PSS Vestland, Yngve Raad, forteller at det har dratt seg til i det siste. 

- Noe må vi gjøre, for det begynner å dra seg godt til, forteller Raad fortvilet til Bymag. 

Bare fra september til november, forteller Raad om en dobling i tilfeller der gjester har blitt kastet ut, på grunn av mistanke om ulovlige rusmidler. Perioden i 2019 var det rundt 700 rapporterte tilfeller, hvor i 2022 var tallene det dobbelte.

 

Utsettes for vold

Raad forteller at de var nødt til å gjøre tiltak i november, som å ansette advokater som skal følge opp vektere som blir utsatt for vold. 

Det gjøres for at de ansatte skal kunne ivareta alle rettighetene, følge opp og plage politiet hvis saken skulle bli henlagt.