Varsler skiftende vær i påsken – lurt å sjekke skredvarsel

Publisert:8. april 2022Oppdatert:8. april 2022, 10:00
Påskeferie betyr fjelltur for mange nordmenn, og for disse er det viktig å følge med på vær- og skredmelding. Foto: Marthe Hagelien

Både i Bergen og på fjellet ligger det an til å bli mildere vær og nedbør i påskeuken. Økte temperaturer kan øke faren for snøskred.

Påskeværet er noe nordmenn er svært opptatt av, særlig de som skal på fjellet og ut i naturen. Kjersti Bergstøl er interessert i friluftsliv, og starter påskeferien på Sunnmøre. Hun tar gode forholdsregler før hun begir seg ut på tur.


Kjersti Bergstøl har gått på skredkurs, men er opptatt av å ikke utfordre skjebnen når hun er på tur. Foto: Isac Bartvik Jørgensen.

- Jeg har fulgt litt med på skredvarsel, men jeg pleier å sjekke mest dagen før tur når jeg planlegger ruter. Det er ofte veldig lurt å ha de nyeste dataene, sier Bergstøl.

For å følge med på skredfaren i forkant av turene bruker hun flere verktøy.

- Jeg bruker Varsom, og en app som heter Fatmap. Den har et kart der du kan se hvor det er skredterreng.

Blir skiftende vær

Den siste uken har det vært kaldt vær og snø helt nede i Bergen sentrum. Inn i påsken kan man vente seg mildere vær, som betyr at nedbøren vil komme som regn.

- I neste uke begynner det å bli en annen værtype. Mandag og tirsdag får vi nedbør opp fra sør, det blir mildere og nedbøren blir våtere, sier Ina Ynnesdal, meteorolog i StormGeo.


Meteorolog Ina Ynnesdal sier prognosene for palmehelgen og begynnelsen av påskeuken er ganske sikre. Foto: Isac Bartvik Jørgensen.

Det milde været som kommer inn over Sør-Norge betyr at snøgrensen, altså der nedbøren vil falle som snø, kan krype opp mot 800 meter.

- Uti neste uke blir det mildere. Det kan bli plussgrader, også litt oppi fjellet. Myrkdalen kan få plussgrader for eksempel, men det vil nok holde seg akkurat på minussiden på Geilo, sier hun videre.

StormGeo driver ikke skredvarsling. Meteorologen sier det kan være lurt å sjekke skredvarsel på varsom.no, særlig nå godt ute på våren.

- Faren er gjerne størst når været endrer seg, hvis det går fra kaldt til mildt eller fra tørt til nedbør. Selv om det var dårlig vær og nå ser fint ut, kan det ta tid før snøen stabiliserer seg.

Bør være obs også ved godvær

Appen Varsom drives av blant annet Meteorologisk Institutt og NVE. Vaktleder i NVEs skredavdeling, Gustav Pless, advarer om potensiell skredfare og ber folk ta forholdsregler.

- I Sør-Norge har vi de største utfordringene på Nord-Vestlandet, der har vi vedvarende svake lag i snødekket. Vi vil ha utfordrende snødekke også ned mot Voss og inn i Jotunheimen, sier Pless.

Han sier at typisk skredvær er mye snø og vind, særlig hvis dette etterfølges av mildvær og sol. I starten av påsken vil mye nysnø og vind i fjellet kunne øke skredfaren ytterligere.

På tross av at ruskevær øker skredfaren, mener Pless at det er vel så viktig å sjekke skredvarselet når været har blitt bedre.

- Når det snør og blåser er det ganske åpenbart for folk at det er skredfare. Det folk blir tatt av er når solen står på etter at det har snødd masse, særlig nå sent på sesongen.

Tar forholdsregler

Bergstøl har som hovedregel å aldri utfordre terreng dersom det er skredfare, og holder seg unna bratt terreng. Selv om hun har tatt skredkurs, tror hun at man aldri blir utlært på skred.

- Litt av det med skred er at man aldri må tenke at man kan for mye, for med en gang du tror du er ekspert, begynner det å bli litt farlig.