Uenigheter i EM planer: – argumentasjonen er syltynn

Publisert:1. april 2022Oppdatert:19. april 2022, 20:32
Foto: Ulises Icardi / Wikimedia Commons

Norges Fotball Forbund (NFF) vraker Bergen som en potensiell EM-by i 2025, noe som skaper skuffelse på vestlandet.

Bergen er ikke er med i søknaden som EM-by i 2025, til UEFA, Union of European Football Associations, som er selskapet som kontrollerer hvor EM 2025 skal spilles. Martha Lande, som er prosjektleder for NFF, forteller om beslutningen. 

– Prosjektet ble endret på senhøsten 2021 fra å søke om VM i 2027,  til EM i 2025. Dette medførte til at antall lag ble redusert fra 32 til 16, sier Lande. 

Behovet for antall stadioner ble da halvert. Det blir også forklart at Norge allerede bare har et begrenset antall kamper, da mesterskapet skal deles med Danmark, Sverige og Finland. 

Unik mulighet

Bergenstudenten Sara Olsen. Foto: Sofie Sørås

Jente (19) er student fra Bergen, og forteller at hun ikke er interessert i fotball, men at hun er skuffet over at Bergen og Brann stadion vil bli stående ubrukt. 

– Jeg ville stått på Brann stadion med det norske flagget malt i ansiktet og heiet på damene slik som mange andre, sier hun. 

Hun forteller at Bergen er byen med mest støtte og stemning, og at EM går glipp av noe ved å utelukke Bergen. 

Pål Thorsen, leder for Brann kvinner kunne tenkt seg EM i Bergen. 

– Bergen fortjener en folkefest som fotball-EM! Brann stadion er en perfekt arena for landskamper, sier han. 

Han refererer til tilskuerrekorden for kvinnenes landskamp mot England som ble satt på Brann stadion i 2019.

NFF legger vekt på at Norge har aldri før arrangert et fotballmesterskap på øverste nivå. EM i Skandinavia vil også bidra til høyere nivå og større bredde på toppen i de øverste ligaene, og en bedret kjønnsbalanse både på og utenfor banen.

– Med tanke på de stadig økende kravene til infrastruktur er det sannsynlig at dette vil være vår siste sjanse, forteller Lande. 

UEFA kriterier skaper uenigheter

Lande forklarer at det er mange tekniske krav til et stadion, som er beskrevet i en nærmere 80 siders kravspesifikasjon. Kriterier for et liten stadion er 15 000 plasser, og 30 000 for en stor. 

– Ullevaal og Lerkendal, med den kapasitet som regnes når alle UEFA-tilpasninger er gjort, vil være omtrent være 45.000, dette har vært det avgjørende for valget, forklarer hun.

Det blir lagt vekt på at naturgress og tilskuerkapasitet er avgjørende for valget i Norge, noe som gjør at Trondheim og Oslo er de valgte byene. 

Thorsen kaller argumentasjonen til NFF sitt krav om tilskuerkapasitet “syltynn”, og vil legge vekt på at Bergen videre scorer på alle kriterier som en vertskapsby for EM 2025. Han legger ikke skjul på Brann kvinner sin frustrasjon over NFF sin avgjørelse.

– Vi opplever ikke at hverken Brann, fotballkretsen, Bergen kommune eller Vestland fylkeskommune har fått en reell mulighet til å vise hva Bergen har å by på, som vertskapsby og hvilken folkefest vi kunne skapt på Brann stadion, forklarer han.

Saken er ikke avklart 

Foto: Alasdair McLellan / Wikimedia Commons

Brann og Pål Thorsen legger ikke skjul på at de prøver iherdig å få til en dialog med NFF for å få en ny vurdering av saken. 

– Den endelige søknaden fra NFF skal sendes inn først i oktober og vi mener det da er tid nok til å kunne gjøre en ny vurdering av saken, forklarer Thorsen.

Brann mener den opplagte konklusjonen er at Bergen som vertskapsby er langt mer attraktivt enn Trondheim.

NFF har levert innledende søknad til UEFA med det som menes er den beste løsningen for å bli tildelt mesterskapet. De planlegger videre jobb med denne løsningen frem mot endelig søknad, opplyser Lande. 

– Stadion kapasitet er viktig for den totale scoren for det nordiske tilbudet, og for NFF er dette Ullevaal og Lerkendal, sier hun.