– Jeg følte meg mye tryggere da jeg kunne ta elsparksykkelen da det var mørkt. For meg som ung jente kan reisen hjem være ekstremt skummel, sier Jennie Caspara Harlem (19) som studerer ved Norges handelshøyskole i Bergen.
Som et resultat av tiltakene i Bergen kommunes , som ble gyldig den 30. mars, kan ikke Harlem lenger bruke sparkesyklene på natten.
Nå stenges nemlig utleien av elsparkesyklene kl 23 i helgene og kl 01 i ukedagene.
Harlem er ikke den eneste som er kritisk til nattestengingen.
– Jeg syns vi har nok teknologiske egenskaper for å garantere et sikkert nattestilbud, sier Jonas Lefeburde, som er Norgessjef i sparkesykkelselskapet Bird.
Sikkerhetstiltak
Nattestengingen er en del av Bergen kommunes tiltak for å øke tryggheten for alle trafikanter i Bergen.
– Tiltakene kommer etter politiske føringer fra tidligere saker og i god dialog med selskapene, legevakten og politiet, skriver Elin Aresdatter Haakestad, politisk rådgiver for byråd, klima og miljøutvikling i Bergen, til Bymag.
Lefeburde skjønner godt at det kreves reguleringer for å øke sikkerheten i bransjen. Men han vet at mange ønsker å bruke elsparkesyklene spesifikt på nattetid.
– Det kan føles som et tryggere alternativ enn å gå hjem alene, sier Lefeburde.
Fyllekjøring
Bergen kommune innfører nattestenging etter at tilsvarende tiltak, som tidligere ble
utført sommeren 2021, viste seg ha positiv innvirkning på antallet ulykker.
– Bergen legevakt mener nå det er behov for nattestenging hele uken og derfor innfører vi tiltaket også i ukedager, sier Haakestad.
Kommunen mener at tiltaket er den mest effektive måten å hindre at personer som er beruset skal havne i alvorlige ulykker.
Studenten Harlem forteller at hun ofte bruker sparkesyklene når hun er på vei hjem fra jobb sent.
– Det er dumt at jeg ikke kan benytte meg av sparkesyklene, selv om jeg ikke har drukket i det hele tatt.
Feil måte å angripe problemet
Lefeburde mener det er andre, mindre drastiske tiltak som kunne hatt den samme effekten.
– Tiltak som en “promilletest” kan hindre berusede personer fra å bruke kjøretøyet. Det kan minske risikoen for ulykker og samtidig gjøre sparkesyklene tilgjengelig for personer i edru tilstand, sier Lefeburde.
Harlem er enig i at en slik test kunne vært et godt alternativ til total nattestenging.
– Før hadde Voi i Oslo en slags “kognisjonstest” som man måtte bestå for å åpne sparkesykkelen. Kanskje kunne det vært et alternativ i Bergen?, sier hun.