Mange støttemedlemmer på treningssentre: Over 2 av 3 nordmenn er ikke aktive nok

Publisert:6. april 2022Oppdatert:7. april 2022, 09:55
STØTTEMEDLEMMER: Sammen Trening melder om at 20 prosent av medlemmene deres ikke har vært innom et av treningsentrene den siste måneden.

Den siste måneden melder Sammen Trening at 20 prosent av medlemmene ikke har vært innom deres treningssentre.

Et støttemedlem på et treningssenter er en person som betaler for medlemskap, men som enten trener sjeldent eller aldri.

Psykologistudenten Hanne Ljøstad Nilsen er ett av mange støttemedlemmer på treningssentrene. Det er ikke manglende treningsvilje som gjør at hun ikke trener på Sammen. Hun har blitt bitt av utebasillen.

– Jeg trener på treningssentret en gang i måneden kanskje. Jeg har valgt å trene ute nå fordi jeg trener til å løpe maraton, sier Nilsen.


STØTTEMEDLEM: Hanne Ljøstad Nilsen har valgt å trene ute selv om hun har bundet seg i tolv måneder til medlemskap hos Sammen. Foto: Jonas Røisland

Nilsen trener sjeldent på treningssentret. Men hun tror det er flere andre grunner til at folk blir støttemedlemmer.

– Jeg tror mange binder seg til treningssentre på grunn av nyttårsforsett, også faller de av. Minkende motivasjon er nok en faktor, forklarer Nilsen.

Forsket på støttemedlemmer

Selv om Nilsen har valgt å trene ute fremfor å trene på senter er ikke dette tilfellet for alle. Nordmenn trener ikke nok i forhold til statens anbefaling.

– Statens anbefaling er fysisk aktivitet 2,5 time i uka hvor man blir litt svett og får moderat puls. Rundt 70 prosent er ikke aktive nok i forhold til denne anbefalingen, forklarer Christina Gjestvang.

Hun har skrevet en doktorgrad på Norges idrettshøgskole om støttemedlemmer på treningssentre.

– I prosjektet er det 250 deltagere som var utrente og nylig innmeldte på SATS. 187 fullførte og  17% av disse trente to dager eller mer per uke, sier Gjestvang.

Gjestvang sier at deltagerne som trente jevnlig skåret bedre på spesifikke karakteristikker.

– Vi fant ut at de deltagerne  skåret høyere på å føle glede eller personlig utfordring av å trene. De skåret også høyere på opplevd sosial støtte fra familie og venner og mestringstro, forklarer Gjestvang.


FORSKER: Christina Gjestvang har skrevet sin doktorgrad om støttemedlemmer. Foto: Privat

Forskeren kommer med klare råd til støttemedlemmer og de som ikke trener nok i forhold til statens anbefalinger. Hun anbefaler å finne noe man liker og gjøre det ofte nok. I tillegg til dette kan man legge en plan for treningen.

– Det kreves også selvdisiplin. Finn gode årsaker til hvorfor man ønsker å være aktiv. Finn også årsaken til motivet du har for å være aktiv. For eksempel: trener du for å få bedre helse slik at du kan leke mer med barna dine, sier Gjestvang.

Ønsker at alle medlemmer skal bruke medlemskapet sitt

Direktør for Sammen Trening Bård Johansen sier at også de har støttemedlemmer.

– Vi har ca. 17 000 medlemmer og 20 prosent av disse har ikke vært innom et av våre treningssentre de siste 30 dagene. Forskning viser at 40 prosent faller av fra treningssentre hvert eneste år, sier Johansen.

Johansen ønsker at de som har betalt skal bruke medlemskapet sitt. De jobber aktivt for å få dette til.

– Mange kvier seg for å gå på et treningssenter med mange veltrente. Vi jobber aktivt for å redusere førsteinntrykket og har diskusjoner om hvordan vi skal fremme den ytre motivasjonen til de som ikke trener så ofte, sier Johansen.


DIREKTØR: Bård Johansen er direktør for Sammen Trening. Foto: Sammen, Cecilie Bannow.

Angrer på å ha bundet seg

Sammen-medlem Nilsen benytter seg sjeldent av sitt medlemskap.

–Jeg angrer på at jeg har bundet meg i tolv måneder. Nå taper jeg mye penger på det, nå som jeg hovedsakelig trener ute, sier Nilsen.

Direktør Johansen forklarer at Sammen har flere typer medlemskap man kan benytte seg av.

– Vi har tre typer medlemskap. Dersom man ikke vil binde seg i tolv måneder så kan man ha medlemskap uten avtalegiro til hundre kroner mer. Dette er fortsatt billig i forhold til mange andre treningskjeder, sier Johansen.