Mange donerer til flyktninger, men enkelte produkter må kastes

Publisert:8. april 2022Oppdatert:19. april 2022, 20:30
En ukrainsk kvinne i donasjoner butikken på Hotel Augustin

Hotellet Hordaheimen etterlyser folk som vil donere til ukrainske flyktninger. Norske familier bruker nødhjelp som en mulighet til å rydde.

I midten av mars startet Benedicte Bjordal en innsamling for ukrainske flyktninger som kom til Bergen. Etter hun la inn egen pressemelding av seg selv i BT, tok mange mennesker kontakt. 


Benedicte Bjordal og Kristin Ebbesen

– Det er helt fantastisk. Uansett hvor jeg har vendt ansiktet mitt, så har folk møtt meg med et ønske om å hjelpe til, forteller Bjordal.

I dag er det ni frivillige i tillegg til Bjordal, som bistår på Hordaheimen ved å ta imot produkter, i tillegg til å hjelpe de boende. 

Den gjemte problematikken er at enkelte produkter som doneres ikke har brukerverdi. Kristin Ebbesen, en av de ni frivillige som hjelper til på hotellet, forteller at det har vært en del som er gått i søppelet. Et resultat av at sorteringen ikke har vært nøye nok. 

Mye går i søppelet Foto: Benedicte Bjordal

Ebbesen forklarer at problematikken er gjentagende for flere donasjons sentre.

– Vi har hatt fire frivillige som har brukt cirka 60-70 timer på å sortere. Vi kom opp i hele 24 søppelsekker med klær, forteller Bjordal. 

Det blir poengtert av Bjordal at alt som går i søppelsekker blir donert til Fretex og at de fortsatt ønsker at folk skal gi det de kan. 

Fretex forteller at den store mengden som Hordaheimen donerer videre blir tatt godt imot. 

– Vi er takknemlig for alle gjenbrukbare gaver. Vi er en del av Frelsesarmeens beredskap, så det som gis til Fretex vil også bli delt ut ved behov, forteller Fretex. 

Ebbesen forteller at de er kresne i likhet med alle andre, som gjør at enkelte klær blir lagt i søppelsekker. 

All donering teller 

Bjordal vil understreke at denne organiseringen er definert som nødhjelp, noe som gjør at det ikke er et planlagt system for doneringen.

– Det er viktig å tenke på at det er veldig mange som gir mye fint. Vi velger heller å fokusere på det, slik at vi ikke skremmer folk fra å gi, forklarer hun.

Hordaheimen vil få frem at det er viktig å gi, og at alt blir tatt godt imot. De mener likevel at det bør være en tanke bak donasjonen, slik at det som blir donert har brukerverdi.

– Det er viktig for oss at alle ser vår takknemlighet, og at alle fortsetter å gi det de kan, påpeker Bjordal. 

Feil fokus?Foto: Sofie Sørås

Bjordal forteller at de er overveldet over innsatsen til den bergenske befolkningen, spesielt med tanke på mengden donasjon som er kommet inn i løpet av måneden. 

– Folk gir det de kan gi, og vi har virkelig fått se at alle har bidratt med hjertet på riktig plass, forteller hun. 

Det blir nevnt at Hordaheimen ikke har fått dekket alle behov. De får hjelp av Kil fondet, som fortsatt mottar donasjoner. Dette blir sett på med stor takknemlighet av Bjordal og de andre frivillige. 

 

Facebook profilen for henvendelser om donasjon: De bergenske familiens fond