I tre år har kohorter, en-meters-regler og antallsbegrensninger stukket kjepper i hjulene på russefeiringen. 2022 blir det første året etter pandemien der russen kan feire uten noen restriksjoner.
– Nå som vi ikke har noen restriksjoner og eksamen utgår, er det jo lov å håpe på at det blir en bra russetid.
Det sier Andres Felipe Suarez som er medlem i russegruppen «Goathouse 2022». Han forklarer at pandemien har begrenset russens mulighet til å samle penger og delta på ulike «slippfester». Derfor tror han at årets koronafrie russetid vil bety ekstra mye for mange.
– Nå kan vi kjøre fullt ut og feire at vi er ferdige med 13 års skolegang, uten å tenke på at vi har noe jagende i nakken på oss. Restriksjonene er jo borte nå, så vi slipper å stresse med det.
– Mentalt og fysisk forberedt
Overlege på legevakten i Bergen, Trond Inselseth, er vant med travle dager i april og mai. Han regner med at trykket kan bli enda høyere under årets russetid, sammenlignet med tidligere russetider som har vært preget av korona.
– Det er klart det blir jo mer uteliv, det blir mer rus, det blir mer dramatikk, det er det vel rimelig å tenke.
Inselseth peker hovedsakelig på to datoer der russen er særlig aktive og som legevakten må være mer forberedt på i år.
– Normalt sett ser jeg jo at disse dagene, 1. mai og 16. mai, pleier å ha økt trafikk. Det er noe legevakten er kjent med og som det har vært mindre av de siste par årene.
Som følge av høyt alkoholinntak blir dømmekraften svekket og ulykker kan skje lett. Inselseth ser derfor ikke fram til en koronafri russetid.
– Hovedbekymringen er jo at vi ser mer av det vi helst ikke skal se. Overstadig beruset russ som får
tilleggsproblemer med det som følger med rus.
Til tross for at russefeiringen i år skal arrangeres for fullt, har ikke legevakten satt i gang noen ekstraordinære forberedende tiltak.
– Vi er mentalt og fysisk forberedt på en viss økning i trafikk som slipper løs i år, det er vi jo, men vi har ikke gjort store endringer i normaldrift.
Felipe Suarez forteller at det ikke overrasker ham at legevakten forventer mer å gjøre i månedene fremover.
– Jeg kan skjønne at de forventer det. Det er jo mange som kommer til å ta det 110 prosent ut og ha det gøy i «moshpitsene». Plutselig så går de ut derfra med en brukket arm.
Samme oppfølging som alltid
Leder i kriminalitetsforebyggende avsnitt i Vest politidistrikt, Brynhild Lyssand Eide, forklarer at politiet, i motsetning til legevakten, ikke forventer høyere trykk under årets russetid.
- I utgangspunktet ikke. Vi kommer til å følge de opp på samme måte som vi gjorde de andre årene.
Kriminalforebyggende avsnitt har samarbeidet godt med russen i løpet av skoleåret, ifølge Lyssand Eide.
– Det som er viktig for oss i «forebygging» er å ha undervisning for alle videregående skoler i forkant av russetiden. Da prøver vi å forebygge at det skal skje uønskede hendelser.
Til tross for godt samarbeid, har politiet sine bekymringer før årets russetid. I likhet med legevaktens bekymringer, dreier det seg også her om rus. Lyssand Eide forklarer at de aller fleste russ oppfører seg pent, men at russens måtehold med alkohol er en utfordring. Likevel understreker hun:
– Vi er ikke mer bekymret for dem i år enn det vi har vært tidligere. Det er ikke noe som utpeker seg nå.