Flere og flere blir Hulen-boere: – Jeg tror vi er over der vi var før pandemien

Publisert:8. april 2022Oppdatert:8. april 2022, 13:49
MYE LIV PÅ HULEN: Mange dukket opp for å se Finding Neo. På bildet et oppvarmer CAJA.

Hulen ser nå en trend med høyere besøkstall enn de har hatt på flere år.

Grottevegger og stemningslys i neonfarger. Tett og fuktig blir det når mange mennesker samles i en relativt liten grotte. Man kjenner at stedet har en historie. En fortid, men også en fremtid.

 

Irene Ulveseth tok turen innom Hulen for å se Finding Neo-konserten torsdag for tre uker siden. Hun har ikke pleid å være mye på Hulen tidligere, men i senere tid har det appellert:

– Jeg synes det har vært veldig mange spennende arrangementer det siste året, sier hun.

 


BOOKINGSJEF: Markus Matland er bookingsjef på Hulen. Foto: Kristin Almeland Manger

Hulens bookingsjef, Markus Matland, forteller at de har sett en økning i antall som kommer:

– Det er ganske mye trafikk egentlig. Jeg tror vi er over der vi var før pandemien.

Driftsresultatene de siste årene før pandemien har vært svake, spesielt i 2019 da Hulen tapte over en halv million kroner.

Selv om viser at Hulens økonomi har svingt i løpet av de siste årene forteller Hulen-leder Christian Midthun at det er på vei opp igjen. Han gir eksempel på at det faste arrangementet Torsdagsrock har sett stor økning:

– Disse har gått veldig bra for oss etter at restriksjonene lettet 25. september i fjor. Vi har sett en 65 prosent økning i publikumsoppslutning sammenliknet med perioden før pandemien, sier Midthun.

Vil appellere til flere

Musikkjournalist i Bergens Tidene, Einar Engelstad, er enig i at Hulen har tatt seg opp i nyere tid. Han utdyper at skiftet kan forklares med at det er kommet en ny generasjon etter korona-dvalen som ikke har fått gjøre noe på konsertfronten de siste par årene. 

– De må forsåvidt læres opp på nytt, men da har du en litt større grad av guts, sier Engelstad. 

Selv om Hulen primært forbindes med rock og metal forteller Matland at de nå har et større fokus på å booke band og artister som appellerer til flere typer folk. Dette kan være med på å forklare økningen i publikumsoppslutning.

– Jeg er veldig stolt av variasjonen vi har i programmet nå og kvaliteten er høy. I tillegg til at det er en arena for alle, sier Matland.

Bookingsjefen skyter inn at de vil satse på de litt mer usedvanlige artistene for å skape unike konsertopplevelser. 

– Det er jo jævlig kjedelig hvis man bare skal booke streite ting. Man må booke de rare tingene. De syke folkene. De må man ha på en scene liksom, sier Matland.


UNIKT KONSERTLOKALE: Hulens innbydende grotte har holdt koken siden 1969. Foto: Kristin Almeland Manger

Fremdeles finnes det utfordringer

Engelstad innrømmer at han har vært lite i Hulen de siste årene. 

– Det er regelrett fordi jeg ikke oppdaget hvem i helvete som spiller denne helgen fordi markedsføringen har vært så dårlig.

Men det er ikke bare markedsføring som har vært en hodepine for Hulen. Engelstad utdyper at engasjement, pandemi og et konsertmarked i stadig endring er blitt større utfordringer nå enn det tidligere har vært for scener som Hulen:

– Du har ikke hatt det samme sugerøret inn til alle management, bookinger og frivilligheten ble satt på en heftig prøve. Da mister du mye av kontinuiteten. Du mister mye av det som ellers har opparbeidet seg.  


TRANGT OM PLASSEN: Publikum er entusiastiske for musikken i Hulen. Foto: Kristin Almeland Manger

Trappet opp innsatsen

Matland uttrykker at de i senere tid har trappet opp på markedsførings-fronten.

– Nå begynner plakatgruppen på Hulen og bli ganske bra igjen. Designgruppen er veldig bra. Bookinggruppen er veldig bra. Det er ting som vi jobber iherdig for å samle. 

Utskiftninger i folkene bak kulissene har også spilt en rolle. I følge Matland er det nå kommet inn ildsjeler som brenner for Hulen fra dag én.

– Hele Hulen er nå på et sted hvor man har stor drivkraft for å nå ut til folk, sier han. 

Bookingsjefen forteller at han går god for det som vises på plakatene.

– Det er bra konserter som er verdt pengene til folk.