Fana IL-leder: – Bergen er et u-land innen idrett på is

Publisert:7. april 2022Oppdatert:1. juni 2022, 11:00
BORTEBANE: Kunstløputøverne fra Fana IL må trene i Åsane for å få nok istid.

Åsane Arena åpnet ishall i januar. Fana IL forhandler med kommunen om lån til å bygge tre isbaner i Slåtthaug Arena. Dette skal bli Fanas nye idretts-Mekka, men klubbens daglige leder mener likevel Bergen henger langt bak i satsing på is-idretter.

I tykke, lange, svarte vinterjakker står Thea Karlstad (24) og Estara Paulauskaite (21) på isen. På jakkene står det Fana, men under den nylagte isen står det Åsane. De trener barn og ungdom til å bli bedre i kunstløp.

Treningsforholdene ble bedre etter Åsane Arenas ishall åpnet i januar, men Thea og Estara har selv hatt dårligere treningsforhold:

– Åsane Arena er veldig viktig for å få istid. Før hadde vi bare fire timer i uken, når man burde hatt tre timer daglig, spesielt om man skal satse. Det er vanskelig i Norge, hvis man skal hevde seg på internasjonalt nivå, forteller Karlstad.

Hun tok bronse i NM i kunstløp. Satsingen måtte stoppe på grunn av sykdom og fordi hun mener hennes høyeste potensial er nådd. Nå er hun trener i Fana IL sammen med Estara Paulauskaite.

I Litauen startet Paulauskaite som femåring med kunstløp:

– Jeg trente på gaten. Moren min drev med kunstløp. Jeg kunne tenke meg å konkurrere mer, men jeg føler at kunstløp er underprioritert, sier Paulauskaite.


OPPLÆRING: Thea Karlstad (24) har blitt kunstløptrener i Fana IL. Foto: Kandidatnummer 112

FINESSE: Estara Paulauskaite (21) terper teknikk i trenerrollen. Foto: Kandidatnummer 112

 

 

 

 

 

 

Må reise til Stavanger

Ifølge daglig leder i Fana IL, Hans Dankertsen, er dette bare toppen av isberget:

– Bergen er et u-land når det kommer til is-idrett. Det finnes ikke gode nok forhold til å fostre utøvere. Utøvere som vil satse må reise til Stavanger for å ha de nødvendige fasilitetene, sier Dankertsen.

Dankertsen mener Bergen burde hatt langt flere isbaner. Han bruker Göteborgs tolv ishaller som eksempel, som til sammen har opp mot 35 isbaner.

– Bergen burde hatt 40 isbaner målt opp mot antall innbyggere. Vi er lik Nederland, der er interessen for is-idretter enorm når de først har is. Det er noe hele familien kan gjøre, ikke bare de som vil satse, forteller Dankertsen.

Den nyåpnede ishallen i Åsane Arena har blitt veldig populær, ifølge daglig leder Roald Bruun-Hansen:

–  Ishallen er blitt meget godt mottatt. Tiden på ettermiddag brukes meget godt, og vi har stadig skoler som ønsker å bruke den på dagtid. Det tyder på at det er et behov for flere ishaller. Dersom det bygges så vil de bli brukt mye, sier Bruun-Hansen.


KRITISK: Hans Dankertsen, daglig leder i Fana IL, mener is-idretten underprioriteres. Foto: Kandidatnummer 112

Lånegaranti lagt på is

I Fana skal kunstisbanen erstattes med Slåtthaug Arena. Dette blir Fana ILs nye storstue med en prislapp på i underkant av 500 millioner kroner. Hans Dankertsen kaller dette en investering for fremtiden:

– Slåtthaug skal tåle fremtiden. Huset på præriens tid er over. Man er nødt til å ha et møtepunkt for idretten, slik Åsane Arena har, med flere idretter og tilbud under samme tak, forklarer den daglige lederen.

Dankertsen forteller at Idrettsrådet ser gevinstene av idretten, mens Bergen kommune er avventende i sin investering. Fana IL venter på lånegaranti fra kommunen for å kunne realisere prosjektet.

Byråd for barnehage, skole og idrett, Linn Katrin Pilskog, synes prosjektet på Slåtthaug virker spennende:

– En av de første besøkene jeg tok initiativ til som ny byråd, var et møte med Fana IL, der jeg fikk presentert disse planene. Jeg syntes dette er et spennende prosjekt, og kommunen har allerede betalt 70 millioner i rekkefølgekrav for bidra til realiseringen. Slåtthaug ishall er også nevnt i byrådsplattformen, forteller Pilskog.

Pilskog forteller at Fana IL ikke har en søknad om kommunal garanti til behandling hos de:

– Når lånegaranti overstiger ti millioner kroner er ikke dette noe Bergen kommune avgjør selv, men Statsforvalteren. Vi har ikke lov å pådra oss økonomisk risiko eller gi lånegaranti til næringsvirksomhet. Vi er i dialog med Fana, som jobber med å innrette søknaden sin slik at de ikke rammes av disse to kravene. Da blir sannsynligheten for at den avslås av statsforvalter mindre, forklarer Pilskog.

Hun er derimot enig i at behovet for flere isflater er stort:

– Jeg er veldig glad for at det er åpnet en helt ny isflate på Åsane Arena, der har kommunen bidratt med både festetomt og finansiert rekkefølgekravene.  Idretten spiller en viktig rolle når vi skal sikre gode oppvekstsvilkår i byen vår.

Hans Dankertsen mener at det er opp til kommunen om byrådens ønsker skal komme i oppfyllelse:

– Det er ikke plass til talentene. Bergen og omegn trenger stabile forhold så vi slipper å slåss unødvendig høylytt om istid. Vi har dialog med Bergen kommune, men Bergen og omliggende kommuner må selv lage en plan for dette, sier Dankertsen.

Godt is-idrettsmiljø

Fana IL kan smykke seg med OL-medaljer i skøyter, deriblant med gull i lagtempo og 500-meter, hentet hjem av Sindre Henriksen, Sverre Lunde Pedersen og Håvard Lorentzen under OL i Pyeongchang 2018.

Fana IL kan dyrke idrettshelter, på tross av manglende istid i Fana:

– Vi har et godt miljø og kultur i skøytekretsen, men nå trenger vi isen og fasilitetene som Stavanger tilbyr, både for de som vil satse og for å skape idrettsglede, sier Dankertsen.

Oppbyggingen av fast trening for kunstløperne i Fana IL er i gang. Som student i Bergen blir Estara Paulauskaite værende og trener kunstløperne på siden.

Thea Karlstad vil studere medisin i Riga, men ønsker å komme tilbake etter det:

– Jeg elsker trenerrollen og jeg håper på å kunne fortsette når jeg er tilbake. Jeg håper vi har en norgesmester i fremtiden, sier Karlstad.

Artikkelen er redigert 8. april kl. 08.24 med tilsvar fra kommunen.


TRENERGLEDE: Thea Karlsen (24) ønsker å fortsette som trener etter studiene. Foto: Kandidatnummer 112

FORTSETTER: Estara Paulauskaite (21) blir med på oppbyggingen av Fanas kunstløpsatsning. Foto: Kandidatnummer 112