Eksperter spår ny smittebølge i høst: – kan gå ille utover oss

Publisert:6. april 2022Oppdatert:6. april 2022, 18:37
BEKYMRET: Daglig leder på Hectors Hybel håper på en tiltaksfri framtid. Foto: Isac Bartvik Jørgensen

Eksperter venter en ny koronabølge til høsten. Utelivs- og restaurantbransjen frykter at dette kan bety nok en runde med strenge tiltak og begrensninger.

– Man må forvente det uventede

Rebecca Cox er professor i virologi ved universitetet i Bergen. Hun er en av ekspertene som forrige uke fortalte til VG at det trolig kommer en ny smittebølge til høsten. Cox forteller til Bymag at det vil bli vanskelig å spå hvordan smittebildet vil se ut fremover.

– Luftveisvirus pleier å trives best når det er kaldere og vi trekker inn. Det vi vet med koronaviruset, er at man må forvente det uventede.

De siste månedene er det Omikron-varianten som har vært mest utbredt, men Cox utelukker ikke en ny variant i fremtiden.

- Det har vært veldig mye smitte med Omikron, så da kan vi tenke oss at det er en relativt høy populasjonsimmunitet. Men det kan komme et utspring med omikron, delta eller noe helt annet.

Årsaken til dette er en lav vaksinasjonsdekning på verdensbasis, som fører til at man får nye mutasjoner, forklarer professoren. Derfor er spådommen for fremtiden klar:

- Vi blir ikke kvitt viruset, enkelt og greit. Viruset har en utrolig evne til å forandre seg og finne folk som ikke er immune og smitte de. Derfor tror jeg at det nesten er gitt at det kommer en ny bølge til høsten.


EKSPERT: Rebecca Cox er professor i virologi ved Universitetet i Bergen. Foto: Hans William Holbye

Kan bety kroken på døren

Daglig leder på Hectors Hybel, Kristina Iversen, reagerer på spådommen for høsten . På puben står kundene i kø for å få seg en pils, men hun er redd for at en ny smittebølge kan endre på det.

– Jeg velger å ikke tenke på det. Vi risikerer jo å bli permitterte igjen. Det kan gå ille utover oss, sier Iversen med en oppgitt tone.

Iversen forklarer videre at Hectors Hybel antageligvis ville klart seg gjennom en ny nedstenging, men at det kan bety kroken på døren for flere i utelivsbransjen. 

– De fleste jobber med å opparbeide seg en buffer som gikk tapt forrige nedstenging, så jeg tror de fleste trenger litt tid for å opparbeide sparekontoen sin igjen, for den er jo skrapa for de fleste.

Lever i nuet          

I en annen del av byen står Kristian Standal og skjenker øl til et knippe kunder som vil nyte ettermiddagssolen. Standal, som er daglig leder for puben Folk og Røvere, forklarer at han prøver å leve i nuet.

– Vi tar verken gleder eller sorger på forskudd.

Standal forteller videre at forrige runde med restriksjoner gjorde åpningstidene på puben uforutsigbare, men at puben ellers gikk rundt. Derfor er han ikke er redd for hva fremtiden har å bringe.

– Men det har likevel vært deilig å vende tilbake til normalen.

Til tross for Standals rolige tilnærming, har han forståelse for at en potensiell nedstenging ville gått hardt utover mange av hans ansatte som er studenter i byen.

– Hvis det kommer en ny nedstenging er det mest synd på de som ikke har NAV-rettigheter, som studenter. De har jo jobb her bare på deltid.


DAGLIG LEDER: Kristian Standal er daglig leder på Folk og Røvere, som har drevet på Skostredet i 13 år. Foto: Hans William Holbye

Ingen grunn til bekymring

Smittevernoverlege i Bergen kommune, Marit Voltersvik, forklarer at det er sannsynlig at koronaviruset vil kunne bli et sesongvirus, på lik linje med forkjølelse, influensa og RS-viruset. Likevel forklarer hun at:

– Det er ingenting som i dag tilsier at det vil komme en covidbølge som vil være så farlig at man må stenge ned.

Hun ønsker ikke å spekulere og understreker videre at man aldri kan være 100 prosent sikker på hvordan viruset vil se ut i fremtiden og hvor farlig det vil være. På spørsmål om utelivsbransjen bør være bekymret, har likevel Voltersvik følgene svar:

– Jeg tror ikke jeg ville tenkt på det en gang.