David mot Goliat i Bergen på lørdag: – Historisk sett har det ikke vært noe hatoppgjør

Publisert:8. april 2022Oppdatert:8. april 2022, 22:24
BRANN STADION: Daglig leder i Brann, Therese Rygg, og markedsansvarlig Mads Liabø, forventer god stemning på lørdagens lokaloppgjør.

Brann tar imot lillebror Åsane til årets første hjemmekamp på Brann stadion. Supportere på begge sider ser frem til det første lokaloppgjøret i ligaen siden 2015-sesongen. Bymag har tatt temperaturen på stemningen i forkant av «Kampen om Bergen».

Lørdag 9. april braker årets første hjemmekamp for Brann løs. Den spilles mot selveste naboklubben, Åsane. Ivar Sandnes er Åsanesupporter og har sett kampene deres siden tidlig på 90-tallet. Han er klar på at Åsane kjenner sin plass i byen.

– Vi er ikke ute etter å ta posisjonen til Brann. Brann er laget i Bergen, men vi vil jo skape vårt eget, forteller Sandnes.

Han forteller at oppslutningen rundt kampene har vokst med Åsanes suksess, og legger særlig vekt på det nye stadionanlegget som en positiv faktor i klubben:

– Tidlig på 90-tallet var det kanskje 15-20 tilskuere på kampene. På kampen mot Start på mandag hadde vi 11-1200 på tribunen, sier Sandnes.

Sandnes forteller at det ikke er noen organisert mobilisering i forkant av oppgjøret. Samtidig har han høye forhåpninger til kampen:

– Vi håper på at vi tar Brann på lørdag så klart, avslutter han.

(Artikkelen fortsetter under bildet).


BRANN STADION: Gressmatten preppes i forkant av lørdagens oppgjør. Foto: Victor Meisfjord.

Bataljonen er klare

Erlend Vågane er leder for Branns supporterklubb, bataljonen, og forventer seier:

 – Jeg tror det blir 2-0, smiler han.

Vågane ser for seg god stemning på tribunen, og er enig i at lagene kjenner sin plass i byen.

– Vi har et ganske avklart forhold til at Åsane er lillebror i byen, men det kommer jo an på hvordan det går fremover. Det kan fort bli mindre god stemning, forteller han.


SUPPORTER: Bataljonsleder Erlend Vågane er klar for kamp. Foto. Jonas Drabløs Røisland.

Bataljonslederen forteller at Branns supporterklubb har planer om å mobilisere, og arrangerer Ove Thue-marsjen i forkant av kampen på lørdag. Marsjen hedrer Ove Thue, som har skrevet flere av Branns supportersanger.

– Vi skal ha Norges største supportermarsj på lørdag, Ove Thue-marsjen. Det er et forsøk på å etablere en tradisjon med marsj og opplegg før første hjemmekamp, sier han.

På spørsmål om han håper på et mer intenst rivaleri i Bergen, er svaret fra Vågane klart:

– Nei, på ingen måte. Jeg håper dette er siste gang vi trenger å møte Åsane i serien noen gang.

Ser koronaeffekt på billettsalg

Daglig leder i Brann Therese Rygg og markedsansvarlig Mads Liabø har store forventninger til stemningen på stadion i forkant av lørdagens oppgjør. De peker blant annet på Ove Thue-marsjen i regi av bataljonen, som et positivt tiltak. Samtidig forventer de ikke noen fiendtlig stemning fra tribunen.

– Historisk har det ikke vært noe hatoppgjør, sier Liabø.

Rygg forteller at Åsane tradisjonelt sett har vært en vennskapsklubb for Brann.

– Det er positivt for Brann, og Bergen, at det er andre lokale lag i OBOS. Også vil jo vi helst være i Eliteserien, legger Liabø til.

På tross av det gode forholdet mellom klubbene forteller Rygg at det har blitt lagt vekt på at kampen er et lokaloppgjør i markedsføringen.

– Det er «kampen om Bergen» vi snakker om i markedsføringen, forteller Liabø.

Blant annet påskeferie og pandemiskrekk kan ha innvirkning på billettsalget, forteller de. Likevel forventer klubben godt oppmøte på 

– Jeg syns billettsalget ser bra ut. Vi har i overkant av 7000 solgte billetter (per 06.04), og jobber med et anslag på 11-12000 på tribunen på lørdag, forteller Rygg.

På onsdag var det solgt 62 billetter til bortetribunen, men Rygg og Liabø legger vekt på at det er de neste dagene de fleste billettene selges.

– Vi ser at det begynner å nærme seg ganske fullt, i alle fall på supportertribunen, sier Bataljonssjef Vågane.


Brann stadion ligger klar for lokaloppgjøret. Foto: Victor Meisfjord.