Bergen er best i basketball: Gimle fortsatt med i sluttspillet

Publisert:7. april 2022Oppdatert:7. april 2022, 15:13
FRØYA ARENA: Frøya gikk tapende ut av den tredje semifinalekampen mot Bærum basket.

Bergen har flere lag enn noen annen by i norsk baskets toppdivisjon. Denne uken har to av disse lagene spilt semifinalekamp i årets sluttspill. Alexander Løseth i Frøya tror suksessen kan skyldes et konsentrert basketmiljø.

Bergenslagene Gimle og Frøya har begge spilt semifinalekamper i sluttspillet i FIRI-ligaen denne uken. På mandag gikk seriemester Frøya på sitt tredje strake tap mot Bærum, og er dermed ute av sluttspillet. Gimle seiret over Kongsberg på torsdag, og skal ut i en avgjørende femte semifinalekamp i Kongsberghallen på søndag.

– Breddeidretten er utvilsomt viktigere for oss enn eliten, sier Alexander Løseth, styremedlem og leder av komité for FIRI-ligaen i Frøya, etter tapet.

Bergen var eneste by med tre lag i øverste divisjon denne sesongen. Løseth forteller at fokuset på breddeidretten har stått sentralt hos dem de siste årene. Etter klubben gikk konkurs i 2005 har de satset mer på unge, lokale spillere, noe som gjenspeiler seg i dagens seniorlag.

– Nå er det kullet fra 1999 og yngre som er stammen i laget, sier Løseth.

Han mener at satsing på ungdommen i kombinasjon med noen gode importspillere er det som gjør at Frøya har klart å holde seg i øverste divisjon i over et tiår.

– Vi henter typene som ønsker å trene mye og som kan bidra i breddeklubben vår, sier Løseth.

I den nåværende seniorstallen har omtrent halvparten av spillerne vært aktive i et av Frøyas ungdomslag tidligere. Løseth forteller at Baard Stoller kom inn som ny trener i 2020, noe som førte til økte forventninger til spillerne.

– Andelen har vært høyere før, men etter at Baard Stoller kom inn, ble kravene til treningsarbeidet og bidrag ellers i klubben høyere. Det førte til at noen byttet klubb, legger Løseth til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


FRØYA ARENA: Bærums nummer 3 fører ballen fremover. Foto: Victor Meisfjord

– Avhenger av god sportslig organisering

Eivind Jensen er turneringskonsulent i Norges Basketballforbund (NBBF). Han forteller at Bergen har hatt flere gode årganger på rad på herresiden. Ifølge Jensen er dette, i kombinasjon med god organisering fra klubbenes side, kanskje de viktigste faktorene for den bergenske suksessen.

– Det er mange som har mye talenter, men det hjelper lite om du ikke har god sportslig organisering i ryggen, sier Jensen.

Jensen forteller at det er mange flere spillere i region øst, enn region vest.

– Sånn sett er det jo bra at de har fått opp tre lag i Bergen, legger Jensen til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


FRØYA ARENA: Frøya kjempet seg tilbake i kampen i fjerde omgang. Foto: Victor Meisfjord.

Flere årsaker til god basketkultur

Løseth mener det er flere faktorer som bidrar til det gode basketmiljøet i Bergen. Han nevner blant annet gode organisasjonsmodeller som en av årsakene:

– Jeg tror det er måten klubbene jobber på som avgjør, sier Løseth.

Samtidig forteller han at Bergen skiller seg fra Oslo, fordi basketmiljøet er mye mer konsentrert her, og spillerne fordeles på færre klubber.

Gimle og Fyllingen er de to andre bergenslagene i FIRI-ligaen. Løseth forteller at det er Gimle som ligner mest på Frøya:

– Jeg vet at Gimle gjør mye av det samme som vi gjør. Vi ønsker begge å få opp unge spillere og satse på de lokale som er i klubben.

Ønsker jevnere fordeling

Anita Holan er styreleder i Bærum basket. Hun forteller at slik situasjonen er i Norge i dag, er det Vestlandet og Østlandet som dominerer i basketmiljøet.

Hun ønsker at flere byer skal være representert i øverste divisjon, men presiserer at dette krever at flere klubber har en sterkere økonomi enn det mange har i dag.

– Jeg tror alle er enige om at det beste er å få en større forankring i flere norske byer, sier Holan.

I FIRI-ligaen i dag har nært sagt alle klubbene importspillere, for å kunne hevde seg i kampen om kongepokalen. 

– Når det er sagt, så er det viktig at unge spillere har forbilder som de kan dra å se på live i ligaen, mener Holan.


FRØYA ARENA: Frøya i angrep. Foto: Victor Meisfjord.