Bærekraftige nettsider: –Jeg skjønner ikke helt hvordan en nettside kan være grønnere

Publisert:6. april 2022Oppdatert:6. april 2022, 17:46
-Som all annen forurensning er det også et problem at folk ikke vet at egne internettvaner fører til co2-utslipp, sier Fagansvarlig for innhold i Netlife Research, Eivind Skogen.

Unødvendige pdf-filer, bilder og e-poster på internett kan føre til store mengder CO2-utslipp. Dette er noe Universitetet i Bergen vil ha fokus på når de nå skal oppgradere sine nettsider.

 ‑ Jeg skjønner ikke helt hvordan en nettside kan være grønnere, sier Julia Langnes som er medisinstudent ved Universitetet i Bergen. 

Studenten forteller at hun ikke var klar over dette fra før av, men er positiv til at UiB skal ha fokus på både brukervennlighet i kombinasjon med bærekraft.  

-Det er en lett måte å gjøre en forskjell på. Det er veldig bra, fordi UiB sine nettsider har ganske mye unødvendig informasjon også, sier Langnes.


Julia Langnes sletter mail regelmessig, men visste ikke at også bilder kan ha karbonavtrykk.

 

 

 

 

 

 

-En pdf-fil har også karbonavtrykk 

– Digital forurensing er ikke en metafor, det er forurensing på lik linje med all annen forurensing som varmer opp kloden. 

Dette forteller Eivind Skogen, som er fagansvarlig for Netlife Research. Han forklarer at alt av dokumenter og bilder vi oppbevarer ligger på servere som trenger strøm, som fører til CO2-utslipp.

–For de fleste vil tanken om en “grønnere nettside” virke fjernt, men en gammel pdf-fil fra 2003 har et karbonavtrykk. Det er også et problem at folk ikke vet at egne internettvaner forurenser, sier Skogen.

Bærekraftig og brukervennlig 

I forbindelse med at Universitetet i Bergen oppgrader sine nettsider, fokuserer de på bærekraftige aspekter, forteller Olaf Erlend Gundersen kommunikasjonsdirektør ved UiB. 


Olaf Erlend Gundersen, kommunikasjonsdirektør ved Universitetet i Bergen. Foto: Universitetet i Bergen.

Bærekraft er sentralt innen forskning, utdanning og i drift,  opplyser kommunikasjonsdirektøren. 

–Det er derfor naturlig at bærekraft også er noe av det man ser på i prosessen med videreutvikling av nettsidene.

Gundersen forklarer at en mer brukerorientert nettside vil føre til færre klikk for å finne riktig informasjon og i tillegg brukes det mindre strøm.   

-Det er ikke slik at det vil skje en enorm endring fra en dag til den andre, dette vil være et gradvis arbeid.

 

Enkelt å gjøre en forskjell

Selv om UiB nå tar et steg i en grønnere retning, forteller Eivind Skogen at folk flest fremdeles har for lite kunnskap om dagens digitale vaner. Han påpeker imidlertid at disse vanene lett kan endres.  

–Det er litt sånn som når kildesorteringen først kom, men nå går det bare på autopilot hos de fleste. 

Skogen oppfordrer bergenserne til å slette bilder, mail og dokumenter som blir på liggende på telefonen. Han understreker at det er enkelt å gjøre en forskjell. 

–Vi kan komme en lang vei hvis alle gjør litt, det er det viktigste. Alle monner drar!