I overetasjen finner du Jesus, i underetasjen finner du vekter. Under metodistkirken på Storhammeren holder Bergen Styrkeløftklubb til. Her var det et psykiatrisk sykehus før. Nå, blant magnesiumdekte vekter, avisomtaler, motiverende plakater og premier, er det bare sykt god stemning. En av de som er på plass er Anne Lise (64):
– Jeg var i en vanskelig periode i begynnelsen av femtiårene. Det verste du kan gjøre er å sitte hjemme og tenke, sier Sæthre.
Hun lot seg ikke skremme av skaderisikoen eller den stereotypiske miljøskildringen:
– Det startet med gruppetimer på Sats som varte i et år. Så ble jeg fascinert av styrkeøvelsene for fem år siden. Jeg ble fascinert av at jeg også kunne bli sterkere i en alder av femti. Det er en veldig inkluderende klubb, forteller Sæthre.
Ønsker ikke bare sterke menn på hundre kilo
Hun hevder selv at hun ikke har konkurranseinstinkt, men hun skygger ikke unna konkurransene. Det startet med klubbstevner, før det ble regionsmesterskap, hvor hun vant. I 2019 deltok hun på Norgesmesterskap. Da løftet hun 107,5 kg i markløft og sikret andreplass i veteranklassen, rett bak Vigdis Hult fra Nes SIL.
– Jeg trener uansett, men når du er på stevne må du skjerpe deg litt, sier Sæthre.
Hun kvalifiserte til å være med i årets Norgesmesterskap i Oslo, men ønsker ikke å delta i år:
– Jeg følte jeg måtte trent mer seriøst. Det er ikke alltid jeg vil legge alvoret i det. I tillegg vil jeg ikke reise helt til Oslo, forklarer Sæthre.
Bergen Styrkeløftklubb stiller med fem utøvere i veteranklassen under årets Norgesmesterskap. Fire av disse er over 60 år mens den femte kvinnen, Karen Tvedt (44), er Europamester. Totalt er Bergen Styrkeløftklubb mesterskapets største klubb med 21 utøvere over tre aldersklasser.
Tor Engevik er leder i Bergen Styrkeløftklubb. Selv om han motiverer til å delta på konkurransene, er ikke det hovedhensikten med klubben:
– Istedenfor at klubben skulle bestå av bare sterke menn på over hundre kilo, var vi helt fra starten interessert i at flest mulig av oss skal trene uavhengig av hvor sterk vi er i begynnelsen, forteller Engevik.
Engevik reiser også rundt med 76-år gamle Unni Ohlsen for å holde foredrag om styrketreningens påvirkning på eldre:
– Styrketrening hjelper mot alle sykdommer, og vi har det gøy sammen på trening. Det er bare tull å leve seks år lengre, hvis du har det kjedelig de seks årene, ler Engevik.
Anne Lise er et eksempel på dette. 77 kilo i knebøy er Sæthres rekord, men etter dette fikk hun en skade i kneet som måtte opereres. Egeninnsatsen på trening bidro til en suksessfull operasjon og gjenoppbygging. Latteren hennes er en vaksine mot dårlig humør.
– Jeg fikk noen øvelser som jeg måtte gjøre hos fysioen, som var sånne kjedelige ting. Jeg tenkte: åja, er det sånn jeg må gjøre det, ler Sæthre.
– Anne Lise er en humørspreder, og det er jo litt på grunn av treningen. En god latter forlenger livet, legger Engevik til.
– Bør være forsiktig med maks belastning
Erlend Bø er fungerende avdelingsdirektør i Helsedirektoratets miljø- og helseavdeling. Han er positiv til konkurranseløft for denne aldersgruppen:
– At friske eldre i 60-70 årene kan trene og konkurrere viser at kroppen tåler høy belastning i eldre alder, forteller Bø.
Tor Engevik ser også dette på Løvåsen sykehjem, spesielt hos demente, hvor han jobber til daglig:
– Eldre med demens som trener styrke på formiddagen blir dratt ut av apatien hele dagen. Dette fører til at balansen blir bedre, de spiser mer og sover bedre om natten, slik vi gjør. Du får rehabilitert deg selv med treningen og blir på en måte som et nytt menneske, forklarer Engevik.
Erlend Bø forteller at treningen bør være tung, men at eldre bør være forsiktig med å maksimalisere styrke. Han oppfordrer til varsomhet:
– Treningen bør være tung, men vi kan ikke forvente at alle skal trene maksimal styrke, sier Bø.
Erlend Bø i Helsedirektoratet utelukker ikke at maksimal styrketrening kan påvirke formen senere i livet:
– Fysisk form og muskelstyrke er i stor grad en ferskvare. Men de som har vært i god form i 70-årene vil sannsynligvis være i bedre form i 80-årene. Å være selvhjulpen i eldre alder er viktig for den enkelte og for samfunnet, forklarer Bø.
Anne Lise Sæthre er ikke i tvil om at styrkeløft har bedret hennes helse:
– Jeg har mindre vondt i kroppen og er mindre trøtt i hodet. Selv om jeg kan være trøtt i kroppen føles det godt. Sofaen føles bedre etter trening, og jeg gjør meg fortjent til påskekrimmen, ler Sæthre.