Ti års jubileum for Bergen City Marathon – nedgang etter korona

Publisert:18. mars 2022Oppdatert:21. mars 2022, 11:38
Ronny Førland skal løpe maraton på årets Bergen City Marathon.

I slutten av april holdes det årlige Bergen City Marathon (BCM), som jevnlig har opplevd en økning av deltakere. Etter korona har tallet gått ned til 8,500 deltakere. Årets BCM har så langt 7,200 påmeldte.

Solen har nettopp gått ned bak dalen, og legger Arna idrettspark i skygge. Luften er fortsatt kald en mars-kveld, og en gruppe løpere har startet kveldens trening. Blant dem er Ronny Førland. 

Ronny Førland har tidligere løpt to helmaraton, i tillegg til mange halvmaraton. Han er en aktiv løper, og skal delta i Bergen City Marathon i år. Tidligere har han løpt halvmaraton i BCM seks ganger.

– Jeg gleder meg til å stå opp tidlig, løpe ferdig første runde, og begynne på andre runde når folk begynner å samle seg rundt løypen og heier. Det er utrolig viktig med folk som heier langs løpet, som gir en high five, det gir masse energi til å fortsette løpet

Førland sier han liker best å løpe halvmaraton i Bergen, fordi traséen er lagt opp til et halvmaraton, som er på litt over 21 kilometer. I år blir første gang han skal bryne seg på 42 kilometer i Bergen.


Ronny Førland gleder seg til feiringen etter Bergen City Marathon.

Færre som deltok

Da BCM ble avlyst i 2020 grunnet corona, fikk løperne som var påmeldt valget om å flytte deltaker-plassene sine til 2021. 4,500 deltakere valgte å takke ja, og flyttet påmeldingen sin til 2021.

Totalt 8500 deltok på BCM i 2021. Janne Jensen, arrangør for Bergen City Marathon,  forklarer dette som en naturlig nedgang grunnet pandemiens restriksjoner under tidspunktet. 

– Vi måtte begrense, og sette et lavere deltakertall for arrangementet

Begrensningen på deltakertallet i 2021 var satt til maksimalt 10 000. Ut av disse 10 000 plassene, ble 8500 plasser fylt.

Ti-års jubileum

BCM hadde sitt første arrangement i 2012, og feirer i år sitt ti-års jubileum. Jensen sier begivenheten skal markeres, og at årets løp blir litt annerledes. Jensen forteller at ti grupper langs løypen skal underholde løpere og publikum.

– Vi skal gjøre årets løp til en spesiell løpsopplevelse. Det blir en opplevelse utover det å løpe. Vi skal ha en DJ, et cheer lag, et kor og et buekorps blant annet

Så langt er det 7200 deltakere som har meldt seg på Bergen City Marathon, men Jensen sier tallet er et foreløpig tall.

– Men hvor vi ender vet vi ikke. Påmeldingsfristen er jo når startskuddet går, sier Jensen og ler litt

Jensen legger til at mange melder seg på siste måneden før arrangementet.

– Jeg tror det trengs en ekstra push for å bli med igjen. Det ser vi jo både i kultur- og idrettssektoren, at det tar litt tid før folk begynner å delta på ting igjen etter pandemien.


Førland reiser om to uker til Berlin for å delta på et halvmaraton.

Holder på håpet om ny rekord

I 2019 satte BCM en deltakerrekord på over 12.000. Jensen sier de har et mål om å nå 13.000 deltakere. 

– Vi jobber konstant med markedsføring for å få inn 13 000 deltakere, vi jobber med markedsføring året rundt

Rekorden fra 2019 blir sannsynligvis ikke slått i år, ettersom lettelsene på koronarestriksjonene kom tidlig i 2022. Jensen forteller de er satt noen år tilbake på å slå rekorden på grunn av pandemien. Likevel håper hun det skjer i kommende år.

– Vi slår nok ikke rekord i år, selv om vi ligger godt an, sier Jensen. Men vi er veldig fornøyd med å ligge ti prosent bak. Folk har for det meste holdt seg hjemme, det går nok noen år før vi er tilbake til det det var

Forsiktig med reising

Tidligere har løpere fra til sammen 60 ulike nasjoner deltatt i BCM. I 2022 er det deltakere fra 45 nasjoner så langt. Jensen sier hun tipper rundt 5000 av 7200 deltakere så langt i år er norsk, og resten er internasjonale. 

Førland tror korona kan ha skylden for dette også.

– Folk er kanskje fortsatt litt forsiktig med reising, men det å reise skal egentlig ikke være et problem om man er vaksinert

Førland skal selv reise til Berlin om to uker for å delta på et halvmaraton før maratonet i Bergen

– Det er jo god trening det, før maraton i Bergen, sier Førland og smiler


– Folk er kanskje fortsatt litt forsiktig med reising, men det å reise skal egentlig ikke være et problem om man er vaksinert, sier Førland

Samme runden to ganger

Førland sier han synes det er en tung trasé med oppoverbakker og svinger. Samtidig påpeker han at det er en fin trasé, ideell for halvmaraton.

– Jeg tror det kan bli ensidig å løpe samme runde to ganger, det kan bli demotiverende. Jeg tror dette blir første og siste gang jeg løper et helt maraton i Bergen. Jeg holder meg helst til halvmaraton

Førland sier han gleder seg mest til stemningen under løpet, og til markeringen etterpå. Da skal han dra ut og spise god mat, drikke en øl, og kanskje skryte litt av tiden han løp på.

– Jeg synes BCM, er utrolig flink på å gjøre noe gøy ut av arrangementet, og å gjøre det til noe som er for alle.