Spår tronskifte i Formel 1

Publisert:23. mars 2022Oppdatert:24. mars 2022, 09:01
Her lager Vilde Roald, Stian Tonning og Emil Nordpoll podcast om Formel 1

Red Bull og Mercedes har dominert i mange år. Nå mener Formel 1-entusiastene i Bergenspodkasten «Bremsespor» at det kan komme et maktskifte i det som av mange regnes som verdens mest prestisjetunge motorsport.

Søndag startet årets Formel 1-sesong. Charles Leclerc i Ferrari tok seieren, mens fjorårets vinner Red Bulls Max Verstappen fikk motortrøbbel. Medlemmene i «Bremsespor» har tro på en jevnere sesong og ny seierherre.

- Det var helt sinnsykt

Emil Malmin Nordpoll (22 år), Vilde Roald (20 år) og Stian Tonning (23 år) er tre av medlemmene i suksess-podkasten «Bremsespor» - en av de mest populære sportspodkastene i Norge for tiden. Podkasten er en del av studentradioen i Bergen og snakker om alt som har med Formel 1 å gjøre.

Alle tre er veldig fornøyde med årets første løp:

– Jeg er jo Red Bull-fan, så sånn sett var det jo en litt tøff dag. Men etter å ha sett en del løp har jeg blitt mer opptatt av god racing, enn hvem som vinner. Og på søndag var det helt sinnsykt, sier Vilde.

De to andre i podkasten er enige med Vilde og påpeker at de synes det er gøy å se at Ferrari igjen befinner seg i toppsjiktet.


Ciaron Pilbeam er sjefsløpingeniør for Alpine F1 Team. Foto: privat

Ciaron Pilbeam er sjefsløpsingeniør for Alpines Formel 1-lag. Han er også fornøyd med årets første løp:

– Alt i alt var det et veldig godt løp. Det var to biler som konkurrerte om førsteplassen gjennom mesteparten av løpet, men også mye spenning på resten av banen. For Alpine sin del fikk vi jo en 7. og 9. plass, så det kunne jo gått enda bedre, men det er en god start.

Enighet om hvem som er storfavoritt

Ciaron Pilbeam har stor tro på vinneren av årets første løp:

– Dersom jeg må velge en vinner basert på det jeg har sett hittil i år må jeg si Leclerc. Ferrari har vært raske og pålitelige både på testing og i det første løpet. I tillegg har Leclerc bevist at han har talent og evnen til å prestere bra konsekvent

Medlemmene i «Bremsespor» spår samme sammenlagtvinner.

– Etter jeg så hvor mye Ferrari dominerte i første løp, så må jeg si Charles Leclerc, sier Vilde.

Emil tror likevel at fjorårets vinner kan bli en verdig konkurrent:

– Red Bull er nødt til å fikse problemene sine, og det tror jeg faktisk de kan få til. Så jeg tror Max Verstappen kan komme tilbake og gå av med seieren.


Bremsespors nyeste medlem, Vilde, er klar på hvem hun tror har størst sjanse på seier.

Tror det blir en spennende sesong

Selv om «Bremsespor»-medlemmene har størst tro på Leclerc, tror de også at endringene i reglementet og oppdateringer på bilene kan resultere i at det blir vanskeligere å forutse hvem som stikker av med seieren. Sesongen vil bli jevnere, påpeker Vilde:

– I det første løpet så vi jo at de lagene som var i bunn i fjor er litt mer oppe og jakter på poeng. Det hadde de ikke kjangs til i fjor.

Stian har også troen på at det ikke bare blir en ren maktkamp mellom to førere, slik som med Red Bulls Max Verstappen og Mercedes` Lewis Hamilton de siste sesongene:

– I år kan det fort stå mellom fire førere som kan vinne og det var jo ikke tilfellet i fjor.


Stian er en av suksess-podkastens grunnleggere og tror årets sesong blir spennende.

Hvem kommer til å overraske denne sesongen?

– Man har jo lyst til å si Kevin Magnussen, men jeg vet ikke om det overrasker lenger, sier Stian.

– Det er vel mer at bilen overrasker, men en sjåfør som overrasker er kanskje Zhou, kontrer Emil.

Alfa Romeos Guanyu Zhou er den første kinesiske sjåføren i Formel 1 noensinne og den eneste sjåføren som har sin debut i årets sesong. Det er flere grunner til at Emil har tro på den tidligere Formel 2-sjåføren:

– Det er en kombinasjon av at Alfa Romeo har Ferrari sin motor og den motoren har vist seg å gjøre det veldig bra. Og så er han jo en grei sjåfør.

Pilbeam er også spent på den kinesiske sjåføren:

– Han var god i Formel 2 og det blir interessant å se hvordan han gjør det mot hans veldig erfarne lagkamerat Valtteri Bottas.

Ciaron Pilbeam er tydelig på at det ikke bare er Zhou som kan overraske denne sesongen:

– Både Haas og Aston Martin erstattet en sjåfør hver på kort varsel før første race. Ingen av de to sjåførene som ble byttet inn har kjørt Formel 1 på over et år, men begge gjorde det veldig bra på søndag, så de blir spennende å følge videre.


Emil har troa på den nye Formel 1-sjåføren Guanyu Zhou.