Sliter med å få flere kvinner i norsk seilsport

Publisert:16. mars 2022Oppdatert:16. mars 2022, 15:37
(F.V.) Agnete Lilly Skog, Britt-Lise Ekerhovd og Nina Rosenlund

Våren nærmer seg med stormskritt, og seilsesongen våkner nok en gang til live. Snart fylles Byfjorden igjen med hvite seil, og fine dager på sjøen. Men hvor mange av de hvite seilene har kvinner om bord?

Agnete Lilly Skog er initiativtaker til gruppen kvinnelige Askøyseilere, som møtes hver tirsdag. Skog forteller om et behov for det sosiale i seilmiljøet, spesielt for kvinner. 

– Det handler om å være med andre damer, å kunne ha det sosiale miljøet rundt seg


Det går mot lysere kvelder samtidig som seilsesongen sakte men sikkert begynner

Frafall i 20-årene

I en mail til Bymag forteller pressekontakt for Norges Seilforbund (NSF) Morten Jensen at de har gjennomgått medlemstallene i 120 seilforeninger i Norge. De har sett på fordelingen av menn og kvinner i ulike aldersgrupper. 

Statistikken viser at prosentandelen jenter i aldersgruppene under 12 og 13 til 19, faller fra 43,4 prosent til 41,6 prosent ettersom de blir eldre. 

Den største endringen skjer først når seilerne er eldre, og er i 20-årene. Da synker prosentandelen fra 41,6 prosent til 30,7 prosent. 

– Ønsker tryggere og selvstendige damer i seiling

Ved Askøy seilforening møtes ni damer en tirsdags kveld. I kveld skal de øve på fortøyning av seilbåt. De samles i huset ved bryggen, og kaster tauet rundt stolper og bordben. Én etter én knyter de pålestikk, en knute som brukes for å feste et fortøyningstau til en påle.


Pålestikk brukes for fortøyning av båter.

Nivået innad i gruppen varierer veldig, forteller Skog. Det er noen som nylig har begynt, men også noen som har seilt med regattaer i nordsjøen. 

– Jeg ønsker at damer skal bli tryggere og mer selvstendig i seiling, og ikke bare lene seg på sin mann eller andre i båten

Interessen for seiling hos Skog begynte da hun fikk et seilbrett da hun var 14 år, og hun har holdt på med seiling siden. Skog mener det hjelper å få på plass arrangement som dette for å fange interessen til flere. 

– Jeg tror det hjelper å få på plass arrangement som dette, men også det å satse på de unge. Kanskje flere kvinner ønsker å delta når de ser andre som driver med seiling

I følge NSF skjer frafallet hos kvinnelige seilere gradvis, men særlig skjer frafallet i alderen 20 og oppover. Skog er usikker på hvorfor, men mener seilforeninger bør satse på unge jenter.

Opplever et stort frafall

Ingrid Wiik (18) har holdt på med seiling i 12 år, og seiler i ILCA-klassen. ILCA står for International Laser Class Association.


Ingrid Wiik synes det er for få jenter i seilsport

Wiik forteller at hun seiler med flere klubber som RAN, Åsane og Askøy, fordi det er så få i hennes klasse. 

ILCA-klassen betyr en større båt, det er det de bruker i OL-klassen

Det er absolutt for få jenter i seilsport, mener Wiik.

– Vi skal snart ha en samling på Østlandet, og vi er en gjeng på 20 stykker som drar ned sammen. Bare tre til fire av oss er jenter

Wiik forteller om et tøft guttemiljø innenfor seilsporten, og at det kan være vanskelig for jenter å komme seg fram i det miljøet.

– Jeg har en trener som sier at det blir for mye testosteron med bare gutter, sier Wiik med et lurt smil

I følge Wiik prøver NSF å rekruttere flere jenter til seiling, men at hun likevel opplever et stort frafall av jenter til tross for dette.

– Jeg synes det har vært vanskelig som jente i seilmiljøet, det har vært stunder hvor det har vært frustrerende å være jente i et tøft guttemiljø

Samtidig sier Wiik at det har vært mye fint også, og at hun har fått nære venninner gjennom å drive med seiling.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sikkerhetsmessig viktig

Lene Ravnevand startet LadiesSailing, en damegruppe i Soon Seilforening. Hun startet med seiling da familien kjøpte en seilbåt. Da startet Ravnevand en klubb med fire andre som møtte opp hver uke for å lære seg å seile. I dag er de 75 medlemmer i facebook-gruppen sin, og har rundt 20 som møter hver uke til trening.

Ravnevand tror grunnen til at det er et fåtall kvinner i seiling kan være mangel på tilbud hvor kvinner kan lære kvinner.

– Hva kan man gjøre for å få opp kvinneandelen i seilsporten?

– Jeg ønsker at foreninger etablerer tilbud på kvinners premisser, og kanskje at de har et lavterskel tilbud

Ravnestad sier et lavterskeltilbud kan gjøre seiling enklere og mer tilgjengelig. Samtidig trekker Ravnestad sikkerhet frem som en viktig grunn for at flere kvinner bør lære seg å seile, særlig om de ofte er på seiltur.

– Skal man være på sjøen så er det sikkerhetsmessig viktig at man kan håndtere utstyr om bord og båten, Hvis noe skulle skje under for eksempel en familietur, må kvinnen kunne bidra i båten, og ikke bare være passasjer