Rocker sokkene hver dag: - En fin måte å vise hvor unik jeg er

Publisert:22. mars 2022Oppdatert:22. mars 2022, 12:22
ELSKER Å JOBBE: Vegard Løland (34) elsker jobben som gir han muligheten til å møte mennesker. FOTO: Silje Vassdal

Noen mennesker benytter kun 21. mars for å feire mangfold, mens Vegard Løland (34) mener at hver dag er en sjanse til å vise frem hvor unik han er.

– Jeg er heldigvis en hardbarket fyr som sjelden tar meg nær av kommentarer. Det er viktig for meg å være her i dag, og vise at vi får til det vi vil.

For å feire verdensdagen for Downs syndrom samlet flere medlemmer av foreningen Ups & Downs Hordaland seg ved Den Blå Steinen i Bergen sentrum mandag ettermiddag. Alle de oppmøtte rocket to ulike sokker, som fungerer som et unisont symbol for Downs syndrom verden over.


VIKTIG DAG: For Vegard er det viktig å spre kunnskap og glede på verdensdagen for Downs syndrom. FOTO: Silje Vassdal

Vegard Løland (34) er en av de oppmøtte som har Downs syndrom. Han er forlovet, og jobber som nyhetsanker og reporter.

For han har det alltid vært en selvfølge at han kan få til alt han vil.

Løland feirer selv dagen med å ta på rockesokkene sine, og avslører til byMag at det nærmest er et daglig ritual for han.

– Det er viktig for meg å starte hver dag med å anerkjenne hvor unik jeg er, og da synes jeg at sokker er en fin måte å vise det på.

Til vanlig jobber Løland som journalist for TV BRA. I jobben får han mulighet til å spre kunnskap om både Downs syndrom og andre utviklingshemninger.

– Hvis man ikke har det selv eller kjenner noen med en utviklingshemning, da er det viktig å se og høre oss som har det, slik at man kan lære mer.


ROCKESOKK: Det var flere som hadde tatt på to ulike sokker for å vise støtte. FOTO: Silje Vassdal

 

– En fest av et menneske

Flere forbipasserende takket gledelig ja til en bolle og en prat med foreningen.

Matin Zebari (27) kjenner godt til noen av utfordringene mennesker med Downs syndrom kan ha.


ONKELEN HADDE DOWNS SYNDROM: Matin Zebari ønsker at det er større plass til mangfold i samfunnet. FOTO: Silje Vassdal

– Jeg hadde en onkel med Downs Syndrom, som var en fest av et menneske.

– Det er likevel ikke til å stikke under en stol at hans tilværelse kom uten utfordringer. De som har Downs syndrom har rettigheter de også, og fortjener å bli hørt.

 

Viktig for bybildet

Byråd for kultur, mangfold, og likestilling, Katrine Nødtvedt, sier til byMag at arrangementet er viktig for byen.

– Bergen er en mangfoldsby hvor alle skal ha like muligheter uansett bakgrunn. Jeg synes det er flott at verdensdagen for downs syndrom markeres i byen vår. Å løfte frem mangfoldet, og vise hvordan det styrker oss som samfunn er veldig viktig. Jeg var i byen under markeringen deres i går, og det var herlig å se feiringen!

Mye å ta tak i

Også styreleder for Ups & Downs Hordaland, Janne Maria Øksnes, anerkjente at det er mer enn nok å ta tak i før alle mennesker med Downs syndrom kan leve som normalt. Hun har selv en 5 år gammel datter med Downs syndrom.

– Det er viktig at vi synliggjør oss i dag, slik at flest mulig får muligheten til å lære mer om hvorfor dagen er så viktig, sier Øksnes


UPS&DOWNS: Styreleder Janne Maria Øksnes (nummer tre fra høyre) har selv en datter med Downs syndrom. FOTO: Silje Vassdal