Lager teater om vanlige folks liv: – Her er fasaden revet bort, vi setter opp ulike lag av virkeligheten

Publisert:17. mars 2022Oppdatert:17. mars 2022, 17:18
ØVING: Det nærmer seg premiere for Bergen Borgerscene.

Bergen Borgerscene lover både humor og alvor når de setter opp teater om koronapandemien på Den Nationale Scene 25. mars.

I et lite rom øverst på Cornerteateret ved Møhlenpris står tre utøvere på gulvet og pugger tekst med en kork i munnen.

– Vi jobber med diksjon og tydelig stemmebruk, sier regissør og manusforfatter Vibeke Flesland Havre.

(Artikkelen fortsetter under bildet) 


DIKSJON: Historiefortellerne øver på tydelig stemmebruk. (f.v. Inger Christine Årstad og Luca Fossen)

Om en uke er det premiere på forestillingen Karantenetanker – en forestilling om åtte menneskers opplevelser av to år med pandemi.

Men det er ikke teater slik vi vanligvis kjenner det.

– Dette er historiefortellere som forteller om sine egne liv. De er ikke profesjonelle skuespillere, og det er hele poenget med virkelighetsteater, sier produsent Hjørdis Steinsvik.

(Artikkelen fortsetter under bildet) 


PRODUSENT: - Vi jobber mye med å skape en god dynamikk i gruppa, sier Hjørdis Steinsvik.

Siste innspurt

På øvingen møter vi Luca Fossen (20), Sunniva Lislerud (18) og Inger Christine Årstad (53). De er tre av åtte historiefortellere som skal stå på scenen 25. mars.

– Nå er det siste innspurt. Jeg tror alle er litt stresset, men vi er på god vei, sier Sunniva Lislerud.

(Artikkelen fortsetter under bildet) 


SPENT: Sunniva Lislerud gleder seg til forestillingen, men innrømmer at hun kommer til å bli litt nervøs rett før hun går på scenen.

Arbeidet med forestillingen begynte i desember i fjor. Da inviterte Bergen Borgerscene alle som ville komme, til fortellerverksted. Der kunne folk fortelle historier fra egne liv og lytte til hverandre.

Det er en fantastisk arena til å møte folk du ellers aldri ville møtt, sier Inger Christine Årstad.

– Jeg husker at jeg gikk fra fortellerverkstedene og tenkte; dette har endret perspektivet mitt, sier Sunniva og smiler.

Pandemi og virkelighetsoppfatning

Etter flere runder med fortellerverksteder, var det et tema som utpekte seg.

– Selv om koronapandemien er satt som en ramme for dette stykket, er det en historie om ulike menneskers oppfatning av virkeligheten, sier Flesland Havre.

(Artikkelen fortsetter under bildet) 


HISTORIEFORTELLERE: Regissør Vibeke Flesland Havre på øving med tre av historiefortellerne.

Fortellerverkstedene og en-til-en – intervjuer ble tatt opp og transkribert. Derfra jobbet regissør og kunstnerisk leder i Bergen Borgerscene, Vibeke, med å flette sammen fortellingene til en større historie. Åtte historier ble til ett manus. 

– Hele prosessen i forkant er for oss. Forestillingen er for publikum, kommenterer Flesland Havre.

- Om mannen i gata  

Sunniva har stått på scenen en gang tidligere, i forestillingen En motforestilling i 2021. Også den var i regi av Bergen Borgerscene. Det var hun som fikk med seg Luca på dette stykket, forteller hun. For Luca og Inger er det første gang de står på en profesjonell scene.

– Alle mennesker har en fortelling å dele. Denne måten å lage teater på er et sterkt uttrykk som virkelig berører, sier Årstad.

(Artikkelen fortsetter under bildet) 


MANUS: Åtte historier fra virkeligheten er satt sammen til ett manus.

– Jeg synes det er veldig gøy å være med, og nesten litt overraskende at dette kan skje i Norge. Nordmenn er ofte så sosialt tilbaketrukne, men her er det skapt en atmosfære som gjør at alle kan komme og være seg selv, sier Luca Fossen.

På spørsmål om hva stykket handler om, svarer Luca:

Om mannen i gata. Tanken om at en tilfeldig forbipasserende egentlig er mye mer interessant enn du hadde forventet.

(Artikkelen fortsetter under bildet) 


SVØMMING: Det blir projisert film i scenerommet, og vi snakker mye om å svømme, forteller regissør Vibeke Flesland Havre.

Ukjent konsept

Forestillingen er produsert av Bergen Borgerscene i samarbeid med Den Nationale Scene i Bergen. Konseptet borgerteater eller virkelighetsteater er fortsatt et nokså ukjent konsept i Norge, mener Flesland Havre.

– Borgerteater handler om å skape scenekunst som tar utgangspunkt i virkelige historier. Jeg vet ikke om så mange andre som driver med dette i Norge, men i andre deler av Europa, som Tyskland og Ungarn, er det veldig populært, sier regissøren.

(Artikkelen fortsetter under bildet) 


REGISSØR: – Selv om koronapandemien er satt som en ramme for dette stykket, er det en historie om ulike menneskers oppfatning av virkeligheten, sier Vibeke Flesland Havre.

Vibeke forteller at målet til Bergen Borgerscene er å vise at alle har en historie.

– Her er fasaden revet bort. Den ekte verden har blitt så falsk. Nå setter vi opp ulike lag av virkeligheten på teateret.

Forestillingen har premiere 25. mars på DNS, og spilles i en uke.