Kraftig økning i salget av jodtabletter: – Tror det er mange som overdriver litt

Publisert:24. mars 2022Oppdatert:24. mars 2022, 12:17
Apotek 1 har opplevd en dobling i salget av jodtabletter i februar i år, sammenlignet med februar 2021.

Som følge av krigen i Ukraina har salget av jodtabletter økt kraftig de siste ukene. Selv om anbefalingen om å ha jod hjemme har eksistert lenge, er det flere som har fått vite om det først nå.

- Jeg visste ikke at det var noe man burde ha, forteller Clara Neegaard (24)

Hun hørte om jodtabletter først denne uken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Clara Neegaard (24) forteller at hun ikke har jodtabletter hjemme.

- Jeg fikk vite om det gjennom noen i klassen min som hadde lest en nettartikkel på NRK. Jeg har vurdert å kjøpe inn, men det er jo utsolgt over alt, legger hun til.

Dersom en atomulykke skulle skje, kan forurensning av radioaktivt jod føre til kreft i skjoldbruskkjertelen. På Helsedirektoratet sine nettider står det at høydose jodtabletter, som jodix, vil blokkere opptaket av radioaktivt jod i skjoldbruskkjertelen, og derfor redusere risikoen for kreft.

Dobling i salg

Egenberedskap: Jodtabletter kan motvirke opptak av radioaktivt jod i skjoldbruskkjertelen under en atomulykke.

I februar 2022 ble det solgt dobbelt så mange jodtabletter som februar i fjor.

- Salget av jodtabletter har vært veldig lavt det siste året, men økte kraftig etter invasjonen av Ukraina i slutten av februar, skriver Silje Ensrud, pressesjef for Apotek 1 til ByMag.

Hun skriver videre at det i mange år har vært anbefalt å ha jod hjemme for de som er under 40 år, eller som har barn hjemme.

Vært i fokus siden 2018

Britt Lise Nymark, leder for samfunnssikkerhetens hus i Bergen, forteller at anbefalingene har ligget på kommunen sine nettsider lenge. Hun forklarer at egenberedskap i befolkningen er noe direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap begynte å sette fokus på i 2018.

Likevel har ikke Apotek 1 sett en økning i salget før i år. Selv om krigen har påvirket salget, ser ikke Nymark grunn til panikk i befolkningen.


Britt Lise Nymark, leder for samfunnssikkerhetens hus i Bergen kommune, forteller at det er flere grunner til at man burde ha jodtabletter hjemme. Foto: pressefoto, Bergen Kommune

- Dersom det skjer utslipp i Ukraina, er avstanden så stor at man regner det som lite sannsynlig at det vil påvirke Norge i stor grad.

Men hun forteller at direktoratet for strålevern og atomsikkerhet uansett anbefaler at alle under 40 år skal ha jodtabletter lagret hjemme. Dette er også på grunn av andre ting.

- Norge har atomubåter og atomisbrytere som seiler langs norskekysten. Det er nok en mer lokal begrunnelse for å ha jodtabletter, sier hun.   

Ikke en reell trussel

Selv om noen er redde for atomkrig, er det ikke alle som ser nødvendigheten i å ha jodtabletter hjemme.

- Jeg ser egentlig ikke på atomkrig som en reell trussel, det er nok mange som overdriver litt, forteller Kasper Vestli (23)

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Kaper Vestli (23) Har inntrykk av at det er få unge som har jodtabletter hjemme.

Han har inntrykk av at få på hans alder egentlig bryr seg om egenberedskap.

- Jeg har ikke snakket med noen på min alder som har kjøpt jodtabletter heller, jeg tror mest det er den eldre generasjonen som er obs på det, sier han.

Mange følger nå rådene

Selv om ikke alle har kjøpt jodtabletter, merker Apotek 1 at mange følger rådene.

- Salget av jodtabletter har økt kraftig, og mange apotek har blitt utsolgt i løpet av kort tid. Vi har hatt stor etterspørsel etter dette produktet, skriver Ensrud.

Selv om salget har økt, virker det ikke som apotekene er bekymret for at det ikke skal være nok til alle.

- Det produserer jodtabletter jevnlig, og vi venter nye forsyninger. Det skal ikke være behov for å kjøpe inn mer enn man trenger. Husk at en 10-pakning holder til en familie på fem, skriver Ensrud.