Fulltegnede klatrekurs på Sammen: –Klatring er en kul greie!

Publisert:16. mars 2022Oppdatert:16. mars 2022, 12:51
"KLATRING ER EN KUL GREIE": Fra venstre: Lisa Schrödter (25), Torgeir Hanssen (27) og Bendicte Steinbakk (25) i klatreveggen på Fantoft.

SAMMEN trening arrangerer klatrekurs nesten hver helg denne våren, og alle kursene går med fulle lister. –Kursene er umettelige og folk vil klatre, sier klatreansvarlig i Sammen, Rune Selenius.

Til helgen arrangeres det nok et klatrekurs i Lehmkullhallen, og også dette kurset er fulltegnet i følge Sammens påmeldingslister. Rune Selenius har jobbet som klatreansvarlig siden 2003, og han forteller om en markant endring i hvem som klatrer.

–Før var klatring mer en ekstremsport, nå er det også en familieaktivitet. 

Han mimrer tilbake til starten av hans karriere, da de bare var en gjeng som klatret i steinene ute på Sotra. Nå er det mange muligheter for klatring i Bergen og rundt om.

Selenius forteller at selv om klatring har blitt svært populært, og kanskje mer folkelig, er det fortsatt nødvendig med fokus på sikkerhet. Derfor er kursene viktige. 

–Jeg sover bedre om natten når jeg vet at de som klatrer er trygge i det de gjør i veggen, og har kunnskap til å klatre trygt, forteller Rune avslutningsvis. 


POPULÆRT: Klatreansvarlig i Sammen, Rune Selenius, forteller at det er stor pågang på klatrekursene denne våren.

Mestringsfølelse

Det er flere studenter som har funnet glede i klatringen de siste årene. Trioen Torbjørn Hanssen (27), Lisa Schrödter (25) og Benedicte Steinbakk (25), er studenter og bruker opptil flere kvelder i uka i klatrehallene. 

–Vi kjøpte oss klatreutstyr i høst, og tok klatrekurs i desember, forteller Schrödter. 

Hanssen har buldret i mange år, men det var først i høst han tok fatt på klatringen. Trioen forteller at det krever endel utstyr som kan være kostbart. Det gjorde at de brukte litt tid før de bestemte seg for å ta kurs og begynne med klatringen.

Student Bror Mortensen Buan (22) er også blant de som har blitt bitt av klatrebasillen det siste året. 

–Jeg prøvde det ut i sommer, og da jeg flyttet til Bergen i høst var det flere i kretsen min som også ville prøve. 

Buan forteller at han alltid har likt å klatre i trærne og se ned. Han mener det er spenningen i høyden som gjør at klatringen er ekstra gøy. 22-åringen tok klatrekurs for noen uker siden, og forteller om en lærerik, morsom og sosial opplevelse. 

Både Buan og trioen trekker også fram mestringsfølelsen de opplever når de klatrer. Klatreansvarlig Selenius beskriver klatring som et lite avbrekk fra alt.

–Når du står flere meter over bakken, og holder i et lite grep for å ikke falle ned, så klarer du ikke tenke på eksamen eller skole. Da er du til stede her og nå.

–Du opplever en mestring i klatringen som du kan ta med deg inn i andre ting i hverdagen, forteller Selenius.


ADRENALIN: Bror Buan (22) syns høyden er noe av det som er gøy med klatringen.

 

En trend?


KORONA: Torgeir Hanssen tror pandemien kan ha gjort at flere har begynt å klatre. Her er han i “action” i klatreveggen på Fantoft.

På spørsmål om studentene tror klatring har blitt mer populært nå er Hanssen, Schrödter og Steinbakk soleklart enige om at klatring definitivt har blåst seg opp de siste årene.       

–Korona har nok mye av skylda, ler Hanssen. 

Steinbakk legger til at klatring var, og er, en veldig koronavennlig aktivitet hvor man kunne holde avstand, og at kalken på henda gjorde at klatreveggen holdt seg ren. 

Bror Buan trekker også fram korona som en av «syndebukkene» for at han begynte med klatring. 

–Under korona har folk sittet mye hjemme og kjedet seg. Når man vil finne på noe nå orker man kanskje ikke møtes inne lenger, og da er det gøyere og møtes ute for å gjøre noe. Enten klatre, bade, frisbeegolf eller sånne ting.

Hanssen mener også media framstiller klatring godt, og at de derfor kan få noe av skylda for den såkalte «klatre-hypen». 

–Jeg tror også at jeg fikk mye mer respekt for klatring etter jeg så Mesterens Mester for noen år siden, da sportsklatrer Magnus Midtbø var med, forteller Steinbakk. 

Hun mener klatring har blitt en veldig kul greie, og det gjør det attraktivt.