- Vi har vært spente på hvordan det skulle bli i år, om folk er klare til å dra på festival igjen. Men det ser ut til at mange har lyst til å komme seg ut og få nye inntrykk. Det er veldig kjekt, forteller daglig leder, Tine Rude.
Borealis er en festival for eksperimentell musikk, som holdes i Bergen hvert år. I år arrangeres festivalen fra 16-20 mars.
Peter Meanwell er kunstnerisk leder for Borealis, og er ansvarlig for programmet og det kunstneriske uttrykket til festivalen.
- Vi dekker mange ulike musikksjangre. Samtidsmusikk, improvisert musikk, jazz, visuell kunst og mye mer. Det jeg ønsker er en festival som representerer det som skjer i dag, en miks av alt som føles spennende nå, forteller Meanwell.
Tre konserter på en kveld
Åpningskvelden startet rolig med musikk fra BIT20 Ensemble String Quartet, før kvelden fortsatte med musikk fra RAGE Thrombones og ble avsluttet med eksperimentell popmusikk fra Nothing Personal.
- Åpningskvelden er som et vindu inn i hele festivalen, det er slik vi liker å gjøre det, sier Meanwell.
«Som vi startet fra bunnen igjen»
To år med koronapandemi har påvirket kulturlivet på flere måter. Det var ingen selvfølge at så mange mennesker skulle komme på åpningskvelden.
Peter Meanwell, som har vært kunstnerisk leder for festivalen siden 2015, har opplevd hvordan det er å planlegge musikkfestival både før og under koronapandemien.
- Vi ser at koronapandemien sin effekt på kulturlivet er vidtgående. Det har vært vanskelig for mange musikere som ikke har hatt muligheten til å ha turneer eller konserter, sier Meanwell.
- Det føles litt ut som vi alle starter fra bunnen igjen. Det er litt vanskelig å forklare, for alle er fantastiske og vi får det til å fungere, men det er vanskeligere enn det pleide å være, legger han til.
Fint å komme seg ut
Til tross for dette virker det som om mennesker er klare for å komme seg ut å oppleve kulturlivet i Bergen igjen.
Fredrik Pfeil, Karolis Dolgovas og Christian Holvik er noen av personene som deltar på Borealis-festivalen for første gang.
- Det er veldig gøy. Man føler man kan gi slipp på kjedelige ting i hverdagen og få slappet av og kost seg, sier Holvik.
- Vi satt hjemme og kjedet oss, så jeg gikk inn på Facebook for å sjekke hva som skjedde i Bergen. Jeg så bare dette arrangementet og tenke at det kunne vært gøy. Det er veldig fint at man kan gjøre sånne ting igjen, legger Dolgovas til.
De opplever heller ikke at det er skummelt å dra på konsert etter pandemien.
- Nei, jeg var ikke redd for å bli smittet. Jeg har allerede hatt korona en gang, så jeg tenker at det mest sannsynlig går greit, forteller Pfeil.
Flere kjøper billetter
Denne innstillingen reflekteres også i salgstallene til festivalen.
- På åpningskvelden hadde vi mellom 200 og 300 gjester på konsertene. Det er utrolig kjekt å se at folk er klare til å dra på konsert igjen. Vi ser også at billettsalget for resten av arrangementene går unna. Det er store forskjeller fra i fjor, da det var mye vanskeligere å selge billetter. Forteller daglig leder, Tine Rude.
Hun ser også at det er flere som ønsker å bestille billetter på forhånd, og at det kan bli vanskeligere å få tak i billetter i døren når man kommer.
- Jeg tror mange kjenner selv at de gjerne vil vite at de har en plass. Folk planlegger mer på forhånd, det skaper en trygghet for dem.
Kjente og nye ansikter
Det var enkelt å se at flere var klare for å oppleve det kulturlivet i Bergen har å by på igjen. Publikum bestod av mange ulike mennesker, i alle aldersgrupper.
- Det er fint å se at det kommer nye publikummere hvert år. Det er en god blanding av kjente og nye ansikter, det gjør meg glad, forteller Rude.
Meanwell syntes også det er fint å se at ulike mennesker kommer på arrangementene.
- Vi er opptatt av å lage et miljø hvor artister kan gjøre det de vil, men samtidig passe på at alle kan føle seg velkommen på arrangementene, både de som er eksperter og de som aldri har vært på en konsert før. Jeg tror det kan være en verdifull opplevelse for alle.