Finner ikke skaterenes nye «mamma»

Publisert:25. mars 2022Oppdatert:25. mars 2022, 16:55

De ansatte på Fysak forteller at det aldri har vært flere kvinner som bruker skatehallen deres. Likevel sliter de med å finne en ny ansvarsperson i det kvinnelige skatemiljøet.

– Alle gutter må ut, roper en ansatt på Fysak.

Etter litt tid er hallen tom for gutter, og en gjeng jenter kommer rullende. Det er tid for girl skate. 

Hver torsdag stenges Fysak Slettebakken for gutter mellom 19.00-22.30. Jentene får låne utstyr gratis, og skate uten guttenes blikk i ryggen. Noen småprater mellom skatingen, mens andre holder seg for seg selv. 

Det er noe som mangler. 

– Vi mangler kanskje den lederen da, sier Snøfrid Westli.


Snøfrid Westli savner er leder for det kvinnelige skatemiljøet i Bergen.

Hun lærte seg å skate på girl skate da hun var 12 år. Seks år senere er hun fortsatt på girl skate hver torsdag.  

De første årene hun skatet hadde girl skate sin egen leder, Hanna Kolbjørnsen. Kolbjørnsen hadde ansvar for å ta imot nye skatere i hallen, hjelpe med utstyr, gi tips og triks og ikke minst – være en sosial ansvarlig. Dette savner flere av jentene på girl skate i dag.

– Rollen min ble å være litt sånn «mamma», forteller Kolbjørnsen om stillingen hun hadde.

La oss spole tilbake til 2013. 

Dette året flyttet 19 år gamle Hanna Kolbjørnsen til Bergen. Hun hadde vært delaktig i det kvinnelige skatemiljøet i Trondheim, og nå ønsket hun å bidra for et slikt miljø i Bergen.

– Jeg husker veldig godt at jeg kom til hallen, og så var det bare meg og en annen jente som der. Det var basically tom hall, forteller Hanna Kolbjørnsen om første gang hun deltok på girl skate i Bergen. 

Fysak hadde på den tiden vurdert om de måtte legge ned tilbudet, siden det var så få jenter som tok det i bruk. 

— Vanligvis var jo hallen fylt med 40-50 gutter, og Fysak måtte ha et argument for kaste de ut. For de ble jo faktisk fysisk kastet ut av hallen da det var girl skate, forteller Kolbjørnsen.

Kort tid etter var hun ansatt som ansvarsperson for girl skate. En jobb som innebar både det å være instruktør og ansvarlig for å bygge opp et miljø rundt de kvinnelige skaterne. Dette holdt hun på med fra 2013 til 2018.

— Det var på en måte hjertebarnet mitt, forteller hun. 

Hun sprang rundt med plakater, startet kontoer på sosiale medier og arbeidet for å kartlegge hvor skate-jentene i Bergen var. 

— Og særlig etter jeg begynte å legge ut på Facebook og sånt så kom en etter en.

I løpet av de neste tre-fire årene hadde girl skate blitt mye større. 


Mari Nordgreen synes det er deilig å øve på triks uten guttene tilstede.

Ingen fylte Hannas sko

Men i 2018 flyttet Kolbjørnsen fra Bergen, og ingen tok over jobben.

Selv om mange jenter deltar på girl skate i Fysakhallen er det flere som savner at noen har et overordnet ansvar for dem. Etter Kolbjørnsen flyttet er det færre arrangementer og kontakten med jente-skaterne i resten av Norge er betydelig svekket. 

– Da hun var her, kledde vi oss ut på halloween og sånt. Det skjer ikke hvis ingen tar ansvar, forteller Westli. 

Fysak er også tydelig på at de ønsker å finne en ansvarlig person for girl skate. Blant annet for å sikre en jevn tilstrømming av kvinnelige skatere til hallen. For hvis oppmøtet blir dårlig igjen er det ikke sikkert de kan fortsette med girl skate.

– Sånn som bruken er i dag er det ikke et tema å stoppe med girl skate. Men det er utfordrende hvis det kun kommer to jenter på girl skate neste år, og vi igjen må kaste ut 40 gutter fra hallen, forteller Christoffer Øverseth Werner fra Fysak.

Han forteller at Hanna gjorde det viktigste arbeidet for å engasjere nye folk. 

Aldri vært en offentlig utlysning

Selv om en ansvarlig person for girl skate er ønsket, ble stillingen Kolbjørnsen hadde aldri utlyst offentlig. Men hvorfor ikke?

– Fordi det er egentlig ikke en stilling. Det et engasjement. De som har gjort det tidligere har jo fått betalt en type honorar. Vi ikke har lyst til å be noen om å gjøre noe gratis. Du får litt igjen, men du blir ikke rik av det, forteller Werner. 


Christoffer Øverseth Werner ønsker at en som allerede er aktiv i girl skate skal ta over som ansvarsperson.

Videre forteller han at de ikke ønsker at pengene skal være en hovedmotivator for å ta en slik stilling. Derfor vil de helst finne en som allerede er en del av girl skate, som kjenner miljøet og vet hva jentene ønsker. 

Vi har kontaktet de som bruker hallen og spurt om de kunne tenkt seg å være en form for kontaktperson, uten at det skal føles som et kjempeansvar, forteller Werner.

Hvordan har det gått når dere har spurt?

– Det er mange som er positive, men så drar de litt på det og er litt usikre.

Flere av jentene i girl skate føler selv at de ikke er egnet til å ta over en slik stilling. Blant annet fordi de ikke er gode nok til å skate.

– Selvfølgelig er det en fordel hvis du kan skate litt, men det er absolutt ikke et krav, sier Werner.

De ønsker en jente som er flink til å samle andre jenter til å skate. Som er positiv, åpen og imøtekommende. Som kan skape en trygg plass for nye jenter som skater. 

Har dere gjort alt det dere kan for å finne den personen?

– Vi kan alltid gjøre mer.

Derfor kan det ta en stund før Fysak fylles opp av jenter i kostymer igjen.