Ferskinger på byen kjenner ikke utelivsreglene - Tross dette blir det ikke kaos.

Publisert:25. mars 2022Oppdatert:25. mars 2022, 16:55

Politi og vektere avviser kaos på byen, selv om det er tre nye årskull etter gjenåpningen.

Vanligvis er det ett kull hvert år som blir kalt “ferskinger på byen”. I år er det tre.  

– Det som vi opplever er at ferskingene rett og slett ikke kan «reglene», sier avdelingsleder for PSS Securitas Vestland, Yngve Raad. 

Han opplyser videre at det ikke er alle som vet at de kan bli nektet i døren hvis de er for beruset.

– Noe vi har merket er at flere kommer fullere til byen enn før.

Politiet kan også fortelle at ferskingene ikke har lært seg reglene, noe som fører til krangling, da enkelte ikke gir seg i diskusjonen. 

Enkelte regler vil være at de verken vet at de kan ta med egen alkohol inn eller ut fra utestedet. En av sakene som skaper mest problemer er at de ikke er klar over at vekter kan nekte inngang ved for høy promille. 

Ferskinger sitt synspunkt 

– Jeg følte at alle var på samme nivå , noe som gjorde stemningen sykt bra, forteller Nora Kristensen som nylig var første gang på byn “på ordentlig”. 

Kristensen fylte 18 år i 2020 og vil snart bli 20. Hun forteller at hun har vært ute et par ganger med restriksjoner, men at hun var ute på ordentlig bare for noen helger siden. Kristensen sier også at hun merket ikke på noe kaos, mer en god stemning som bevegde seg gjennom hele Bergen sentrum. 

– Det er jo selvfølgelig alltid noen som blir ekstra beruset, men det trenger ikke å bety at det mindretallet skaper kaos i byen, forteller hun. 

Tiltak for å holde nivået stabilt

– Det ble litt vilt de første lørdagene. Enkelte klatret over alt for å komme inn og det var masse køer, så det var en del problemer knyttet til det, sier Paal Davanger, som er produktansvarlig for Fotballpuben i Bergen.

Han forteller at de håndterer kveldene med at de har masse vektere på jobb. Samtidig poengterer han at det meste av problemene skjer ute på gaten og ikke inne på utestedet.  

– Det er mest ute, når mennesker treffes og sånne ting. Det er politiet som får det meste av trøkket, sier han. 

Raad fra PSS Securitas sier at det er viktig for dem å ha god kontakt med politiet. 

– Vi har over 130 vektere på jobb i byen hver eneste helg for å sørge for at det ikke kommer til kaos. 99,9% av dem som går ut er hyggelige og greie, og har ikke drukket for mye, forklarer Raad. 

Davanger for tydeliggjør at det ikke er kaos inne hos dem på Fotballpuben. 

– 18 åringer er som oftest grei, det gjelder å ha erfaring hvor vi ser problemene lenge før de starter, forteller Davanger når han blir spurt om hvordan de håndterer en hektisk lørdagskveld.