Bryggeriene opplevde økt omsetning på tross av stengt uteliv

Publisert:24. mars 2022Oppdatert:24. mars 2022, 17:39
PÅ BRYGGERIET: 7 fjell økte omsetningen sin med 7,4 prosent fra 2019 til 2020.

Håndtverksbryggeriene 7 fjell fra Bergen og Bådin fra Bodø opplevde begge omsetningsøkning under det første pandemiåret. Det var imidlertid kun ett av bryggeriene som klarte å fortsette trenden.

Flere aktører i bryggeribransjen opplevde økt omsetning under koronapandemien. Dette på tross av stengt utelivs- og restaurantbransje.

Tall fra proff.no viser at driftsinntektene til 7 fjell økte med omtrent 7,4 prosent fra 2019 til 2020. Bådin opplevde også en økning med hele 72,7 prosent i den samme perioden.  

I 2021 stagnerte derimot veksten i driftsinntekter for Bådin. 

7 fjell. William Bjørge.
FORNØYD: William Bjørge er Head of Hospitality hos 7 fjell. Foto: Victor Meisfjord

– Vi gikk omtrent i null resultatmessig, forteller daglig leder i selskapet, Andreas Myrvold.

7 fjell på sin side maktet å opprettholde den gode trenden inn i 2021. 

– Vi har vært løsningsorienterte og oppfinnsomme, forklarer William Bjørge, head of hospitality i 7 fjell.

Flere nysatsninger

På spørsmål om hvorfor Bådins omsetningsvekst stagnerte i 2021, forklarer Myrvold at han tror det kan ha en sammenheng med salget av «Gullpils». Dette er et øl Bådin lanserte i 2020 i sammenheng med Bodø/Glimts triumf i Eliteserien. 

Ølet solgte godt, og ble solgt rett over disken. Salget av «Gullpils» utgjorde omtrent 50 prosent driftsresultatet i 2020. Bådin hadde derfor en liknende satsning etter 2021-sesongen, men opplevde ikke samme engasjement som året før.

Endringer hos 7 fjell

Daglig leder i 7 fjell, Jens Steinset, forteller at 7 fjell gikk for en annen taktikk, nemlig nysatsing. Dette tror han er bakgrunnen for at selskapet klarte å øke omsetningen, også i 2021.

Satsingen bestod blant annet av å gjøre 7 fjell mer tilgjengelig for kjøp utenom utelivsbransjen. Eksempelvis startet de en ny satsing på ingefærøl og ferdig-miksede cocktails til salgs i dagligvarebutikker. 

I tillegg økte 7 fjell satsingen hos Vinmonopolet. Dette sammen med satsingen hos dagligvarene ga tydelige resultater.

– Salgsinntekter fra både dagligvare og vinmonopolet økte. Vi har faktisk hatt en solid vekst i dagligvare siden pandemien også. Det er veldig hyggelig at vi får spredd det litt utover. Det skillet mellom [salg til] dagligvare og uteliv er ikke like stort lenger, forteller Tina Bertelsen, head of sales i 7 fjell.


BRYGGERIET: I disse tankene oppbevares 7 fjells øl. Foto: Victor Meisfjord.

Ordning for hjemlevering var betydelig

Bertelsen forteller at et annet, viktig ny-satsende tiltak var å starte opp en ordning for hjemlevering. Det var en umiddelbar suksess:

– På åpningsdagen krasjet nettsiden tre-fire ganger på grunn av over 300 unike bestillinger, forteller Bertelsen.

Fordi 7 fjell allerede hadde alle papirene for slagsbevilgning på hjemlevering på plass, var det fort gjort å sette opp nettsiden.

Daglig leder i selskapet, Jens Eikeset, understreker viktigheten av nettbutikken under koronapandemien. 

Spesielt i 2020 var nettbutikken en viktig inntektskilde, og hjemleveringsordningen skapte 5 millioner kroner i omsetning det første pandemiåret.

Videre forteller Eikeset at nettbutikken ikke stod like sentralt i 2021, ettersom de da hadde spisset sortimentet sitt mer mot dagligvarehandelen.


Daglig leder i Bådin, Andreas Myrvold. Foto: Privat.

Et vellykket første pandemi-år hos Bådin

2020 var et godt år for Bådin. Daglig leder Andreas Myrvold mener startskuddet til de gode driftsresultatene kom etter en artikkel i Avisa Nordland. I artikkelen ble det oppfordret til å kjøpe lokal øl i dagligvarebutikkene. I tillegg fikk Bådin kommunisert bekymringene sine til befolkningen i Bodø i starten av pandemien. 

Sammen med «Gullpils»-lanseringen resulterte dette i økte driftsinntekter for Bådin i det første pandemi-året. 

Et annet tiltak hos Bådin var å sette i gang eget utsalg. De startet også, i likhet med 7 fjell, en ordning for hjemlevering. Den ble imidlertid satt i gang nesten to år senere, på tampen av 2021.

Myrvold mener dekningen i butikkene i Bodø var så god, at hjemleveringen ikke var nødvendig med en gang.

Vinmonopolet så økning

Presseansvarlig i Vinmonopolet, Jens Nordahl, kan fortelle at de så en økning i omsetningen i løpet av pandemien.

– Veksten i 2020 og 2021 er selvsagt koronadrevet. Full stopp i grensehandel og taxfree samt redusert skjenking resulterte i vekst for Vinmonopolet, forteller Nordahl i en e-post til ByMag.

Han viser til tall fra de fem siste årene, hvor det kommer frem at Vinmonopolets omsetning av øl i liter, har økt fra omtrent 2,9 millioner liter i 2019 til 4,17 millioner liter i 2021. 

Han legger til slutt til at andelen av totalsalget som ølsalget utgjør har holdt seg noenlunde stabil de siste fem årene. Det er marginale forskjeller fra år til år, med laveste andel i 2020 med 3,35 prosent og høyeste andel i 2019 med 3,57 prosent. I 2021 var andelen 3,51 prosent av totalsalget.

– Øltrenden holder stand, mer er ikke veldig økende, blir konklusjonen hvis vi legger Polets salgstall til grunn, forteller Nordahl.