Trening kan forbedre studentenes mentale helse

Publisert:16. april 2021Oppdatert:16. april 2021, 15:23
Fra venste: Joakim Teigland (27) og Richard Ludemoen (26). Foto: Hannah Emilie Bøthun

Treningssenteret er en friplass for mange studenter. – Du får den plassen hvor du bare soner ut, tenker ikke på økonomi, jobb studier eller andre bekymringer, forteller markedssjef i PT gruppen Norge, John Hauge.

Foto: Hannah Emilie Bøthun

På Sammen City treningssenter trener studentene Joakim Teigland (27) og Richard Lundemoen (26). 

– Det er et hardt studentliv, og det er fint å få gjort litt andre ting når alt annet er strengt, sier Teigland. 

Trening har gitt dem en pause fra hverdagen. 

– Det er sosialt for det første. Også er det en unnskyldning for å ikke gjøre alt for mye skole. Du kommer i fysisk aktivitet og får beveget på kroppen, i stedet for å bare sitte å gjøre ingenting, forteller Lundemoen. 

Sosial møteplass

Markedssjef i PT gruppen Norge, John Hauge (30) har selv snakket med studenter om mental helse og trening, og mener at trening er ekstra viktig for studenter nå. 

– Det er ikke bare det å komme på trening, og alle de tingene inni kroppen vår og alt som skjer i hjernen vår, men de sosiale tingene som påvirker det mentale. 

Han forklarer at treningssentre er en sosial møteplass for mange studenter. 

– Det viste seg at mange studenter hadde møtt sine medstudenter for første gang på treningssentre etter mange måneder med studier siden de ikke har fått lov å være på skolen. 

– Så treningssentrene blir jo en sånn møteplass for å bli kjent med hverandre, i stedet for at de på en måte sitter alene da foran en PC og ser på forelesning, som jeg skjønner at veldig mange er lei av. 

Hauge anbefaler studentene som sliter med å komme seg på trening å finne noe de synes er gøy å holde på med. 

– Du finner mest sannsynlig noe på treningssentrene som du synes er gøy. Hvis du synes det er gøy så kommer du til å fortsette. Du kommer ikke til å fortsette hvis du synes det er dritkjedelig. Så enten det er treningssentre eller du går på fjellet eller det er å løpe seg en tur ute, så er det ingenting du trener som nødvendigvis er dårlig i det hele tatt. Så det der å bare finne et eller annet som passer for deg. 


John Hauge (30) er markedssjef i PT gruppen Norge. Foto: Hannah Emilie Bøthun

Fokus på kropp

Teigland og Lundemoen forteller at den fysiske formen hjelper på den psykiske. 

– Ved å trene så føler du deg bedre fordi du godtar deg selv i speilet på en annen måte enn når du ikke er sunn. For min del har det hjulpet på måten jeg ser på meg selv, sier Lundemoen. 

Hauge mener at trening kan hjelpe folk å akseptere kroppen sin mer. 

– Jeg tror trening hjelper folk å forstå at “greit kroppen min er den den er”, for man får se hvor mye kroppen faktisk kan gjøre. Alt vi kan pushe oss gjennom, alt vi kan bli bedre på og måten vi vokser på og blir sterkere på alt vi tåler. 

Han forklarer at det har vært et stort fokus på perfekte kropper i treningsbransjen. 

– Jeg tror folk skjønner hva kroppen sin er verdt, og slutter å dømme kroppen sin for hvordan den ser ut mot en eller annen man følger på instagram. Det er jo en problematikk.