Sporten som tar helt av i Eigersund

Publisert:13. april 2021Oppdatert:14. april 2021, 09:51
Mange har fått øynene opp for frisbeegolf det siste året. FOTO: Nicolas Hovland

Snart vil Eigersund kommune bestå av tre ulike frisbeegolfbaner. Den første banen i Eigersund ble satt opp på Skadbergstranden i fjor sommer, nå skal Dalane Friluftsråd sette opp en splitter ny bane i Vannbassengane.

På grunn av smitte og strenge restriksjoner har ikke det siste året vært fullt med idrett og glede. Mange søkte nye aktiviteter i en ellers vanskelig tid, og for Emil Andresen falt valget på Frisbeegolf.


Emil Andresen har rukket å få banerekord på -5 på Skadberg siden han startet med frisbeegolf. FOTO: Nicolas Hovland

– Jeg ville prøve noe annet. Frisbeegolf var noe nytt og spennende som hadde kommet til Egersund, så var det en kompis av meg som spilte og spurte om jeg ville være med. Jeg trodde aldri det kunne være gøy, men så var det jo faktisk det, sier Andresen.

Frisbeegolf er en sport som ligner vanlig golf på mange måter, men man bytter ut kølle og ball med frisbee. Konseptet er i bunn og grunn den samme, det gjelder å få disken oppi hullet, eller kurven, på færrest mulige kast. Det finnes også flere ulike frisbees som alle har ulike egenskaper som fart, “turn”, “glide” og “fade”. Sammensetningen av egenskapene bestemmer hvordan disken flyr i luften.

Andresen fant ikke sporten før november i fjor, men banen ute på Skadberg sto allerede klar i juli i fjor. Han er nå spent på hvordan den nye banen som kommer til Vannbassengane vil se ut.

– Kanskje det blir litt annerledes bane med nye hinder og kanskje mindre vind. Det kan jo blåse en del i Egersund, så det hadde vært greit om den lå litt gjemt for vinden, sier han.

Korona skapte ny interesse

I Eigersund har interessen for frisbeegolf eksplodert. For mange har det blitt en enkel og trygg måte å møte venner under pandemien. Jesper Damsgaard Skogly er leder for Dalane Frisbegolfklubb og har lagt merke til den voksende interessen gjennom frisbeegolf appen U-disc.


Jesper Damsgaard Skogly har selv tegnet kartene til hvert hull. FOTO: Jesper Damsgaard Skogly

– Det er en app som registrerer score og slikt. Før var det bare et par i måneden som spilte på banen. Nå er det langt over 100 i uken som spiller på banen på Skadberg, sier Damsgaard.

Damsgaard er ikke i tvil om at de høye tallene kommer av restriksjonene.

– Du kan gå alene eller med mange uten at det er noen form for nærkontakt, siden du forholder deg til din egen frisbee.

Lederen for Dalane Frisbeegolfklubb trekker også frem sporten som et lavterskel tilbud i kontrast til den mer kjente sporten golf.

– Har man en frisbee kan man være med og begynne, så kan man heller ta det opp mer og mer etter behov. Vanlig golf er for teknisk til at man kan spille det èn gang for gøy. Man må også ha masse dyrt utstyr for å begynne med det. Her trenger du en frisbee så er alt lagt klar til deg.

Ønsket bane i nærheten

Det har lenge vært bane ute ved Skadbergsanden, men tidligere hadde banen bare bestått av fire hull med lite vedlikehold. Jesper Damsgaard Skogly var lei av å måtte reise langt for å kunne drive med sporten han likte så godt. Derfor bestemte han seg for å ta grep om den lille banen selv.

– For ca. et år siden var det kun frisbeegolfbane på Haua og i Stavanger. Jeg begynte derfor å se på muligheten for å kunne ha det her i byen. Jeg snakket med han som er leder for velforeningen ute med Skadberg, og de hadde både midlene og viljen til å oppgradere banen, men de hadde ikke noen som kunne tegne banen eller ta prosjektledelsen over det. Her kom jeg inn i bildet og fikk ordne dette mot at de betalte og sponset banen, sier Damsgaard.

Med det skapte Damsgaard Dalane Frisbeegolfklubb, en klubb han beskriver som uformell og uten medlemskontingent. Banen på Skadberg består nå av ni hull, I nyere tid har det også blitt satt opp bane på Helvik i Eigersund kommune.

Nå blir det tre frisbeegolfbaner i Eigersund og også utenfor kommunen sier Andresen at folk legger merke til den økende interessen.

– Vi har jo blitt litt kjent i frisbee-miljøet siden vi på en såpass liten plass nå får tre baner å spille på. I Sandnes var jeg med noen fra Ålgård som syntes det var sykt at vi hadde tre baner, sier han.


ILUSTRASJON: Jesper Damsgaard Skogly

– Et godt folkehelsetiltak

Nå skal Friluftsrådet følge Damsgaard fotspor og sette opp ny bane i Vannbassengene.

– Friluftsrådet er involvert i planlegging av friluftstiltak i kommunen og vannbassengene som er en frilufts-portal hvor vi har gjort en del andre tiltak som treningsbanene, treningsapparat og stupebrett. Frisbeegolfbane er et av de tiltakene vi har hatt ønske om å gjøre i Vannbassengan for å få flere ut i aktivitet, sier friluftspedagog hos Dalane Friluftsråd Stein-Roar Fjellgård Slotterøy.

Den nye banen er klar til å settes opp, men på grunn av restriksjoner venter friluftsrådet med å sette opp banen. Slotterøy tror banen kan bli veldig bra for alle i kommunen.

–Vi ser på det som et godt folkehelsetiltak og en bedring av friluftstilbudet som hele byen kan benytte seg av uten at det koster noe særlig. Spesielt vil et slikt tilbud være viktig for skoler å kunne bruke i for eksempel undervisning som kroppsøving eller fysiskaktivitet og helse, sier Slotterøy.

– Vi har fått tillatelse i ett år så skal det evalueres for å se hvordan det går. Banen kan lett fjernes dersom man ser at det ikke er noen suksess å ha den der vi skal sette den opp, sier han.

Både Andresen og Damsgaard gleder seg til å teste ut den nye frisbeegolfbanen.

– Jeg håper det blir en plass der folk ikke går tur, slik at det blir et sted man bare går for å kaste frisbee. Av og til er det en del folk ute på Skadbergsanden, da kan det ta litt lengre tid og det skjer et par close calls når folk ikke vet at det er frisbeegolfbane der, sier Andresen.

– Hvis folk har spilt seg i hjel på Skadberg er det plutselig en helt ny bane å spille som er mer lokal. På sommeren kan man gå og spille en runde frisbeegolf for så å grille og bade. I byen er det uten tvil den beste plassen å ha bane uten at det er i veien for folk, sier Damsgaard.