Solhilsen fra stuegulvet

Publisert:7. april 2021Oppdatert:8. april 2021, 12:16
Trening hjemme med yoga på Youtube har blitt populært. Foto: Kaspara Stoltze.

Nedstengte treningssentre og begrenset fritidstilbud har gjort at mange nå ruller ut yogamatten på stuegulvet. Men skjermundervisningen byr på utfordringer.

Skjermundervisning tilbys nå av de fleste yogastudioer i landet. En yoga-treningsøkt krever lite. Har du en skjerm og yogamatte kan treningsøkten legges til stuerommet uten problemer. 

–  Sammen i kollektivet startet vi å gjøre yoga digitalt på stuen. Det var en av de få tingene jeg kunne gjøre for å få tiden til å gå i mars i fjor, da alt var nedstengt. Det hjalp meg psykisk i starten av pandemien og fikk meg til å trene mer ute, sier Beatrix Chik Wu, nybegynner i yoga.

Men det byr på utfordringer for både lærere og studenter. Zoom-undervisning og online plattformer gir ikke den samme oppfølgningen som yoga i studio. En potensiell fallgruve er at nybegynnere lærer seg feil og potensielt skader seg uten profesjonell oppfølgning. Salget av yogautstyr viser at det er mange nykommere i yogamiljøet.

– Det var økt interesse for å praktisere yoga hjemme i 2020. For LumiYoga.no sin del så økte salget av yogautstyr med 20 prosent sammenlignet med 2019, sier Karl Henrik Lundh, daglig leder i Lumi Yoga.

Nettbutikken LumiYoga, selger yogautstyr, kurs og formidler yogapraksis. Den økte interessen for yoga tror Lundh kan skyldes at mange har mer fritid nå enn før.

– Folk ble permittert og mange mistet jobben og fysisk aktivitet kom på timeplanen.

Å lære på skjerm

Yoga-økter ble for mange en måte å få tiden til å gå under nedstengningen av samfunnet i mars 2020. En av de som hoppet på trenden var Beatrix Chik Wu. I april 2020 begynte hun og andre i kollektivet med hjemme-yoga over nettet.


Beatrix Chik Wu på vei hjem etter yogatime. Foto: Privat.

– Vi kjedet oss mye under nedstengningen og startet med yoga for å få tiden til å gå. Jeg tror ikke jeg hadde prøvd Youtube-yoga om det ikke var for pandemien.

En av grunnene til at Wu fikk øynene opp for treningsformen var sosiale medier.

– På TikTok og Instagram så det ut som om alle gjorde yoga. Det var en trend. Mange venner hadde også fortalt at de drev med det.

Flere nybegynnere som ikke har en etablert praksis, velger gratisalternativer på nettsider som Youtube. Den mest populære siden å følge er Yoga with Adriane. Denne amerikanske yoga-youtuberen er den største formidleren av Yoga på nettsiden, med 9,69 millioner abonnenter. Wu og venninnen fra kollektivet startet med Adrianes 30 dagers økt, men ble tidlig demotivert.

– Vi kom til dag seks. Mange av posisjonene kunne vi ikke gjøre grunnet plassbegrensninger, og det var lett å bli demotivert. 

Nå som treningsstudioene igjen har åpnet opp i Bergen har Wu erfart at det er lettere å trene yoga fysisk sammen med andre. Oppfølgningen og samværet gjør det lettere å bli motivert.

– Det er lett å gjøre feil når man følger en video som nybegynner. Det er vanskelig å vite om man puster riktig og har riktig kroppsform når man følger noen på skjerm.

Høyere risiko for skade

– Det kan være mye man ikke får med seg når man er nybegynner og starter rett på online yoga, sier Karl Henrik Lundh.

Problemet med å følge videoer er at læreren ikke kan korrigere studenten. Den personlige oppfølgningen er svært viktig for nybegynnere.

– Når man er i en yogaklasse så får man gjerne personlige korrigeringer slik at man gjør hver asana riktig slik at man igjen får mest mulig ut av posisjonen, sier Lundh.

Om nybegynnere presser seg for hardt kan det medføre i skader.

– Det som kan være en utfordring, er når man ikke har praktisert yoga før og begynner med yoga online uten å ha vært i en klasse og lært posisjonene først, så øker risikoen for at du gjør noe feil og man kan i verste fall skade seg hvis man tøffer seg litt og presser seg litt for mye i en stilling.

Ble Youtuber under pandemien

Slik som de fleste arbeidsplasser har yoga-lærere måttet flytte praksisen sin over til det store nettet for å overleve under nedstengning. Også med henhold til kundenes sikkerhet har dette vært viktig.


Yogalærer Tora Årberg. Foto: Privat.

–  Mange yogastudioer og yogalærere måtte flytte sine yogaklasser fra fysiske lokaler og over i den digitale sfæren når pandemien traff. Noen bruker zoom, streaming-teknologier og andre bruker Facebook, Instagram eller YouTube, sier Karl Henrik Lundh.

En av yogalærerne som tidlig kom på den digitale ballen var Tora M. Årberg. Da alt stengte ned i mars 2020 flyttet hun undervisningen over på Youtube.

– Jeg var ganske på hogget og startet Youtube-kanalen Yoga med Tora med en gang. Vi måtte finne en annen undervisningsmetode. Målet med kanalen er å få yoga ut til folket og gjøre det mer tilgjengelig.

Å undervise i monolog gjennom videoer er utfordrende.

– Det er en helt annen prosess å lage Youtube-videoer enn en fysisk time der du har studentene foran deg og kan rette på dem når du ser hva de gjør. Jeg prøver alltid å ha trygge øvelser og gir alltid ulike alternativ slik at nybegynnere ikke gjør de ekstreme variantene.

– Jeg går blant annet aldri opp i bro på Youtube, fordi da kan man lett skade seg.

Holdt åpent i to måneder

Årberg ble ferdigutdannet yogainstruktør i 2019, og har lenge drømt om å starte et yoga-studio. I august i fjor åpnet hun Glød Yoga i Nydalen i Oslo, midt under pandemien. De fikk holde åpent i to måneder. Siden november har alle yogastudioer i Oslo måttet holde stengt.


Yogalærer Tora Årberg. Foto: privat.

– Vi måtte flytte over til det digitale og har en online plattform der yogatimene ligger ute for medlemmene våre.

Årberg har merket et økt engasjement for yoga det siste året og tror nedstengningen har fått flere til å prøve ut yoga digitalt.

– Det digitale fungerer veldig bra. Det er mange som er litt redde for å teste yoga, de lurer på hva det er og tror kanskje hele timen vil være på indisk. Da er det veldig trygt å prøve hjemme i sin egen stue.

– Det digitale er alltid tilgjengelig, og du kan gjøre det når og hvor du selv vil.

Samtidig sier Årberg seg enig med Wu i at fysisk trening sammen med yoga-lærer er det optimale.

– Det er noe annet å trene i et studio, da vil man få bedre oppfølgning og bli kjent med andre og lære av dem. Det er mange fordeler med å være fysisk til stede som du ikke får gjennom online undervisning.

Frafall av studenter


Youtube-kanalen Yoga with Adriane er manges første møtet med Yoga. Foto: Kaspara Stoltze.

I Oslo har treningsstudioene vært stengt siden mars i fjor. Økt salg av yogautstyr vitner om at flere praktiserer yoga nå enn før. Samtidig har ikke alle yogastudioene i Oslo opplevd den samme medgangen som Youtube-profilene under pandemien.

Oslo Yoga startet en online-yogaplattform når samfunnet stengte ned i mars i fjor. Denne har i dag 128 medlemmer. De opplever at interessen blant kundene har gått ned det siste året.

– Vi som yogastudio har opplevd nedgang i antall medlemmer som betaler for ukentlige klasser, som vi har hatt på Zoom det siste året, sier Jannicke Wiel, daglig leder i Oslo Yoga.

Dette tror Wiel kan skyldes at mange velger gratistilbud.

– Det betyr ikke at interessen er mindre, men interessen har forandret seg. Det kan godt være at det totalt sett er flere som gjør yoga, men det er vanskeligere å spore, fordi mange benytter seg av gratistilbud på Youtube, for eksempel Yoga with Adriene.