Smitteutbrudd blant fullvaksinerte i Sandnes

Publisert:8. april 2021Oppdatert:21. april 2021, 18:56
En er død og ti er så langt smittet av den Sørafrikanske varianten av koronaviruset ved Rovik bo- og aktivitetssenter.

En beboer ved Rovik bo- og aktivitetssenter i Sandnes har dødd og fem andre har blitt smittet av den sørafrikanske virusvarianten. Alle beboerne fikk sin andre dose av Pfizer-vaksinen i januar.

Onsdag meldte Sandnes kommune om smitteutbrudd ved Rovik bo- og aktivitetssenter. En beboer som var smittet av den sørafrikanske varianten av koronaviruset er død men kommunen har av personvernhensyn ikke bekreftet om viruset var dødsårsaken. Fem andre beboere er smittet, alle fikk to doser av Pfizer-vaksinen, samt 5 ansatte som ikke var vaksinerte.

Kommuneoverlege i Sandnes Hans Petter Torvik sier det er flere mulige årsaker til at personer som har mottatt to doser av vaksinen fremdeles kan bli smittet.

- Er vaksinen effektiv mot denne mutasjonen? Det er en internasjonal bekymring at effekten av vaksinen på dette muterte viruset ikke er så god som en kunne ønske.

Pfizer rapporterer i  fra forrige uke at vaksinen deres er 91.3% effektiv (med en feilmargin mellom 89% og 93.2%) mot den originale varianten av koronaviruset. I samme meldingen skriver de også at av de 800 deltakerne i studiet fra Sør-Afrika var det ingen av de som ble vaksinerte som testet positiv for koronavirus. 

Dette betyr allikevel ikke at vaksinen i praksis vil beskytte alle fra den sørafrikanske varianten av viruset forteller pressekontakt til Pfizer i Norge Joachim Henriksen.

- Det er med et ganske stort forbehold. Poenget er at vi fikk ingen koronasyke blant de som var vaksinerte, så det gir en suksessrate på 100%, altså absolutt beskyttelse. Men så vet vi i det praktiske liv så er dette litt annerledes, hvis du undersøker dette ikke på 800 men på 80.000 så vil du jo kunne få litt andre tall.


Joachim Henriksen er kommunikasjonssjef i Pfizer i Norge. Foto: Pfizer.

Utvalget på 800 personer er også betydelig mindre enn de 46.000 deltakerne på studiet som antydet en effektivitet på 91.3%. 

- Når vi sier at vi har 100% beskyttelse på dette utvalget på 800 så er vi veldig tydelig på, og alle er jo veldig klar over, at det betyr ikke i praksis 100%. Det betyr bare at i dette forsøket så var det ingen av de som var vaksinerte som ble syke. Det er et godt tegn, men det sier ikke noe veldig reelt om nøyaktig hvor høy beskyttelsesgraden er, fortsetter Henriksen.

Kan man da si at hvis studiet hadde hatt en større test-gruppe så ville beskyttelsen vært nærmere 90-95%

- Det blir spekulasjon. Det ville høyst sannsynlig ikke være nøyaktig 100% for det vet vi at en vaksine i praksis ikke oppnår. 100% er alle klar over at ikke er et reelt tall, men basert på disse tallene er det ikke noen grunn til å tro at vaksinen er nytteløs mot den sørafrikanske varianten. Det ser ut til at den virker, men nøyaktig hvor effektivt vet vi ikke.

Alder spiller en rolle

Torvik forteller også at alderen på beboerne og deres generelle helse kan være en faktor for at de blir smittet tross vaksinasjon.

- Dette er gamle mennesker og med høy alder så får du dårligere vaksineeffekt på grunn av at immunresponsen på vaksinering er svekket ved høy alder. Det gjelder generelt.

- Når en er gammel så har du ofte en kronisk grunnsykdom, det er jo derfor de er innlagt på sykehjem, og da kan både grunnsykdommen eller behandlingen av den også være med å svekke immunresponsen slik at du får dårligere effekt av den vaksinen du er tilbudt og har fått.

Utbruddet i Sandnes bærer likhetstrekk med et den siste uken i Ullensaker kommune hvor flere av de smittede var vaksinerte med to doser av Pfizer vaksinen for minst to måneder siden. Både Ullensaker og Sandnes kommune arbeider sammen med Folkehelseinstituttet.

- Ingen av vaksinene vi har mot koronaviruset beskytter 100 prosent. Man kan risikere å bli syk selv om man er fullvaksinert, men sannsynligheten for alvorlig sykdom skal være kraftig redusert. Vi vet også at eldre vaksinerte er mer utsatt for alvorlig sykdom ved koronasmitte, enn yngre vaksinerte, sier Preben Aavidsland, overlege i FHI, til Stavanger Aftenblad.

Tror ikke vaksinen er ineffektiv

Pfizer mener ikke at de har grunn til å tro at vaksinen deres er ineffektiv mot den sørafrikanske varianten av viruset

- Vi vet ikke om den beskytter like bra som mot den originale versjonen, kanskje gjør den det, kanskje beskytter den litt dårligere for eksempel, men at den har en betydelig effekt, det er vi rimelig sikre på, sier Henriksen.

Kommuneoverlege Torvik gjør det også klart at selv etter to vaksinedoser så kan man bli smittet eller syk 

- Selv om en er vaksinert så må man være klar over at smitte kan forekomme. Vi sier at vaksinen er effektiv mot alvorlig sykdom og det vil si at vi vil nok få tilfeller med mer mild til moderat sykdom.